BritOFF plačila zaslužnih

Aktualno-politična novica
29. 12. 2019 - 14.00
 / BritOFF

Avstralski gasilci, ki se že več tednov borijo proti hudim požarom, bodo za svoj trud dobili tudi finančno nadomestilo, je danes objavila avstralska vlada. Večina gasilcev, vpletenih v boj proti požarom, je namreč prostovoljcev. Javnost že vse od izbruhov požarov od vlade zahteva takšno nadomestilo, saj bodo mnogi med njimi zaradi obširnih gasilskih intervencij ostali brez decembrskega plačila. Zveza gasilcev in gasilske organizacije sicer niso zahtevale omenjenega plačila z obrazložitvijo, da prostovoljni gasilci svojega dela ne opravljajo za denar, ampak zaradi občutka dolžnosti. Kljub temu pa večina avstralcev podpira finančno pomoč gasilcev, ko zaradi gašenja požarov po več tednov ne morejo na delo. Zaradi novega vročinskega vala se bodo razmere v Avstraliji v prihodnjih dneh najverjetneje še poslabšale.

Ukraijna in separatisti na vzhodu države so opravili dolgo pričakovano izmenjavo vojnih ujetnikov. Pri izmenjavi je sodeloval tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki podpira upornike. Ukrajinci so izpustili slabih 90 zapornikov, Rusija in uporniki pa 55 ukrajinskih borcev. Izmenjava je plod pogovorov med ukrajinskim predsednikom Zelenskim in Putinom, ki sta se na začetku decembra prvič sešla ob robu srečanja normandijske četverice v Parizu. Obe strani sta zapornike sicer izmenjali že septembra, ko so Rusi izpustili zajete ukrajinske mornarje, poleg tega pa sta obe strani izmenjali zajete novinarje in politične aktiviste.

Za zabavo volilcev in opazovalcev pa je ponovno poskrbela trenutna hrvaška predsednica in kandidatka za predsednico Kolinda Grabar Kitarović. Sama je namreč sodelovala na televizijskem soočenju na regionalni televiziji N1, saj se njen protikandidat Milanović na soočenju ni pojavil. Kot so pojasnili na televiziji, od nobenega kandidata niso dobili uradnega potrdila, da bosta na soočenju sodelovala, Grabar Kitarovič pa se je zjutraj vseeno pojavila v studiu. Oddajo so nato posneli zgolj z njo, ob koncu pa si je privoščila nov retorični spodrsljaj. V zaključni izjavi je namreč volilce pozvala, naj glasujejo za Hrvaško, polno napredka in brez korupcije, zato naj na volilni dan obkrožijo številko ena. Edina težava je v tem, da bo za njo treba na volitvah obkrožiti številko dve, številka ena pa pripada njenemu protikandidatu, Milanoviću.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness