BritOFF pleše v Cihangirju

Aktualno-politična novica
19. 10. 2022 - 10.00
 / BritOFF

10.00

Poslušate sredin gostilniški BritOFF, v katerem se od Slovenske Bistrice in Študentskega kampusa za krajši čas selimo v Carigrad. Natančneje v mestno sosesko Cihangir, v osrednjem delu evropske mestne četrti Beyoğlu in v neposredni bližini slovitega trga Taksim, najbolj znanega po množičnih protestih proti takratnemu premierju in sedanjemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu leta 2013. A še preden se empirično poglobimo v kavarniška jutra in dolge noči v Cihangirju, moramo na kratko orisati ambivalentno zgodovino te soseske. Ime je dobila po tragično preminulem najmlajšem sinu najslavnejšega osmanskega voditelja Sulejmana Veličastnega. Šesti sultanov otrok naj bi namreč storil samomor po spoznanju, da je bil med odpravo v Perzijo na ukaz lastnega očeta ubit njegov najstarejši brat in prestolonaslednik Mustafa. Razžaljeni Sulejman Veličastni je dal po smrti svojih dveh sinov – Mustafo so osmanski stražarji zadavili na njegov ukaz – na obali Bosporja zgraditi mošejo, poimenoval jo je po svojem najmlajšem sinu.

Alenka Bratušek - Princesa Emonika
 / 14. 10. 2022
Cihangir je bil nato dolga leta znan le po mošeji, ki so jo obkrožale gozdnate površine, namenjene lovskim dogodivščinam osmanske aristokracije. A mesto dveh celin je po prvih valovih orientalizma kmalu postalo premajhno za številne nemuslimanske evropske boheme in trgovce, ki so zaradi cvetoče gospodarske in umetniške dejavnosti v vse večjem številu drli v mesto. Tako se je Carigrad naglo razširil vzdolž bosporske ožine, Cihangir pa je bil zasnovan in naglo zgrajen kot buržoazna četrt, poselilo jo je krščansko in judovsko prebivalstvo.

Če so jutra v središču soseske namenjena klepetu v predragih zahodnjaških kavarnah, je ponoči še ne gentrificirano obrobje Cihangirja priljubljeno med ljubiteljicami in ljubitelji rejverske kulture, ki do zgodnjih jutranjih ur ob industrijskih beatih polnijo podzemna plesišča. Tukaj lahko nedvomno omilimo domotožje ob misli na večere na Metelkovi, saj se v pre-drink maniri ponoči ne poseda v kafanah, temveč na velikih stopnicah nasproti bara NOH radio, ki mimoidoče vsak večer oskrbuje z glasbo in videzom skvota. Bližnjim stopnicam lahko nadenemo status zatočišča pred očitno gentrifikacijo. Večina ulic v Cihangirju ima namreč podoben izgled kot elitne rezidenčne četrti v središčih evropskih metropol, a lahko tukaj kljub temu najdemo priložnost za nekomercialno zabavo in izkusimo alternativno kulturno produkcijo Carigrada.

Spomine na Metelkovo prikliče tudi pogled na žurersko občinstvo, med katerim smo naleteli na enega od aktivistov okoljevarstvene gverile, ki je leta 2019 s protestniškimi akcijami spodbudila mestne oblasti, da so prepovedale izkoriščanje konj v turistične namene na bližnjih Prinčevih otokih. Kljub uspehom lastnega aktivizma pa je nad njim obupal.

izjava

Med obiskovalkami in obiskovalci stopnic nasproti NOH radia je veliko angažiranih ljudi. Dobro situirano lokalno prebivalstvo soseske Cihangir je bilo med protestniki leta 2013 namreč najbolj aktivno. Tako lahko ob nekaj popitih pločevinkah Efesa o turški vladi slišimo:

izjava

Po razpravi smo še plesali, saj se noge niso mogle načakati plesišča, zato smo zašli v manjšo uličico z neomejenim številom grafitov, štirimi urinirajočimi moškimi, desetimi uličnimi mačkami in podzemnim klubom Banger, v katerem industrijsko tehno glasbo za 60 turških lir oziroma dobre tri evre bolj občutiš kot slišiš.

 

8.00

Bo ustavno sodišče izkoristilo ponujeno zgodovinsko priložnost in zavrnilo referendum o družinskem zakoniku?
 / 12. 10. 2022
Dobro jutro! Poslanke in poslanci državnega zbora so na izredni seji brez glasu proti potrdili razpis treh referendumov 27. novembra. Odloke za razpis referendumov o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija je v parlament vložila Slovenska demokratska stranka, ki je za referendumski datum sicer predlagala 4. december – skupaj z drugim krogom lokalnih volitev. V državnem zboru so bile včeraj po vetu državnega sveta znova na mizi tudi spremembe družinskega zakonika, ki so jih znova potrdili z 51 glasovi za in 24 proti. Medtem so v koaliciji Za otroke gre! pod vodstvom klerikalnega komandanta Aleša Primca v parlament že vložili podpise za razpis še enega homofobnega referenduma, ki pa po julijski  odločitvi ustavnega sodišča – ta odpravlja neustavnost – ni mogoč.

Etiopska vojska je prevzela nadzor nad tremi mesti v severnem Tigraju, ki jih je pred tem obvladovala Tigrajska ljudska osvobodilna fronta. Poleg tigrajskih mestec Alamata in Korem je etiopska vojska zavzela tudi univerzitetno mesto Shire, ki leži na strateškem cestnem križišču. To vojski sedaj omogoča, da pride še bližje tigrajski prestolnici Mekkele. Etiopija je rob državljanske vojne prestopila novembra 2020, ko je premier Abij Ahmed vojski izdal ukaz za posredovanje v Tigraju, saj so tam izvedli lokalne volitve, kljub temu da jih je prepovedal. Zaradi dve leti trajajočega vojaškega konflikta je svoja domovanja zapustilo nekaj milijonov ljudi, predvsem v severni regiji pa poleg vojske pustoši tudi huda lakota.

 

9.00

Vojna za frekvence na Primorskem
 / 22. 3. 2021
Po tem ko so z Radia Ognjišče sporočili, da v Bohinju ne bodo več oddajali, so v Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve pojasnili, da proti radijski postaji vodijo inšpekcijski postopek zavoljo nespoštovanja odločbe o dodelitvi radijske frekvence in oddajanja z lokacije brez dovoljenja agencije. V agenciji so dodali, da je radijska postaja leta 2019 dobila pooblastila za razširitev oddajanja na lokacijo Bohinj 1, a na tej nikoli ni oddajala. Zato pa še vedno oddaja dobrih 10 kilometrov stran – na lokaciji na Voglu, za kar dovoljenja agencije nima, in bo morala s tem prenehati.

Stavkovni odbor sindikata zdravnikov Fides je sprejel dogovor z vlado in zamrznil stavko. Z njeno izvedbo so zdravniki zagrozili prav za današnji dan. Namesto tega bodo danes predstavniki sindikata podpisali sporazum z ministrom za zdravje Danijelom Bešićem Loredanom. Po podpisu bo znano, kaj so se dogovorili. Namestnik vodje pogajalske skupine sindikata Gregor Zemljič je potrdil informacije, da so govorili v smeri oblikovanja posebnega stebra za zdravstvo ob prenovi enotnega plačnega sistema. 

 

Naslovna fotografija: delo avtorja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.