Britoff Pobezljane prehrambeno-farmacevtske industrije

Aktualno-politična novica
24. 12. 2014 - 7.00
 / BritOFF

Ob 7.00:

V Italiji so oglobili svetovno znanega spletnega turističnega ocenjevalca in usmerjevalca, imenovanega TripAdvisor. Podjetje, ki upravlja s spletno stranjo, bo moralo zaradi izsledkov preiskave plačati 500.000 evrov globe državi. Italijanski tržni preiskovalci so namreč ugotovili, da podjetje omogoča objavljanje napačnih ocen, ki so nato predstavljene kot neodvisna in kredibilna mnenja. Po besedah preiskovalcev tovrstna praksa ni v skladu s tržnimi pravili.

Podjetje Sony je zagrozilo, da bo tožilo socialno omrežje Twitter. Kot glavni razlog za svojo odločitev navajajo dejstvo, da Twitter dopušča svojim uporabnikom, da delijo dokumente in podatke, povezane z nedavnim hekerskim vdorom v Sonyjev računalniški sistem. Sony naj bi Twitter tožil tudi zaradi vse škode, ki jo utegne povzročiti razpečevanje ukradenega materiala. Morda omenimo kot zanimivost, da so internetni vdor zakrivili hekerji, ki bojda prihajajo iz Severne Koreje oziroma so zagreti simpatizerji severnokorejskega režima.

Avstralski premier Tony Abbott je oznanil, da povišana stopnja terorističnega čebljanja ogroža Avstralijo. Abbott je pojasnil, da mu je avstralska varnostna služba predala poročilo, v katerem je navedena povišana stopnja komuniciranja med ljudmi, osumljenimi terorizma. Poročilo je sicer bilo izdano v luči nedavnih dogodkov v Sydneyju, ko je Iranec Man Haron Monis ugrabil nekaj deset ljudi v eni izmed tamkajšnjih kavarn. Abbott je sicer še dodal, da ne bodo dvignili nacionalne stopnje teroristične ogroženosti.

V Združenih državah Amerike se tamkajšnja Veterinarsko-zdravstvena organizacija sooča s številnimi očitki na svoj račun. Omenjena organizacija predstavlja združenje vseh ameriških veterinarjev in je, vsaj na deklarativni ravni, neprofitna. Več v Britoffu ob 8.00.

Ob 8.00:

V Združenih državah Amerike se tamkajšnja Veterinarsko-zdravstvena organizacija sooča s številnimi očitki na svoj račun. Omenjena organizacija predstavlja združenje vseh ameriških veterinarjev in je vsaj na deklarativni ravni neprofitna. Vendar so na dan prišle informacije, da organizacijo podpirajo različna farmacevtska podjetja, ki veterinarje silijo v prekomerno razpečevanje in predpisovanje antibiotikov živalim.

V Združenih državah med živinozdravniki in kmetovalci namreč prihaja do večkratnega križanja pristojnosti in pravic. Veterinarji tako denimo po obstoječi ureditvi sočasno delujejo v vlogi prodajalca in svetovalca za uporabo raznoraznih antibiotikov. Uporaba le-teh večinoma ni obvezna in je zaenkrat skoraj v celoti prepuščena odločitvam posameznih rejcev. Čeprav določeni predpisi sicer zapovedujejo omejeno rabo antibiotikov v živalski krmi, je predpise možno relativno preprosto zaobiti.  Rezultat tega katastrofalnega laissez-faira se najbolje odraža v statistiki: 80 odstotkov vseh antibiotikov, ki se porabijo v ZDA, je namenjenih zdravljenju živali.

Povečini omenjena zdravljenja potekajo na industrijski ravni, pri čemer rejci krmi dodajajo antibiotike iz dveh razlogov. Prvi je dejansko preprečevanje razvoja bolezni, ki bi lahko zdesetkale živino in s tem seveda zaslužek. Drugi pa tiči v tem, da mnogi antibiotiki s svojimi stranskimi učinki omogočajo hitrejšo rast in množenje živine. V obeh primerih gre seveda za strogo ekonomske cilje.

Ameriška organizacija za nadzor prehrane FDA je že napovedala boj proti podivjani farmacevtsko-živilski industriji. Korenito spremembo svoje politike so že napovedali - za leto 2016, se razume. Do takrat bo namreč v njej prišlo še do številnih sprememb in prilagoditev, saj bodo lobistične zainteresirane skupine porabile veliko sredstev za prikrojitev nove regulative. Morda to najbolje ponazarja kar prvi osnutek, ki ga je izdala FDA.

V njem namreč ni nikjer eksplicitno zahtevano, da bi morali veterinarji razkrivati svoje osebne povezave s privatnimi podjetji, ki proizvajajo zdravila in antibiotike. Omenimo le kot zanimivost: ameriška zakonodaja tovrstne povezave striktno prepoveduje oziroma nadzoruje le odnose med taistimi podjetji in običajnimi zdravniki.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.