Britoff pod korošnjami

Aktualno-politična novica
28. 5. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Ljubljana

Pozdravljeni v drugem jutranjem BritOFFu, v katerem nas ne zanima nič drugega kot to, kar imamo pred nosom. To pa je Ljubljana - mesto heroj. In heroji berejo, saj seveda niso neizobraženi vročeglavi pretepači, kot so si morda predstavljali stari Grki. Kot nalašč, da se v najbolj prijetnih in zelenih kotičkih Ljubljane pričenja že 17. sezona Knjižnice pod krošnjami, za katero skrbi Zavod Divja misel s partnerji.

Knjižnice pod krošnjami se odpirajo prav danes, ne, prav v teh trenutkih! Po dežju namreč posije sonce. Najbolj znane med ljubljanskimi načitanimi krošnjami so tiste v parku Tivoli, na Trnovski plaži in v Botaničnem vrtu. Lahko bi jim rekli železni repertoar lokacij poletnega ljubljanskega branja. To so klasike z razlogom.

Letos nova lokacija je skrivni bralni kot na ozelenjenem vrtu Galerije Škuc. Poleg knjig je tu na voljo tudi brezplačen ogled razstav. Za bolj fine ljudi pa je na voljo tudi butična lokacija na vrtu Plečnikove hiše v Trnovem. Tu je za listanje in prebiranje na voljo še posebno veliko knjig o arhitekturi. Zaradi goste sence je obisk še posebno priporočen v poletnem vročinskem valu, če do tega letos slučajno pride. Za ljubljanski naraščaj, ki bo tu tudi skrbno varovan, so namenjene knjižnica pod krošnjami Pionirskega doma ob Akademskem kolegiju, knjižnica v Mali ulice v mestnem jedru in knjižnica v Rakovi jelši.

Za tiste, ki si letos želite od branja pod krošnjami nekaj več in ste ob tem pripravljeni storiti sicer v tej rubriki ne ravno najbolj priporočljivo dejanje, namreč zapustiti Mestno občino Ljubljano, pa so kot nalašč partnerske knjižnice širom Slovenije. Ne predaleč od doma jo boste našli na primer pri graščini v Polhovem Gradcu, na Mali planini pa se nahaja celo gorniška izpostava.

 

Novice

Hongkonški parlament je sprejel nov volilni zakon. Ta bo v parlamentu povečal delež poslancev, ki jih izbere zbornica stanovskih organizacij, kot so gospodarska združenja, ki so zaradi ekonomskih interesov naklonjene pekinški vladi. Hkrati se zmanjšuje število neposredno voljenih predstavnikov. Ti bodo pred uvrstitvijo na volilne lističe še dodatno preverjeni in izločeni iz volitev, če varnostne službe presodijo, da niso dovolj patriotski. Zakon implementira spremembe violin zakonodaje, ki jih je marca že sprejel pekinški parlament.
 
Rezultati volitev - čeprav ne ravno presenetljivi - pa so že znani v Siriji. Ob skoraj osemdesetodstotni volilni udeležbi je 95 % glasov na predsedniških volitvah prejel Bašar al Asad. Asad, ki Sirijo vodi od leta 2000, si je tako prislužil še četrti predsedniški mandat.
 
Švica je formalno izstopila iz pogajanj z Brusljem o sklenitvi celostnega sporazuma o medsebojnih odnosih. Odnose med Švico in Evropsko unijo sedaj definira približno 120 bilateralnih sporazumov, ki trenutno dajejo Švici skoraj popoln dostop do skupnega evropskega trga. Evropska unija zavrača posodabljanje posameznih sporazumov, zato so od leta 2014 potekala pogajanja o sporazumu, ki bi nadomestil vse parcialne dogovore. S tem ko Evropska unija spreminja svoja tržna in druga pravila, se bo dostopnost Švice do Unije zmanjševala. Politično je umik iz pogajanj uspeh za antievropsko Švicarsko ljudsko stranko, ki je znana tudi po svojih antimuslimanskih referendumskih kampanjah. Po njihovem mnenju je osnutek sporazuma enostranski in ruši švicarsko ustavno ureditev zaradi zahtev po podrejanju evropskim pravnim aktom.
 
Vlada je sprejela in za obravnavo v državnem zboru pripravila predloga novel o organiziranosti in delu v policiji ter o nadzoru državne meje. Spremembe zakona o delu policije se nanašajo predvsem na delovanje in preverjanje zunanjih pogodbenih sodelavcev policije, sistemizacijo delovnih položajev ter način določanja, katera kazniva dejanja bo preiskoval Nacionalni preiskovalni urad. Zakon o nadzoru državne meje pa prinaša predvsem spremembe, ki bodo omogočale državi lažje razreševanje zemljiških sporov in določanje odškodnin pri postavljanju žične ograje na meji.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness