BritOFF podhranjenih državnih rudarjev

Aktualno-politična novica
21. 10. 2015 - 8.00
 / BritOFF

Predstavniki obrambnih sil Rusije in Združenih držav Amerike so podpisali memorandum, s katerim urejajo koordinacijo operacij v sirskem zračnem prostoru. Dogovor vključuje vzpostavitev frekvenc za komunikacijo med letali in vedno odprte linije med štaboma obeh vojsk v državi.

Iz sirskega zračnega prostora pa se umikajo kanadske sile. Novo izvoljeni premier Justin Trudeau je v svojem prvem nagovoru po prepričljivi volilni zmagi oznanil, da bo Kanada prenehala s svojimi zračnimi operacijami. O tem naj bi tudi že govoril z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Nova pooblastila pa je dobila Slovenska vojska. Državni zbor je potrdil dopolnitve zakona o obrambi, ki vojski daje policijska pooblastila v obmejnem pasu. Takšna pooblastila bo moral potrditi Državni zbor in bodo časovno omejena na največ tri mesece.

 

10:05 - surovine

 

Indijski konglomerat Tata Steel, ki je od leta 2007 lastnik drugega največjega jeklarskega podjetja v Evropi, je napovedal odpuščanje v obratih v Veliki Britaniji. Poteza je odziv na nizko ceno jekla, ki je predvsem posledica viška ponudbe iz Kitajske. Britanska vlada je napovedala, da ne razmišlja o pomoči jeklarski industriji.

Bolj uspešno se za svoje pravice borijo delavci v južnoafriških premogovnikih. Po desetdnevni stavki, ki je vključevala 30 tisoč delavcev iz rudnikov premoga, so sindikati pri Rudarski zbornici, ki zagovarja stran kapitala, izpogajali od 5- do 7,5-odstotno povišanje mezd.

Južnoafriško državno rudarsko podjetje African Exploration Mining and Finance Corporation pa je še vedno v škripcih, je v predstavitvi poslovnih rezultatov parlamentu povedal njegov predsednik Sizwe Madondo. Podjetje je bilo zagnano leta 2007 kot del strategije, ki je predvidevala večjo prisotnost države v rudarskem sektorju. A kljub tej strategiji podjetje po trditvah Madonda ne more zagnati projektov na območjih, kjer ima že pravice za izkoriščanje, saj ne uspe zbrati zadostnega financiranja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.