BritOFF pojemajoče kalifornijske suše

Aktualno-politična novica
6. 4. 2016 - 8.05
 / BritOFF

8:05

Islandski premier Sigmundur David Gunnlaugsson je klonil pod pritiskom javnosti zaradi razkritij njegove družbe v davčni oazi Britanski Deviški otoki in odstopil. Tako se je vsaj zdelo, nekaj ur kasneje pa je podal izjavo, v kateri pojasnjuje, da ne odstopa, vendar le začasno prepušča vodenje vlade svojemu strankarskemu kolegu in ministru za kmetijstvo Sigurdurju Ingiju Johannssonu.

V mrežo panamskih dokumentov se je ujel tudi novi, domnevno reformistični predsednik FIFE Gianni Infantino. Dokumenti so razkrili njegovo vpletenost v posle s podjetji v davčnih oazah iz časa, ko je bil direktor za pravne zadeve pri evropski UEFI. UEFA je pravice za prenašanje tekem prodala podjetju v davčni oazi Niue, ta pa jih je za mnogo višje zneske prodajala naprej.

Libijska vlada, ki je do nedavnega vladala v Tripoliju in je bila ena izmed dveh vzporednih vlad v državi, se je samorazpustila. Oblast je tako prepustila novo oblikovani vladi narodne enotnosti, ki je rezultat pogajanj v okviru Združenih narodov. Še prejšnji teden je tripolijska vlada novi vladi onemogočila vstop v mesto.

V perujski prestolnici Lima se je zbralo približno 50 tisoč ljudi, ki so s tem obeležili 24-letnico državnega udara in začetka diktature Alberta Fujimorija. Letošnji protest je še posebej dobro obiskan, saj se na nedeljskih volitvah za predsednico poteguje tudi Fujimorijeva hči Keiko.

 

10:05 Surovine

Surovinski Britoff začenjamo v Perzijskem zalivu. Savdska Arabija je prepovedala vstop v svoja pristanišča ladjam, ki tovorijo iransko nafto. Prav tako bodo posebno dovoljenje potrebovale vse ladje, ki so se v zadnjih treh postankih ustavile tudi v katerem od iranskih pristanišč. Poteza sicer ne bo imela drastičnih posledic, bo pa otežila delo ladjarjem, ki poslujejo z obema državama. Savdska Arabija od Irana zahteva zamrznitev količine načrpane nafte, ta pa bo to pripravljen storiti, šele ko bo količina dosegla tisto izpred uvedbe mednarodnih sankcij.

Ameriška zvezna agencija, zadolžena za določanje porabe vode, je objavila načrt porabe v Kaliforniji. Kalifornijski kmetje naj bi letošnje poletje dobili več vode, kot so jo v preteklih sušnih letih, kar je posledica večje količine zimskih padavin. Mnogi kmetje kljub temu niso zadovoljni, saj pravijo, da bi lahko v rezervoarje ujeli večje količine vode, medtem ko zvezne agencije trdijo, da je bilo to zaradi zaščite lososov zakonsko nemogoče.

Pred nekaj tedni pa je Kalifornija dobila novega velikega porabnika vode, in sicer mlekarsko podjetje Almarai iz Savdske Arabije. To se v svoji matični državi sooča s problemom dobave vode za gojenje krme, ki je s stališča porabe vode zelo zahtevno. Da bi rešili problem, so kupili 57 kvadratnih kilometrov zemlje ob reki Kolorado v Kaliforniji in Arizoni.

Kitajski kmetje pa bodo letos domnevno množično začeli gojiti sojo. Vlada je namreč napovedala ukinitev garantirane odkupne cene za koruzo, s čimer bi ceno začel določati trg. Tako bo koruza postala manj dobičkonosna od soje, povpraševanje po kateri na Kitajskem hitro raste, država pa je tudi njen največji svetovni uvoznik.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness