BritOFF pokola Carandiru

Aktualno-politična novica
Carandiru
2. 10. 2019 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10:05

Na današnji dan leta 1992 se je v kaznilnici Carandiru v São Paulu v Braziliji zgodil pokol v Carandiruju. V zgradbi Carandiruja, v kateri so bili nastanjeni priporniki, so si ti zgodaj popoldne ogledovali nogometno tekmo in se zaradi nje sporekli. Začel se je pretep, ki se je kmalu sprevrnil v izgrede. Dobrih 2000 zapornikov je kmalu doseglo umik vseh 15-ih varnostnikov, direktor zapora pa je o izgredih obvestil policijo. Nato je z megafonom poskušal umiriti pripornike, a ga je policija, ki je pridrvela v stavbo, skoraj poteptala. Zapornike je zaklenila po celicah, slekla in postrelila, nad ranjence, ki so se skrivali v brivnici, pa je spustila policijske pse. Ubitih je bilo 111 pripornikov.

V naslednjih desetletjih se je odvilo več procesov proti policistom, sodelujočim v poboju. Tako je denimo sodišče takrat poveljujočemu polkovniku Ubiratanu Guimarãesu prisodilo več kot 600 let zapora, a je sodbo kasneje razveljavilo, upoštevajoč polkovnikove trditve, da je samo izpolnjeval ukaze. Pol leta za tem je bil sicer umorjen, domnevno prav zaradi njegove vloge v masakru. Dolgotrajne zaporne kazni so bile prav tako razveljavljene stotim policajem, odgovornim za poboj, saj po mnenju sodnika ni bilo mogoče dokazati, koga je ubil kateri od policajev, vsi pa naj bi tako ali tako delovali v samoobrambi. Ponovno sojenje proti njim še poteka. Položaji trupel in metki, usmerjeni v glavo in tilnik, namreč kažejo, da je ubijanje potekalo načrtno, in ne v obrambi.

V odgovor na dogodek se je leta 2013 formirala največja brazilska tolpa Primeiro Comando da Capital oziroma PCC, torej Prva komanda prestolnice, z dvajsettisočglavim članstvom. Skupina je bila ustanovljena z eksplicitnim namenom, da svoje člane ščiti pred policijskim in varnostniškim nasiljem v zaporih ter maščuje 111 žrtev v Carandiruju. Verjetno so prav člani tolpe odgovorni za uboj direktorja Carandiruja v času pokola. Posebej je tolpa zaslovela, ko je leta 2001 organizirala simultane upore v 29-ih zapornih v São Paulu. Člani tolpe plačujejo mesečno članarino, iz katere se krijejo stroški orožja, drog in varščin za obtožene člane.

Pokolu v Carandiruju je posvečen komad Manifest brazilske thrash metal skupine Sepultura, ki ga poslušate v ozadju.

 

Ob 8:05

Kolumbijski vodja obveščevalne službe general Oswaldo Peña je odstopil s položaja. Njegova odločitev prihaja nedolgo zatem, ko se je izkazalo, da je dokument, ki naj bi dokazoval, da Venezuela gosti člane kolumbijske gverilske organizacije ELN, lažen. Dokument je na zasedanju generalne skupščine Združenih narodov predstavil kolumbijski predsednik Ivan Duque, kmalu pa se je izkazalo, da so fotografije na njem stare in niso posnete v Venezueli. Poskus očrnitve venezuelske vlade prihaja v času stalnih diplomatskih sporov med državama, še posebej pa po dejstvu, da so v javnost pricurljale fotografije venezuelskega samooklicanega predsednika Juana Guaidoja, ki pozira skupaj s kolumbijskimi desničarskimi paramilicami.

Indonezijski parlament je izvolil prvo žensko predsednico parlamenta Puan Maharani Nakšatro Kusjalo. Prihaja iz največje parlamentarne stranke Demokratske stranke boja, ki jo vodi njena mati, in je vnukinja prvega predsednika in borca za kolonialno osvoboditev države Sukarna. Novosestali parlament, izvoljen v aprilu, pa se že sooča s protestniki, ki nasprotujejo v času prejšnjega parlamenta sprejeti zakonodaji, ki zmanjšuje pooblastila Komisiji za izkoreninjenje korupcije.

Britanska visoka komisarka za Novo Zelandijo Laura Clarke je sporočila maorski skupnosti, da britanska vlada obžaluje poboje Maorjev po prihodu kapitana Jamesa Cooka na otok. Nova Zelandija danes obeležuje obletnico tega dogodka iz leta 1769. Prav tako je Britanija začela vračati nekatere zgodovinske objekte, ki jih je zaplenila Cookova posadka, kot so vesla za maorske kanuje. Sam Cook je sicer na svojem tretjem potovanju končal pod noži domačinov, medtem ko je poskušal ugrabiti lokalnega poglavarja, domačini pa so verjetno menili, da gre za božanstvo, in ga obredno ubili. Še eni zgodovinski temi pa prisluhnite v zgodovinskem Britoffu ob 10-ih.   

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness