Britoff poljskim novinarjem

Aktualno-politična novica
17. 12. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Donald Trump je določil novega veleposlanika v Izraelu. Izbral je svetovalca Davida Fridmana, ki pri izbiri strani pri posredovanju v izraelsko-palestinskemu sporu, verjetno ne bo ovinkaril. Fridman odkrito potrjuje izraelske interese. Rešitve spora ne vidi v načelu dveh držav, zagovarja izraelsko naseljevanje palestinskih območij in je med drugim že napovedal selitev veleposlaništva Združenih držav iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Pred poljskim parlamentom je včeraj zvečer izbruhnil protest. Javnost je razburila uvedba zakona, ki omejejuje prisotnost v parlamentu in poročanje iz parlamenta. Nekoliko pred začetkom protesta, je skupina opozicijskih poslancev v parlamentu blokirala potek glasovanja o državnem proračunu za leto 2017.  Množica protestnikov pa je nato poslancem ovirala pot do njihovih avtomobilov in nekaj ur preprečevala njihov odhod, vse do posredovanja policije.   

Švicarski parlament je sprejel zakon, ki določa omejitve priseljevanja iz držav Evropske unije in ne vključuje kvot. Februarja 2014 so na referendumu z večino potrdili uvedbo kvot za priseljevanje. Tako so švicarski poslanci dve leti iskali vmesno rešitev, ustrezno tako referendumu, kot dogovoru z Evropsko unijo, ki delavcem evropskih državah zagotavlja prosto gibanje. Sodeč po novem zakonu morajo švicarska podjetja najprej poskušati zaposliti tiste brezposelne, ki so že v Švici in šele nato delavce iskati zunaj meja države. Sprejem zakona pa je prejel negativni odziv s strani pobudnice referenduma iz leta 2014, desne populistične Ljudske stranke, krajše SVP. Slednja je že napovedala referendum, ki bo odločal o popolni odpravi sporazuma o prostem gibanju. Potrebno pa je dodati, da približno četrtina švicarskega prebivalstva namreč nima švicarskega državljanstva.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.