Britoff ponovitev prejšnega tedna

Aktualno-politična novica
7. 4. 2018 - 11.50
 / BritOFF

Na protestih Palestincev meji med Izraelom in Gazo je bilo ubitih osem protestnikov in novinar. Gre za drugi teden petkovih protestov na tej meji, ki jih nameravajo Palestinci nadaljevati do 15. maja, dan Izraelske neodvisnosti, ki ga Palestinci poznajo kot Nakba-dan katastrofe. Po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje v Gazi, je bilo ranjenih 1070  ljudi, od tega okoli 300 zaradi gumastih nabojev ali pravega streliva. Po ocenah Izraelske vojske se je na več mestih na meji med Izraelom in Gazo zbralo 20 tisoč protestnikov, ki so poskušali prestopiti mejo in čez mejo metali kamne in molotovke.

Prejšnji teden je v podobnih protestih umrlo 20 Palestincev. Te proteste je včeraj obsodila Organizacija Združenih narodov, kjer so sporočili, da vidijo močne dokaze, da so izraelske varnostne sile uporabile pretirano silo za obvladanje protestnikov, saj sme biti strelno orožje uporabljeno zgolj v skrajni sili, kot odziv na neposredno grožnjo za življenje pripadnikov varnostnih sil. »Uporaba zaščitne opreme in obrambnih položajev bi zmanjšali tveganje in nebi smela pripeljati do uporabe smrtonosnih sredstev. Poskus približanja ali prečkanja mejne ograje samo na sebi gotovo ne pomeni grožnjo smrti ali hude poškodbe, kar bi upravičilo uporabo pravega streliva.« so še sporočili iz OZN.

ZDA so uvedle nove sankcije proti Rusiji. Te sankcije bodo prizadele 17 vladnih uradnikov in direktorjev državnih podjetji ter več oligarhov oligarhov. Med sta najbolj znan Oleg Deripaska, tajkun aluminijske industrije in  Viktor Vekselberg, lastnik 15 milijard dolarjev vrednega energetskega koncerna Renova. Med sankcioniranimi je tudi Kirill Shamalov, do letošnjega januarja zet ruskega predsednika Putina, Aleksij Miller, direktor Gazproma. Sankcije največkrat označijo posameznika za agenta Ruske vlade in nimajo večjih posledic, kot na primer zamrznitev premoženja. Ameriške oblasti so povedale, da so sankcije odgovor na škodljive ruske dejavnosti po svetu, vključno z ruskim vmešavanjem v ameriške volitve leta 2018.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness