Britoff ponovnega zaprtja Chelsea Manning

Aktualno-politična novica
Chelsea Manning
18. 5. 2019 - 11.00
 / BritOFF

Ta velika porota spodkopava integriteto političnega diskurza s ciljem, da se kaznuje vse, ki razkrivajo resne, ponavljajoče se in sistemske zlorabe moči te vlade.

S temi besedami je Chelsea Manning zavrnila pričanje pred novim sklicem velike porote, zato jo je sodnik spet zaprl. Na prostost je bila izpuščena 9. maja, potem ko je potekel mandat prejšnji veliki poroti. Zaporna kazen lahko traja najdlje 18 mesecev, ko poteče mandat velike porote. Če Chelsea Manning po 30 dneh zapora ne bo spregovorila pred poroto, jo čaka še 500 dolarjev kazni na dan za vsak dodaten dan, ko ne bo pričala pred poroto. Po 60 dneh se ta globa dvigne na 1000 dolarjev. Velika porota je zelo odločena, da bodo iz Chelsea Manning izvlekli nove inkriminirajoče podatke o novinarski organizaciji Wikileaks. Manning je na drugi strani že večkrat izjavila, da ne bo pričala pred veliko poroto ne glede na posledice.

Ameriška zvezna država Missouri je sprejela zakon, ki prepoveduje splav po osmem tednu nosečnosti. Zakon sicer predvideva izjeme za primere, ko je ogroženo zdravje nosečnice, ne pa za primere posilstva ali incesta. Zdravnikom, ki bi po osmem tednu vendarle opravili splav, grozi petnajst let zapora, nosečnice, ki bi to poskusile, pa ne bodo kriminalizirane. Poleg protestnikov, ki so se zbrali na dan glasovanja o zakonu, pa temu nasprotujejo tudi ginekologi, ki opozarjajo na nevarnost takšnega ukrepa, upoštevajoč, da je Missouri že sedaj med zveznimi državami z najvišjo smrtnostjo zaradi nosečnosti. Novi zakon prihaja le nekaj dni po tem, ko je zvezna država Alabama povsem prepovedala splav, razen, ko je ogroženo zdravje ženske, nedolgo pred tem pa so pravico do splava omejile tudi zvezne države Ohio, Mississippi, Georgia in Kentucky.

Nekropolitika med Izraelom in Palestino
 / 17. 1. 2017
Nemški parlament je razglasil gibanje Bojkot, dezinvesticije, sankcije oziroma BDS za antisemitsko. Gibanje poziva k bojkotu Izraela zaradi njegovega kršenja človekovih pravic Palestincev in kršenja mednarodnega prava v odnosu do Palestine. Prve kritike na takšno izglasovanje so prišle s strani kar 60 izraelskih akademikov, ki so v javnem pismu obsodili pejorativno označevanje podpornikov človekovih pravic Palestincev.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness