Britoff povezovanja idej in prostorov

Aktualno-politična novica
29. 10. 2014 - 10.05
 / BritOFF

DEVETA

Tretji današnji Britoff začenjamo na Madžarskem, kjer so včeraj zvečer ponovno potekali protesti proti tako imenovanem internetnem davku. Na ulicah Budimpešte se je po nekaterih podatkih zbralo več kot sto tisoč ljudi. Vlada premiera Viktorja Orbana je sicer sprva z slabimi pol evra na potegnjen gigabajt podatkov nameravala obdavčiti posameznike, vendar so jo prvi odzivi prepričali, da je manj problematična obdavčitev posredna preko ponudnikov storitev. Ljudje premestitvi niso nasedli. Ne gre zgolj za davek, pravijo, ampak nov ukrep proti demokraciji.

Libija od vstaje proti polkovniku Gadafiju in njegovi likvidaciji nima več enotne oblasti. Tripoli in centralno Libijo imajo pod kontrolo nasprotniki mednarodno priznanega premiera Abdulaha Al Tanija, kar sproža stalne tudi oborožene konflikte med skupinami in precejšen kaos v državi. Protivladne skupine pa naj bi zalagal tudi sudanski predsednik Omar Al Bašir, ki je Al Tanija povabil na na državni obisk. Rezultat včerajšnjih pogovorov, kot piše Sudan Tribune, je načrtovan dialog med vsemi oblastiželjnimi deležniki v Libiji.

Slovensko Vrhovno sodišče je razveljavilo pravnomočno sodbo napadalcem na Open Cafe, ki so junija 2009 obračunali z gejevskim aktivistom Mitjo Blažičem. Razveljavitev je utemeljena na neupravičenosti hrambe sledi DNK. Tožilstvo je od nadaljnjega pregona odstopilo.

DESETA

Kot napovedano, bo v zadnjem današnjem Britoffu govora o projektu PIIP ali daljše „Povezovanje idej in prostorov“, ki je nastal ob sodelovanju Skupnosti ustvarjalcev Punkt, Kreativnega centra Poligon, skupine prostoRož in pobude Creative Mornings Ljubljana ob podpori Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije. Gre za internetno platformo, ki ima namen povezovati lastnike praznih stavb in prostorov ter tiste brez prostora za delovanje. V grobem je sestavljena iz dveh delov.

Za osnovo se gradi zemljevid, na katerem so locirane prazne stavbe ali drugi potencialno uporabni prostori, pri čemer lahko vsakdo na karto doda opaženo lokacijo. Zaenkrat sicer ni še na voljo aplikacija, s katero bi se prek GPS-a s kraja samega v zemljevid zabeležilo, kje se nepremičnina nahaja, vendar snovalci obljubljajo, da bo v kratkem pripravljena.

Drugi del se dotika samega povpraševanja in ponudbe. Gre sicer za precej klasično tržno razmerje, čemur je dodan vmesni člen, ki ga nepremičninski prosti trg praviloma ne vključuje. Med tistimi, ki potrebujejo, in tistimi, ki ne uporabljajo, se umesti ravno PIIP, pri čemer poskuša lastnikom dopovedati, da je neizkoriščen prostor ne zgolj slab, ampak da bo s časom postajal še slabši ter da z uporabo dobi na vrednosti in ne obratno. Pa tudi, da je nizka najemnina boljša kot nič najemnine.

Vsekakor zanimiv in potreben projekt v tukajšnjem širšem okolju, ki ne naslavlja zgolj problema dragega prostora na eni strani in neizkoriščenega na drugi, ampak išče odgovore na ne-umnost situacije. Toda če že prepozna problematiko, je v rešitvah prekratek. Na hitro lahko navržemo tri točke, v katerih je premalo radikalen.

Prvič. Privatno lastnino obravnava kot popolnoma neproblematično tudi v primerih, ko ta ne služi drugemu kot sami sebi. Drugič. Najemne pogodbe s pogoji, po katerih se prostori ponavadi oddajajo, lastniku dopuščajo, da se najemnika kadarkoli znebi ob 30-dnevnem odpovednem roku oziroma 90-dnevnem v primeru bivanjske uporabe. Zakonik tudi nikjer ne predvideva vložka, ki je ponavadi potreben pri dotrajanih stavbah. In tretjič. Navezuje se na drugo točko in je povezano z gentrifikacijo. Večina, ki išče prostor na tak način, si dražje različice ne more privoščiti. In ker obstaja velika možnost, da bo nepremičnina z uporabo pridobila na vrednosti, se zna zgoditi, da najemnik, ki je botroval zvišanju, ne bo imel po podražitvi več sredstev za najem.

Omenili bi lahko še, da je platforma namenjena zgolj iskanju in ponujanju prostorov za delo in produkcijo, ne pa tudi tistih za bivanje. Prav zaradi naštetih razlogov smo projekt jasno ločili na dva dela, pri čemer se kritika v ničemer ne tiče samega kartiranja. Neizkoriščene prostore lahko vnesete na zemljevid na www.piip.si, kjer lahko tudi pogledate, kaj je na nizkocenovnem nepremičninskem trgu na voljo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness