BritOFF pozabljene prtljage

Aktualno-politična novica
29. 3. 2016 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Marko Mišković, sin precej bolj znanega srbskega biznismena Miroslava Miškovića, je bil zaradi utaje davkov na prvi stopnji obsojen na 3 leta in pol zapora in plačilo 65.000 evrov denarne kazni. Obtožb o oškodovanju več podjetij je Miškovića beograjsko posebno sodišče ob tem oprostilo, je pa precej nižjo finančno kazen naložilo tudi njegovemu podjetju Mera Invest. Mišković mlajši je zaradi finančnih mahinacij pri privatizaciji več gradbenih podjetij skupaj z očetom Miroslavom na zatožno klop sedel že leta 2013. Postopek proti prvemu možu Delte holdinga so lani zaradi bolezni izločili in se bo nadaljeval v aprilu. Grozi mu 10-letna zaporna kazen.   

Medtem ko ima Miroslav Mišković do nadaljevanja sojenja še nekaj časa, pa bo moral Litovec Klemunskis Mindaugas ljubljanskim sodnikom še danes začeti pojasnjevati, kako so se v njegovi potovalni torbi znašli 3 kilogrami kokaina. Na neobičajno prtljago so lastniki enega od ljubljanskih gostišč, ki nudi tudi prenočišča, naleteli januarja, potem ko so morali menda pijanega litovskega gosta opozoriti, da bi moral že pred nekaj urami zapustiti najeto sobo.

Mindaugas je sobo po opozorilu res hitro zapustil, očitno tako hitro, da je pri tem pozabil prtljago. Nanjo so pri čiščenju sobe naleteli lastniki, in ko so po njej, menda samo zaradi skrbi za tujca, malo pobrskali ter naleteli na tri kot opeka velike pakete kokaina, so jo nemudoma predali policiji. Skupaj so nato počakali Litovca, ki se je po dragoceno prtljago vrnil šele naslednji dan. Medtem ko Mindaugas zatrjuje, da se je prepovedana droga pri njem znašla po naključju, pa je policija prepričana, da je del širše mednarodne kriminalne združbe.  

Združba domnevnih preprodajalcev kokaina, ki jih v zadevi Balkanski bojevnik v začetku aprilu čaka ponovno sojenje, je v sodno-procesnem smislu manjša za enega člana. Ob Draganu Tošiću in 14 drugih soobtoženih na zatožno klop ne bo več sedla Zdenka Kondić, za katero je specializirana državna tožilka Blanka Žgajnar obtožnico umaknila. Višje sodišče je namreč na predlog obrambe dokaze zoper Kondićevo zavrnilo, saj je bila hišna preiskava, v katerih so jih zbrali, opravljena v nasprotju z normativi. Ob tem je sodišče iz procesa izločilo postopek proti Anesu Selmanu, ki je pobegnil v Bosno, ta pa ga kot svojega državljana ne bo izročila. Spomnimo, ljubljansko okrožno sodišče je večino obtoženih zaradi izločenih dokazov leta 2012 oprostilo, višje sodišče pa je nato sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje.

OSMA
 

Makedonsko-grška meja ostaja za begunce zaprta vsaj do konca leta. Makedonski parlament je namreč potrdil podaljšanje izrednih razmer zaradi beguncev do 31. decembra, s tem pa tudi vojska ohranja razširjena pooblastila pri varovanju meje. Makedonija je izredne razmere uvedla že avgusta lani, prvotno 30-dnevno obdobje pa so nato podaljšali do 15. junija letos. Makedonsko-grška meja je za prebežnike sicer zaprta od letošnjega februarja.

Po zaprtju balkanske poti se vse več beguncev proti Evropi ponovno podaja preko Sredozemskega morja. Samo v zadnjih dveh dneh so jih pripadniki italijanske obalne straže in vojske iz voda pred libijsko obalo rešili skoraj 1.500. Z več vojaški ladjami so jih v nedeljo rešili 730, včeraj pa 752. Po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce, objavljenih prejšnji teden, je letos na obale Italije priplulo skoraj 14.500 beguncev, kar je slabih 43 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi s Severno Irsko v Belfastu izgubila z 1 : 0. Za domačine, sicer tudi udeležence prihajajočega evropskega prvenstva, je ob koncu polčasa zadel Washington, Sloveniji pa je v drugem delu priložnost za izenačenje z zgrešeno enajstmetrovko zapravil Novakovič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness