BritOFF predaj oblasti

Aktualno-politična novica
21. 1. 2017 - 12.00
 / BritOFF

Po nekaj ultimatih, grožnjah z vojaškim posredovanjem, odstopih bližnjih sodelavcev, izgubi podpore lastne vojske in večdnevnih pogajanjih s kolegi iz regije, je predsednik Gambije Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh končno napovedal svoj odstop. Jammeh je oblast prevzel v vojaškem udaru leta 1994, kot predsednik pa je bil prvič izvoljen dve leti kasneje in na tem mestu vztrajal do danes. Vodenje Gambije bo tako prevzel zmagovalec decembrskih volitev Adama Barrow, ki je kot predsednik prisegel že v četrtek na gambijski ambasadi v senegalski prestolnici Dakar, Jammeh pa naj bi sprejel ponudbo za azil v eni od zahodnoafriških držav.

Bolj nemirno je potekala predaja oblasti in inavguracija 45. predsednika Združenih držav Amerike, Donalda Trumpa. Na ulicah prestolnice Washington DC je bilo na dan inavguracije videti številne policijske in vojaške enote, protesti nasprotnikov Trumpa pa so potekali širom nekdanje britanske kolonije, prišlo je tudi do fizičnih obračunov in aretacij, v Seattlu tudi do smrtne žrtve. Za razliko od Jammeha, odhajajoči predsednik ZDA Barack Obama, ni dal nobenih indicov, da bo zapustil državo.

Azijska nogometna konfederacija, krajše AFC, je reprezentanci Vzhodnega Timorja prepovedala nastop na kvalifikacijah za prvenstvo celine leta 2023. Vzhodni Timor si je prepoved prislužil, ker je v kvalifikacijah za prvenstvo leta 2019, 12 brazilskim nogometašem priskrbel lažno dokumentacijo in jih registiral za nastop pod vzhodnotimorsko zastavo. Vzhodni Timor je omenjene kvalifikacije sicer začel uspešno z zmago v izločilnem boju proti Mongoliji, a izpadel v drugem krogu, ko je v svoji skupini zasedel zadnje mesto z dvema točkama iz osmih obračunov. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness