Britoff preseljenih Masajev

Aktualno-politična novica
27. 11. 2014 - 7.00
 / BritOFF

SEDMA

Raziskava Danskega inštuta proti mučenju je razkrila, da v Libiji kar tretjina ljudi trpi za težavami z duševnim zdravjem, ki so v največji meri posledica brezvladja in nasilja po padcu avtokrata Moamerja Gaddafija pred tremi leti in pol. Raziskava je bila sicer izvedena oktobra lani, zato raziskovalci opozarjajo, da je situacija danes najbrž še slabša. Iz intervjujev s skoraj 2700 gospodinjstvi je razvidno, da je v petini gospodinjstev izginil družinski član, v devetini je bil aretiran in v dvajsetini ubit. Med aretiranimi jih je bila kar polovica pretepenih in petina mučenih. Rezultat vsega tega je, da skoraj tretjina prebivalcev trpi za anksioznostjo in prav toliko za depresijo.

 

Egiptovsko sodišče v Aleksandriji je na zaporne kazni med dvema in petimi leti obsodilo 78 mladoletnikov starih med 13 in 17 let. Njihov zločin je bila pripadnost prepovedani skupini, v tem primeru Muslimanski bratovščini. Poleg tega naj bi na protestu v podporu odstavljenemu predsedniku Mohamedu Morsiju, kjer so bili aretirani, ovirali promet in strašili lastnike lokalnih trgovin. Obsojenci, ki imajo še možnot pritožbe, pravijo, da so bile aretacije popolnoma arbitrarne.

 

In še bizarna novica iz Združenih držav Amerike. Kot se spodobi, se je že dvaindvajseto leto odvila ceremonija, na kateri je predsednik Barack Obama dvema puranoma prihranil rano smrt, ki bi ju sicer dočakala v pečici na prihajajoči Zahvalni dan. Pred tem so Američani na spletu izbirali zmagovalca in med puranoma Mac in Cheese izbrali slednjega. Zmaga ne pomeni ničesar, saj oba dobita nagradni izlet na farmo v Severni Virginiji, kjer bosta dočakala svoj konec, kar se ponavadi zgodi zelo kmalu, saj so purani ekspresno napitani ravno zato, da hitro umrejo in podležejo jedilnemu priboru.

 

OSMA

Vsaj začasno se razpleta zgodba s preselitvijo več kot 40.000 tanzanijskih Masajev, ki je v zadnjem tednu dobila kar nekaj mednarodne medijske pozornosti. Tanzanijski predsednik Jakaya Kikwete je namreč tvitnil, da ne bo prišlo do preselitve, ki je bila predvidena zaradi spremembe zemljišča v luksuzni safari park za kraljevo družino iz Združenih arabskih emiratov.

Problematika je sicer stara že dobra tri leta in se je enkrat že domnevno rešila. Lani je namreč po spletni peticiji, s katero je bilo zbranih več kot 1,7 milijona podpisov, tanzanijska vlada že razglasila, da je opustila načrte za vzpostavitev 1.500 kvadratnih kilometrov obsegajočega območja za divje živali, ki bi ga priključili narodnemu parku Serengeti. Čeprav načrt zveni precej privlačno, pa so aktivisti in tam živeči Masaji opozarjali, da gre le za krinko, pod katero želi tanzanijska vlada preseliti tam živeče Masaje, ozemlje pa dati v upravljanje dubajskemu podjetju. Gre za podjetje Ortelo Business Corporation, ki ga je pred dvajsetimi leti ustanovil takratni obrambni minister Združenih arabskih emiratov, sicer tesen prijatelj članov tamkajšnje kraljeve družine. Od takrat podjetje organizira luksuzne safari izlete za zalivske šejke in njihove tovariše.

KLjub temu, da je tanzanijska vlada torej načrte enkrat že umaknila, pa je v začetku prejšnjega tedna odjeknila novica, da jih je obnovila in tokrat lokalnim Masajem celo obljubila kompenzacijo v višini približno pol milijona evrov, ki pa je Masaji ne bi dobili v obliki denarja, pač pa v naložbah v infrastrukturo. Denarja Masaji niso sprejeli, ker gre, kot pravijo, za premajhno vsoto in, kar je še pomembnejše, nekaj, kar je vredno več od denarja. Kot pastirsko ljudstvo jih namreč na omenjeno ozemlje vežejo pašniki, ki so ključni za ohranjanje njihovih čred in z njimi načina življenja.

Tako je bila znova organizirana spletna kampanja, s katero so zbrali še dodatne podpise pod peticijo, ki jo je sedaj podpisalo že skoraj dva in pol milijona ljudi. Poleg tega so na poziv platforme Avaaz.com ljudje po vsem svetu na tanzanijska diplomatska predstavništva v zadnjem tednu poslali več kot 18.000 pisem. Vse skupaj je očitno delovalo, saj je tanzanijski predsednik Jakaya Kikwete v torek tvitnil, da nikoli ni bilo in ne bo načrta, da bi Masaje izselili z ozemlja njihovih prednikov.

Kljub temu da je izjava prinesla kar nekaj olajšanja med Masaje, pa ti seveda opozarjajo, da gre za dvoumno, če ne kar lažnivo izjavo. Uradni načrt je bil namreč res, da bo šlo za vzpostavitev rezervata, vendar pa je to posredno pomenilo selitev Masajev, poleg tega pa je tanzanijska oblast umik načrtov enkrat že zagotovila, pa so jo denarci Arabcev, ki radi streljajo redke živali, zopet premamili.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.