BritOFF prioritet

Oddaja
1. 2. 2016 - 8.00
 / BritOFF

0805

Sirska mirovna poganja pod pokroviteljstvom ZN v Ženevi se še niso dobro začela, pa so že zašla v slepo ulico. Predstavniki opozicije vztrajajo, da se ne bodo pogovarjali z vladno stranjo, dokler ta ne izpolni njihovih zahtev po prekinitvi ognja in dvigu blokad obleganih območij, glavni pogajalec z vladne strani Bashar Jaafari pa pravi, da njegova stran ne bo sprejela nikakršnih predpogojev za začetek pogajanj.

Voditelji držav na 26. zasedanju Afriške unije v Adis Abebi so zavrnili načrt napotitve mirovnih sil v nemirni Burundi. Predlogu je ostro nasprotovala tamkajšnja vlada predsednika Pierrea Nkurunzize, ki je zagrozila, da bo vsakršno misijo brez njene privolitve obravnavala kot invazijo.

Zasedanja v Etiopiji se je udeležil tudi srbski predsednik Tomo Nikolić, ki je v intervjuju s tamkajšnjim časopisom Capital delil zanimivo tezo, da je priznanje Kosova inspiriralo Islamsko državo. Po besedah Nikolića je model države, ustvarjene s terorizmom, pot, ki ji upajo slediti tudi pripadniki IS-ja.

 

1005

Britanski sindikati so napovedali podporo kampanji proti izstopu Velike Britanije iz EU. Frances O’Grady, generalna sekretarka največje federacije sindikatov na Otoku, meni, da večji del delavskih pravic izvira ravno iz evropske zakonodaje, zato naj bi po njenih besedah ob morebitnem t. i. Brexitu obstajala možnost odvzema številnih pravic pod konservativno vlado premierja Davida Camerona.

V Indiji sindikati delavcev v premogovništvu zahtevajo zvišanje carin za uvoženi premog z namenom ohranjanja tržnega deleža domačih firm. Takšen ukrep bi delavcem omogočal lažje pogajanje za višje plače za prihajajoče petletno obdobje. Če vlada ne bo ustregla njihovim zahtevam, sindikati napovedujejo stavko za 29. marec.

Sindikati skupaj z nevladnimi organizacijami v Svazilandu zahtevajo javno objavo poročila o delovnih pogojih zaposlenih v javnem sektorju. Voditelji sindikatov trdijo, da poročilo predlaga povišanje plač javnih uslužbencev, vlada pa vztraja, da poročilo ni namenjeno javnosti ter da je potrebno nadaljnje zategovanje pasu. Delavce v tej afriški monarhiji je dodatno razjezila novica o odločitvi vlade za nakup luksuznih avtov v vrednosti enajstih milijonov dolarjev za prihajajoči vrh Južnoafriške razvojne družbe. Če do objave ne bo prišlo v kratkem, sindikati grozijo z uličnimi protesti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness