BritOFF prisvojitve verige blokov

Aktualno-politična novica
16. 5. 2019 - 10.05
 / BritOFF

ob 10.05

Po zatišju se v TehnobritOFF spet vrača tehnologija “blockchain". Vrednost bitcoina je v tem tednu presegla mejo 7000 dolarjev, razlog za dvig cene pa verjetno leži v tem, da je nekaj najmočnejših informacijskih podjetij na trg lansiralo svoje produkte, ki temeljijo na tej tehnologiji.

Microsoft je lansiral Azure Blockchain Service, Amazon pa je iz testne faze v produkcijo prestavil Amazon Blockchain Services. Obe podjetji je s svojo storitvijo, temelječo na veriženju blokov, prehitel IBM. Podjetja se pri svojih storitvah niso odločila za klasične kriptovalute, temveč za tehnologije, ki so bližje Ethru. Ether je na veriženju blokov temelječa tehnologija, ki omogoča sklepanje pametnih pogodb.

Na drugi strani se Facebook zanima za uvedbo svoje kriptovalute. Socialno omrežje bi v tem primeru lahko služilo kot podlaga za identifikacijo, saj mnogo spletnih storitev uporablja Facebook za avtentifikacijo svojih uporabnikov.

Namen te novice vsekakor ni reklamne narave, temveč želimo izpostaviti problematiko, ki je precej dobro znana na področju prosto- in odprtokodne programske opreme. Potem ko so tehnologijo veriženja blokov razvili entuziasti in je ta desetletje zorela v različnih skupnostih, si dosežke sedaj prisvaja industrija, ki bo z marketinškimi krilaticami ustvarjala svoje dobičke.

Skupnosti so praviloma pozitivno naravnane do tega, da njihovo tehnologijo prevzame veliko podjetje, saj pričakujejo, da se bo projekt obogatil z dodatno razvojno močjo in publiciteto. A dogaja se, da veliko podjetje nato projekt razvija v taki smeri, da se oddalji od skupnosti. Skupnost, zbrana okrog projekta, počasi zamre, in če se podjetje odloči, da bo projekt opustilo, to predstavlja njegovo smrt.

Druga še bolj paradoksalna opazka pa zadeva samo naravo tehnologij za veriženje blokov, katere temelj je ravno decentralizacija. Motivacija marsikaterega sodelujočega pri tovrstnih projektih je bil ravno odvzem monopolnih pozicij velikih podjetij.

 

ob 8.05

Nemško ustavno sodišče je razsodilo, da mora regionalni televizijski oddajnik RBB oddajati tudi volilno reklamo skrajno desne Nacionaldemokratične stranke. V sodbi je zavrnilo argumentacije nižjih dveh sodišč, ki sta presojali o primeru in sta zavrnitev oglasa dovolili. A ustavno sodišče meni, da je za primer relevantna le vsebina oglasa, ne pa siceršnja politična stališča stranke. Prikazuje namreč priliv migrantov po odprtju meja in trdi, da so Nemci postali žrtve. Stranka, ki sicer nima nobenega poslanca v zveznem parlamentu, se ne sooča prvič s sodnimi procesi. Pred dvema letoma je sodišče zavrnilo pobudo za njeno prepoved, saj naj bi bila premajhna, da bi predstavljala grožnjo.

Več deset tisoč protestnikov se je na pozive Narodnega študentskega sindikata zbralo na ulicah Brazilije, potem ko je ministrstvo za izobraževanje napovedalo zamrznitev skoraj četrtine sredstev, namenjenih visokemu šolstvu. Gre za največji protest proti administraciji skrajno desnega predsednika Jaira Bolsonara [haIr bolsonAro], ki je protestnike označil za idiote in imbecile.

Peru, Ekvador in Kolumbija so z Veliko Britanijo, preden slednja izstopi iz Evropske unije, podpisali trgovinski sporazum, ki ohranja trenutno veljavne preferenčne tarife. Tri južnoameriške države imajo podoben sporazum že podpisan z Evropsko unijo.

Nekdanji predsednik Ekvadorja Rafael Correa [rafael korEa] te dni gostuje v Sloveniji. Danes ob 17. uri se lahko udeležite pogovora z njim v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru, v petek pa ob isti uri v Mini Teatru v Ljubljani. Dogodek organizira Levica.

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je razglasil izredno stanje, s katerim bo v ZDA prepovedana uporaba omrežne opreme tujih proizvajalcev. Ukrep je usmerjen proti kitajskemu podjetju Huawei, ki močno prekaša konkurenco pri razvoju opreme za mobilne opreme 5G. To podjetje naj bi namreč po mnenju ameriške administracije ogrožalo njihovo državno varnost.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness