Britoff propadlih financ

Aktualno-politična novica
13. 2. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Začnimo britoff z morebiti morbidno novico, ki nas lahko vendarle malček razveseli. Bridki samomor je storil že peti bankir v zadnjih dveh tednih. Tokrat se je od sveta poslovil Ryan Henry Crane, ki je v svoji karieri zasedal visoko mesto znotraj ustroja centra finančnega zla - banke JP Morgan Chase. Le upamo lahko, da se bo trend samomorilskih bančnikov v prihodnosti stopnjeval.

Kongres Združenih držav Amerike je z veliko mero drame med glasovanjem potrdil zakon za ponovno zvišanje limita ameriškega dolga. Tokratno povišanje naj bi zdržalo do naslednjega leta, celotni dolg pa se približuje 20 triljonom dolarjev. Več kot tretjino slednjega držijo tujci, med katerimi prednjačita Kitajska in Japonska.

Sočasno z dvigom meje zadolžitve je Barack Obama s predsedniškim odlokom zvišal minimalno urno postavko vseh federalnih uslužbencev in podizvajalcev iz 7 na 10 dolajev na uro. Sočasno je pozval kongres in delodajalce, da se dvigne tudi minimalno plačo vseh ostalih delavcev.

0800

V Guinesovo knjigo rekordov se je kot največji radioteleskop v zemeljski orbiti vpisal ruski Spektr-R. Iztreljen leta 2011 z namenom opazovanja črnih lukenj, kozmičnih žarkov in drugih pojavov, je prav tako prvi večji projekt ruskega astro-fizikalnega raziskovanja po kolapsu Sovjetske Unije.

Kitajska je uradno priznala, da ji ne bo uspelo popraviti napako na robotskem vozilu, katerega je lanskega decembra izstrelila na luno. Le nekaj ur po kitajski obelodanitvi konca, pa je njihov robot ponovno začel delovati. Kitajsko raziskovanje lune se posledično nadaljuje.

Mednarodna ekipa astronomov iz imperialne univerze v Londonu je na podlagi opazovanj dveh teleskopov Evropske vesoljske agencije odkrila štiri nove gruče galaksij - najdaljša od njih je zemlje oddaljena 10 milijard svetlobnih let. S tem je ena najstarejših gruč galaksij poznanan človeštvu.

0900

Bi jedli človeško meso? V Nigeriji je policija zaprla in aretirala upravitelje restavracije, ki je na meniju ponujala specialitete človeškega izvora. Med samo racijo so v zmrzovalniku našli dve zamrznjeni človeški glavi. Bivši gurmeji, ki so obiskali restavracijo, pa šele sedaj razumejo, zakaj je imelo meso tako visoko ceno.

Kljub fiskalnim težavam Združenih držav Amerike sta kongres in predsednik potrdila vojaški proračun, ki zajema tudi kreacijo nove obveščevalne službe. Slednja bo za razliko od trenutnih takoimenovanih civilnih obveščevalnih agencij, spadala pod direktno kontrolo vojske.

Organizacija novinarjev brez meja, ki vsako leto izda poročilo o novinarski svobodi v posameznih državah, je v letošnjem merjenju znižala uvrstitev združenih držav za 13 mest. Točneje so ZDA pristale 46. mestu ne le zaradi vseobsegajočega prisluškovanja, temveč predvsem zaradi sodnega pregona in zapiranja žvižgačev in z njimi povezanih novinarjev.

1000

Nizozemski notranji minister Ronald Plasterk se je 11 ur zagovarjal pred parlamentom zaradi v prejšnjem tednu izdanega priznanja, da za zbiranje meta-podatkov 1.8 milijonov telefonskih pogovorov ni kriva ameriška Agencija za nacionalno varnosst, temveč nizozemska obveščevalna služba. Kljub dolgem izpraševanju je minister na koncu ohranil svoje mesto, saj ni prišlo do glasovanja o njegovi odstavitvi.

Bruseljsko javno financirano ljudstvo, natančneje evroposlanci, so zavrnili amandma k poročilu parlamentarnega “Komiteja za javne svoboščine” o vohunjenju ameriške NSA in njene britanske ustreznice GCHQ. Zelena stranka je skupaj z nekaterimi liberalci in levimi poslanci želela k poročilu dodati amandma, ki bi zagotavljal imuniteto in varnost Edwarda Snowdena na evropskih tleh, če bi se le-ta odločil priti iz svojega ruskega pribežališča. Seveda je večidel parlamenta temu nasprotoval, prav tako pa so iz poročila retuširali Snowdenovo ime - končna verzija bo le spošneje omenjala pomembnost ščitenja žvižgačev. V interesu ljudstva torej…

Glede na dokumente, ki so prišli v javnost, išče Evropska komisija nove vzvode financiranje projektov in podjetij. Ker banke, katere smo pred nekaj leti rešili z davkoplačevalskim denarjem ne financirajo novih projektov - oziroma povedano drugače - premalo denarja podarjenega privatnim bankam od centralnih bank preide v realno ekonomijo, zaradi česar ni zadovoljive stimulacije za premostitev krize. Evropska komisija posledično raziskuje alternative. Ena od njih je oblikovanje zakonskih predpogojev, da se prične financirati projekte z denarjem iz upokojitvenih skladov. Drug predlog je, da se ustanovi evropske varčevalne račune, kjer naj bi posamezniki shranjevali svoj denar - z nabrano vsoto pa bi se ponovno pričelo financirati projekte. Prav tako išče komisija načine, kako povečati razširjenost crowdfundinga. Za konec nas čaka seveda najboljše - razmišlja se o ustanovitvi sekundarnega borznega trga za delnice, prav tako pa se išče načine, kako bankam omogočiti, da vse svoje naložbe dodatno zavarujejo in slednja zavarovanja ponovno prodajo. Kdor še pomni, ravno to početje nas je pripeljalo do skorajšnjega sesutja finančnih trgov leta 2008. Vse našteto so le ugibanja, saj bo komisija tekom leta preverila legalnost naštetih možnosti. V interesu ljudstva torej…

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness