BritOFF protestov v Tirani

Aktualno-politična novica
Protesti v Tirani
14. 4. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Albanske politične stranke se pripravljajo na poletne parlamentarne volitve
 / 20. 2. 2017
V Tirani se je pred parlamentom zbralo več tisoč protestnikov, ki zahtevajo odstop vlade s trenutnim premierjem Edijem Ramo in izvedbo predčasnih volitev. Protest je organizirala desnosredinska Demokratska stranka, k odstopu predsednika vlade pa so pozvale tudi levosredinske opozicijske stranke. Rami, ki funkcijo premierja opravlja že od leta 2013, očitajo manipuliranje z rezultati parlamentarnih volitev iz junija leta 2017, korupcijo in povezave z organiziranim kriminalom.

V Sudanu je po odstavitvi dolgoletnega predsednika Omarja al-Baširja in prevzemu oblasti vojaškega sveta Združenje za svobodo in spremembe organiziralo nadaljne proteste in vojski predalo svoje zahteve. Te zajemajo ustanovitev civilne in demokratične vlade, preoblikovanje nacionalne obveščevalne in varnostne službe in sprejetje civilistov v vojaški svet. Vodja sveta, general Abdel Fattah al-Burhan, je odpravil policijsko uro, ki je bila v veljavi od vojaškega prevzema oblasti, in zagotovil, da bodo zapornike, zaprte v obdobju kriznih razmer, izpustili, ter zagotovil tudi sodni pregon vojakov, ki so streljali na protestnike.

Pekinško okrožno sodišče je lastniku bloga, ki je kritiziral pekinški pisarniški kompleks zaradi neupoštevanja feng shuija, odredilo slabih 30.000 evrov kazni in javno opravičilo. Bloger je zapisal, da ima stavba slabo energijo, jo primerjal s “prašičjimi ledvicami”, poslovni najemniki pa naj bi bili obsojeni na nesrečo, primerljivo z Napoleonovim Waterloojem. Sodišče je razsodilo, da naj bi bilo feng šuijevsko vraževerje le orodje za očrnitev nepremičninskega podjetja. Stavbni kompleks je sicer delo večkrat nagrajene pokojne iraško-britanske arhitektke Zahe Hadid.

Politično-organizacijske dinamike odstopljene Nove Slovenije
 / 20. 7. 2018
V znamenju prihajajočih evropskih volitev sta svoje kandidate in programe uradno predstavili še stranki NSi in SNS. NSi je za nosilko liste izbrala nekdanjo predsednico stranke Ljudmilo Novak, na drugo mesto je postavila Jožefa Horvata, sledita pa mu trenutna evropska poslanca Lojze Peterle in Iva Dimic.

Nosilec liste pri SNS bo predsednik stranke Zmago Jelinčič (Plemeniti). Za njim se bodo med drugim zvrstili Jernej Ahčin, Tomaž Krajnc in Katarina Žunko. Med kanditati je bil tudi Gregor Preac, ki pa je iz stranke izstopil, saj naj bi v primeru Preaceve izvolitve Jelinčič od njegove plače zahteval 500 evrov za stranko in 1000 evrov zase. Preac je proti njemu sprožil pravni postopek, Jelinčič pa očitke vztrajno zanika.

BritOFF je pripravila vajenka Brina.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.