BritOFF protiterorizma

Aktualno-politična novica
27. 6. 2014 - 10.21
 / BritOFF

7:05

Štirideset tisoč javnih uslužbencev v Gazi stavka. Do pred kratkim jih je zaposlovalo gibanje Hamas, ki je vladalo Gazi. Od podpisa mirovnega sporazuma s Fatahom pa čakajo na pridobitev statusa javnih uslužbencev skupne Palestine. Oblast v Ramali je namreč sporočila, da jih mora najprej preveriti, kar utegne biti dolgotrajen proces.

Za prvi julij začetek stavke napoveduje južnoafriški sindikat NUMSA, ki predstavlja kar 250 tisoč delavcev v številnih sektorjih. Zahtevajo 12 odstotno zvišanje plač, medtem ko delodajalci pristajajo zgolj na 8 odstotno povišanje.

Stavko pa so prekinili francoski kontrolorji letenja. Ti so od torka povzročali preglavice letalskim potnikom v Evropi, zaradi nezadostnega financiranja panoge. Zdaj pa so po pogovorih z vlado sklenili nadaljevati z delom.

Francoska policija je ameriškega milijonarja Jasona Buzija, ki organizira dogodke, na Twitterju označene s #HiddenCash, obvestila, da takšen dogodek v Franciji ni dovoljen. Buzi na Twitterju objavlja namige, kje so skrite ovojnice z denarjem, ki jih ljudje nato mrzlično iščejo. Po uspehih v Los Angelesu, Houstonu, New Yorku in drugih ameriških mestih, Buzi želi love na denar razširiti še v Evropo.

 

8:05

Združene države Amerike ukinjajo kontingent specialnih enot, ki so na Filipinih pomagale vladi v boju proti islamskim ekstremistom. Ta je bil na Filipine poslan kmalu po 11. septembru 2001. Sporočajo, da je bila ekstremistična skupina Abu Sayyaf, katere uspehi so bili povod za ustanovitev kontingenta, zadovoljivo oslabljena.

Da pa je jasno, da to ne pomeni ameriškega umika iz strateškega območja, so ukinitev napovedali isti dan, kot so se začele ameriško-filipinske vojaške vaje, ki bodo trajale do torka. Te se bodo odvijale v vedno bolj vročem Južnokitajskem morju, dele katerega si lastijo tako Kitajska, kot Filipini in še 4 sosednje države. ZDA so uradno v teh ozemeljskih sporih neopredeljene.

Kitajska pa korak za korakom svetu daje vedeti, da se v Južnokitajskem morju dogodki odvijajo po njihovem nareku. V zadnjih mesecih so v sporno območje premaknili naftno ploščad, začeli več gradbenih projektov na tamkajšnjih otokih in v partijskem glasilu razglasili Južnokitajsko morje za osrednji nacionalni interes. Zdaj so izdali še prenovljen uradni zemljevid države, ki Južnokitajsko morje še bolj jasno kot prej prikazuje kot neodtujljiv del kitajskega ozemlja. Prej je bilo območje prikazano v ločenem okvirju, na novem zemljevidu pa je celotno kitajsko ozemlje nedvoumno enotno. 

 

9:05

Kenijske oblasti so aretirale guvernerja obalnega okraja Lamu Issa Timimyja, kjer so se v zadnjem tednu zvrstili trije teroristični napadi. Za te je sicer odgovornost prevzela somalska islamistična skupina Al-Šabab. Kenijski premier pa je za odgovorne okrivil tudi lokalna politična omrežja, ki izhajajo iz opozicijske stranke Združeni demokratični forum.

Iz Srednjeafriške republike poročajo o novih verskih spopadih. Tokrat iz mesta Bambari v srednjem delu države, kamor se je zateklo mnogo muslimanov, pregnanih iz glavnega mesta in drugih delov države. Francoske sile v državi so namreč v iskanju lahke rešitve verskega konflikta iz glavnega mesta Bangui izselile vse muslimane. Ponedeljkov napad krščanskih milic na muslimansko taborišče je sprožil serijo izmeničnih povračilnih napadov.

Nigerijske oblasti bodo svojo nesposobnost pacifikacije države bodo skušale nadomestiti z najemom podjetja Levick za odnose z javnostmi iz Washingtona, s katerim so podpisale pogodbo vredno 1,2 milijona dolarjev. Njena naloga bo olepševanje boja proti islamislični skupini Boko Haram. Poleg tega pa tudi ozaveščanje o domnevnih naporih administracije predsednika Goodluck Johnatana glede transparentnosti, demokracije in vladavine prava v eni najbolj skorumpiranih afriških držav. Johnatana čakajo volitve naslednjega februarja.

 

10:05

Iraški premier Nouri Al-Maliki ima vedno manj zaveznikov. Že od začetka spopadov ZDA svojo podporo pogojujejo z oblikovanjem nove, bolj vključujoče vlade. Zdaj je v televizijskem nagovoru odstop premierja in oblikovanje bolj vključujoče vlade zahteval tudi vplivni šiitski klerik in voditelj Muqtada Al-Sadr. Iz informacij glede sestankovanja iranskih odposlancev v Bagdadu je moč sklepati, da bo v kratkem podobno storil še Iran, trenutno najmočnejši zaveznik iraške vlade.

Ameriški predsednik Barack Obama je kongres zaprosil za odobritev 500 milijonov dolarjev vrednega paketa pomoči sirskim upornikom. Ta naj bi poleg pomoči civilistom in treniranja vojaških enot prvič vključevala tudi oboroževanje upornikov.

Izraelske oblasti so objavile imeni domnevnih odgovornih za ugrabitev treh najstnikov. Šlo naj bi za dva operativca gibanja Hamas. Po dveh tednih in najobsežnejši kopenski operaciji izraelske vojske na zahodnem bregu v zadnjih letih je edini objavljeni dokaz teze izraelskih oblasti ta, da sta oba omenjena človeka izginila na isti dan kot ugrabljeni najstniki.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

samo tale malenkost, kolonizatorji so bili tisti, ki so začeli risati zemljevide! Bombai npr ( v katerem so angleži pustili sifilis) je bil meka opija, seveda so angleži davno tega to zavohali, morda celo prej kot kitajci. in so naredili zemljevidek, potem so tudi naredili urbanistični zemljevid. zemljevid je najboljši možni element, sredstvo s katerem se laže kot pes. to je tako kot statistika, sam prikrojiš, sam narišeš, sam razlagaš in nihče ti ne more blizu.
epicenter GIS inžineringa - Amsterdam - Human Geography department*

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.