BritOFF prvega v Angliji

Aktualno-politična novica
3. 5. 2016 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Mehiški senat je brez glasu proti sprejel predlagano reformo zakonodaje o prestajanju kazenskih sankcij, ki naj bi po zagotovilih oblasti uredila in humanizirala razmere v mehiških zaporih. Zakon pri uporabi disciplinskih ukrepov prepoveduje predolgo osamitev, zapiranje v zaporniške celice brez svetlobe in prezračevanja, kakor tudi druge krute in nehumane oblike mučenja. Ob tem uvaja nekatere nove pravice predvsem za zapornice, predvideva pa tudi možnost takojšne amnestije za obsojene zaradi manjših kaznivih dejanj. Reformo zaporniške zakonodaje mora potrditi še spodnji dom mehiškega parlamenta, kljub smelim napovedim oblasti pa se mnogi bojijo težav pri implementaciji sprememb v številnih mehiških zaporih, za kar bodo ti sicer imeli na voljo kar štiri leta.

Iz Kolumbije prihaja vest o aretaciji perujskega narko bossa Gersona Galveza alias Caracola. Polž, kakor je Galvezov vzdevek slišati v slovenščini, naj bi veljal za enega vodilnih trgovcev s kokainom v Južni Ameriki, prevladujoči položaj pa naj bi si zagotovljal z nasiljem in umori neposrednih konkurentov. Caracol, ki so ga po dologtrajnem iskanju in sobotni aretaciji v shopping centru v Medellinu že deportirali v domovino, naj bi bi bil po mnenju perujskih preiskovalcev vpleten v več kot 100 umorov, z večjimi količinami kokaina pa naj bi trgoval predvsem prek perujskega pristanišča Callao. Zaradi prevladujočega vpliva na južnoameriškem trgu so perujski mediji Galveza senzacionalnistično razglasili za novega El Chapa, padlega šefa mehiškega narko kartela Sinaloa.

Sreča spremlja pogumne, pravi pregovor, ki si ga je skupina prevarantov v Srbiji interpretirala po svoje. S pomočjo posebne softverske opreme, ki omogoča komunikacijo z večjim številom mobilnih telefonov, so pred leti izigrali igri na srečo “Grand avto” in “Grand licitacija”, ki jo je Loterija Srbije organizirala prek telefonske licitacije. S povezavo več kot 200 mobilnih telefonov je skupina prišla do prednosti pred ostalimi sodelujočimi v nagradni igri in osvojila kar 130 nagrad oziroma pridobila 5 stanovanj in kar 125 stanovanj v skupni vrednosti milijona in dobrih 200.000 evrov. Sadove nezakonitega poguma pa skupina ni uživala dolgo - zaradi prevare je srbsko tožilstvo že leta 2010 obtožilo 18 članov skupine, ki so bili minuli teden obsojeni na od nekaj mesecev do 4 leta zapora, povrniti pa bodo morali tudi velik del sporno pridobljenega bogastva.

OSMA

Predsednik državnega zbora Milan Brglez ne bo razpisal roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov, ki jih je prejšnji teden vložil Sindikat delavcev migrantov Slovenije. Brglez, ki naj bi svojo odločitev podrobneje pojasnil danes, se je tako odločil, da bo zavaroval pravico do zakonodajnega referenduma in preprečil morebitne zlorabe načel pravne države. Sindikat delavcev migrantov, ki je v skladu z napovedmi pretekli torek vložil referendumske pobubude za tri zakone, ki jih je državni zbor sprejel na aprilski seji, čez dva dni pa še tri, je nad Brglezovo odločitvijo razočaran in napoveduje, da jo bo predal v presojo sodišču.    

Z mesta predsednika  direktorja* hrvaške varnostno-obveščevalne agencije (SOA) je odstopil Dragan Lozančić in s tem ustregel željam desnega pola hrvaške politike. Kot je znano, je Lozančićev odstop oziroma menjavo zahtevala hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki je predsedniku SOE zamerila, ker je ni obvestil, da so naj bi jo* hrvaški obveščevalci med sledenjem izvršnemu predsedniku zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću ujeli v komunikaciji z njim. Lozančića bo najverjetneje nasledil Daniel Markić, s čimer sta se že pred časom strinjala Kitarović in hrvaški premier Tihomir Orešković, a je slednji z menjavo na vrhu SOE nato odlašal.

Leicester City si je dva kroga pred koncem angleške Premier lige zagotovil naslov angleškega prvaka in poskrbel za eno večjih presenečenj v modernem klubskem ligaškem nogometu. Potem ko je v nedeljo proti Manchester Unitedu remiziral, je Leicestru končno prvo mesto zagotovil neodločen izid med Chelseajem in druguvrščenim Tottenhamom. Slednji je na Stamford Bridgeu vodil že z 2 zadetkoma prednosti, na koncu pa je točko gostiteljem prinesel Hazard in poskrbel, da je razlika med vodilnima ostala nedosegljivih 7 točk.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Lestru i Selbyju svaka cast!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness