BritOFF psiholoških operacij

Aktualno-politična novica
psyops badge
3. 10. 2019 - 10.05
 / BritOFF

Izvršni vodja oddelka za Bližnji vzhod in Severno Afriko pri Twitterju Gordon MacMillan je rezervist britanske vojske v brigadi za psihološko bojevanje. Novinarji portala Middle East Eye so ta podatek izbrskali iz njegovega življenjepisa, ki ga je imel objavljenega na drugem socialnem omrežju LinkedIn. V svojem življenjepisu je MacMillan še zapisal, da ga zanimajo politika in mednarodni odnosi ter da je študiral na elitni vojaški akademiji Sandhurst.

medijski filtri
Google je v svojem prizadevanju zajezitve lažnih novic spremenil ranginarnje rezultatov iskalnih zadetkov
 / 14. 8. 2017
MacMillan je podatke umaknil s svojega profila nedolgo zatem, ko se je novica razširila. O njegovi vlogi v enoti za psihološko bojevanje pa na obrambnem ministrstvu Velike Britanije niso želeli podati uradne izjave. Tudi na Twitterju niso želeli komentirati MacMillanove vloge, zapisali so le, da svoje zaposlene spodbujajo, da imajo tudi druge interese.

Slovenska Wikipedija pove, da so »psihološke operacije načrtovane operacije, ki posredujejo informacije in indikatorje tuji ciljni publiki, z namenom da bi vplivali na njihove motive, čustva ter na vedenje tuje vlade, organizacij, skupin in posameznikov«. Psihološko bojevanje za Veliko Britanijo danes opravlja 77. brigada, ki je bila ustanovljena leta 2015 iz več kot 15 manjših tovrstnih enot. Ob svoji ustanovitvi naj bi štela 1500 tako imenovanih Facebook bojevnikov, v njej pa so tudi enote za medijske operacije.

Praznik federacije
Kaj že pomeni F v SFRJ?
 / 15. 10. 2018
Eno takšnih medijskih operacij so nedavno razkrinkali prav na portalu Middle East Eye. Raziskali so organizacijo, ki se je predstavljala kot medijska hiša, ki se ukvarja s kritično diskusijo o muslimanski identiteti, tradiciji in reformah v okviru svoje kampanje »This is Woke«. Izkazalo pa se je, da je kampanjo naročil urad za varnost in protiterorizem notranjega ministrstva Združenega kraljestva.

Velikim kompetencam navkljub pa MacMillan in psihološka kompanija le nista povsem nepremagljiva. O tem govori dejstvo, da uradnega Twitter računa 77. brigade še niso ponovno vzpostavili, potem ko so februarja letos neznanci prevzeli nadzor nad njim. Če bi se poslušalci nemara radi vsaj deloma izognili psihološkim operacijam tujih in/ali domačih vojska, priporočamo prehod na decentralizirana, federirana in samonikla socialna omrežja, kakršno je na primer Mastodon.

ob 8.05

Svetovna trgovinska organizacija je prižgala zeleno luč administraciji Združenih držav Amerike za vpeljavo uvoznih dajatev na dobrine iz Evropske unije. Glede na razsodbo STO bodo ZDA lahko dodatno obdavčile za 7,5 miljarde dolarjev dobrin iz EU. ZDA so se na STO pritožile zaradi neupravičene finančne pomoči evropskemu proizvajalcu letal in letalske opreme Airbus.

Skupina 36 okoljevarstvenikov se je podala na sedemtedensko plovbo iz Amsterdama v Čile, kjer se bo udeležila zasedanja podnebne konference Združenih narodov oziroma COP 25. Želijo namreč opozoriti, da je uporaba letal kljub hitrosti škodljiva za podnebje. Pri tem se zgledujejo pri Greti Thunberg, ki je nedavno tudi sama prečkala Atlantik v jadrnici.

O podnebnih spremembah
 / 20. 3. 2019

Ustavno sodišče je na zahtevo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani razsodilo, da trenutna ureditev Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ni v neskladju z ustavo. Upokojencu, ki je delovno aktiven prek s. p.-ja, ne pripada polna pokojnina, kar je po mnenju sodnikov ustavno, saj načelo medgeneracijske pravičnosti, enakosti in finančne vzdržnosti prevlada nad interesi samostojnih podjetnikov. Prav tako ureditev ni v neskladju s pravico do svobodne gospodarske pobude, saj prenehanja opravljanja tovrstne dejavnosti kot posledice veljavne zakonske ureditve ni mogoče predvideti.

Minister za javno upravo Rudi Medved in načelnik Upravne enote Ljubljana Bojan Babič sta se s predsednikom sindikata delavcev upravne enote Draganom Stankovićem dogovorila o odgovorih na zahteve sindikata. Ta je namreč za prihodnji ponedeljek napovedal enourno stavko, če se razmere ne uredijo. Delavce moti predvsem to, da morajo na delovnem mestu ostajati uro in več po tem, ko opravijo osemurni delovnik. Razbremenitev zaposlenih gre po pogajanjih v smeri omejevanja števila strank na upravni enoti. Stanković pa je dejal, da napovedane stavke ne bo preklical, dokler Medved in Babič dogovora ne zapišeta črnem na belem ter podpišeta.

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness