Britoff reševanja čebel

Aktualno-politična novica
30. 4. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0700

Evropska unija bo uzakonila dvoletno prepoved treh insekticidov, ki so najverjetneje krivi za pomor čebel. Parlament je zakon izglasoval, vendar s premajhno večino, zaradi česar bo končno odločitev sprejela komisija. Če gre vse po načrtu, bo prepoved uporabe dotičnih insekticidov v veljavo stopila 1. decembra.

Islandska piratska stranka slavi zmago saj ji je uspelo preseči 5 odstotni volilni prag, s čimer se je prvič v zgodovini Islandije s tremi stolčki uvrstila med parlamentarne stranke. S podvigom je postala tudi prva evropska piratska stranka, ki je prišla v nacionalni parlament.

Senat v Floridi je sprejel paket reform smrtne kazni. Ker govorimo o Floridi, paket seveda ne stremi k izboljšanju metodologije obsodb, temveč k hitrejšemu izvrševanju kazni. Omejil se bo čas za možnost pritožbe na smrtno obsodbo, obenem pa bo v primeru, da floridsko vrhovno sodiščo pritožbo zavrne, pohitren proces izvršitve. Če povzamemo z besedami republikanca Matta Gaetza, ki je v senatu sponzoriral paket reform: “Le bog lahko sodi. Mi lahko zagotovimo le srečanje.”

 

0800

Kitajska je v bivšo portugalsko kolonijo, oziroma trenutno posebno administrativno regijo Kitajske - igralniško oazo Makau - na mesto glavnega administratorja poslala Li Ganga. Slednji je bil v Hong Kongu znan kot trdovraten borec proti korupciji. Njegova naloga bo preganjanje kitajskih birokratov iz celine, ki igrajo na srečo z državnim denarjem. Eden izmed primerov je predsednik kmetijske banke Kitajske, ki je na Makau zaigral 490 milijonov dolarjev javnega denarja.

Protestniki v zahodni Sahari so se spopadli z maroško policijo zaradi odločitve Združenih narodov s katero so za dodatno leto podaljšali misijo mednarodnih sil v regiji, vendar niso zaostrili nadzora spoštovanja človekovih pravic maroških in alžirskih oblasti. Zahodna Sahara je po velikosti primerljiva z Veliko Britanijo, v regiji pa so velike zaloge fosfatov, bojda tudi olja in plina. Za kontrolo nad regijo se potegujeta Maroko, ki nadzoruje 80 odstotkov ozemlja, in  Alžirija, ki si prizadeva za ustanovitev nove države.

Oboroženi protestniki so obkolili libijsko zunanje ministrstvo, saj od nacionalnega kongresa - parlamenta - zahtevajo, da sprejme zakon, ki bo prepovedoval zasedanje visokih javnih funkcij posameznikom, ki so bili blizu Gaddafiju. Ravno na zunanjem ministrstvu dela več “spornih” oseb, odvisno od končnega besedila zakona, pa bi moralo odstopiti več ministrov in celo predsednik nacionalnega kongresa. Kongres je glasovanje o zakonu prestavil na nedeljo, situacija pa odraža realno stanje post-gaddafijevkse libije - brezvladje.

 

0900

Na Cipru bo parlament glasoval o sprejetju reševalnega načrta predlaganega s strani Evropske unije. Prvi del načrta predpostavlja ukinitev banke Laiki ter prenos njenih vlog na druge banke. Drugi del načrta pa zajema Banko Cipra, kjer se bo odvzelo 60 odstotkov sredstev iz računov na katerih je več kot 100.000 evrov. Pričakuje se tesen izid glasovanja saj ima vladajoča koalicija le 29 sedežev v 56-članskem parlamentu.

Po poročilih ruskih in sirskih predstavnikov, naj bi med letom ruskega potniškega letala nad Siriji, napadalci na tleh izstrelili dve protizračni raketi. Pilot trdi, da je videl bliske na tleh in nemudoma usmeril letalo navzgor. Domnevni raketi sta tarčo zgrešili, eksperti pa dvomijo, da bi se lahko iz pilotske kabine potniškega letala videlo napad, kaj šele pravočasno odreagiralo.

Upravitelj britanskega električnega omrežja je predlagal načrt, s katerim bi se v vse gospodinjske aparate pričelo vgrajevati stikala, ki bi na daleč omogočala izklop posameznega aparata. Kadarkoli bi omrežje potrebovalo več energije, bi se lahko izklapljalo posamezne predele. S tem bi se nadomestilo trenutno stanje, ko dodatno elektriko zagotavljajo dragi rezervni dizelski agregati. Isti načrt je v presojo Evropski komisiji poslalo tudi Združenje evropskih operaterjev električnih omrežij.

 

1000

Venezuelske oblasti so priprle upokojenega generala Antonija Rivera. Slednji je vidna sila v opozicijski koaliciji, priprt pa je bil zaradi koordinacije protestnikov med spopadi, ki so se pričeli po volitvah 14. aprila. Capriles, nesojeni opozicijski kandidat za predsednika, je priprtje generala obsodil ter ponovno zahteval štetje volilnic. Ena izmed vladnih strank pa je obelodanila, da ima proti Caprilesu in njegovi družini nove dokaze korupcije.

Odločitev ustavnega sodišča v Boliviji bo omogočila predsedniku Evo Moralesu, da tretjič kandidira za mesto predsednika. V trenutnem Moralesovem mandatu se je sicer sprejela nova ustava, ki je omejila predsedniške mandate na dva, namesto na neomejeno število mandatov po prejšnji ustavi. Ustavno sodišče pa svojo odločitev utemeljuje z dejstvom, da se šele z novo ustavo šteje mandate, zaradi česar ima Morales možnost za ponovno izvolitev.

Banka Morgan Stanley ter bonitetni agenciji Moody’s in Standard & Poor’s so po klasični poti zaključili eno izmed tožb zaradi zavestno lažnivega ocenjevanja finančnih instrumentov, ki je v veliki meri pripeljalo do finančne krize. Namesto obsodbe so se s tožniki dogovorili za izvensodno poravnavo v višini 225 milijonov dolarjev. Četudi je bila tožba civilnopravna, bi morebitna obsodba odprla precendenčna vrata za nove tožbe, čemur pa so se s poravnavno ponovno izognili.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.