Britoff religioznih marincev

Aktualno-politična novica
27. 1. 2014 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

V Ukrajini se protesti širijo iz prestolnice Kijev. V zadnjih dneh so tako protestniki zasedli vladne in občinske stavbe v več kot desetih mestih predvsem na vzhodu Ukrajine, ki ima tradicionalno močnejše vezi z Rusijo. Protestniki, ki jih je bilo ponekod tudi več tisoč, vladnih stavb ne zasedajo s posebnim lokaliziranim namenom, pač pa največkrat čakajo na zahteve kolegov iz prestolnice in odstop predsednika Viktorja Janukoviča.

V Kijevu se je medtem na skupnem žalovanju zbralo več tisoč nasprotnikov trenutne oblasti. Po ulicah prestolnice je namreč potovala odprta krsta Mihaila Žižnevskega, protestnika, ki je prejšnji teden med protesti umrl zaradi strelov iz strelnega  orožja, katerega uporabo varnostne sile zanikajo. Hkrati so se nadaljevali tudi spopadi med protestniki in policijo, ki divjajo kljub ponujenim vodilnim pozicijam prvim možem opozicije. Janukovičeve ponudbe protestniki očitno dojemajo kot znak šibkosti in zato še bolj odločno zahtevajo njegov odstop in nove volitve.

S strelom v glavo je bil ubit še eden izmed protestnikov, v tem primeru ena od vidnejših opozicijskih figur na protivladnih protestih v tajskem Bangkoku, Suthin Tarathin. Na Tarathina je nekdo streljal, ko je govoril na protivladnem zborovanju, s katerim so protestniki preprečili dostop do volilnih skrinjic za predčasno glasovanje na prihajajočih splošnih volitvah. V želji, da bi pomirila protestnike, ki že več tednov protestirajo proti politični dinastiji, ki ji pripada tudi premierka Yingluck Shinawatra, je ta sklicala splošne volitve za začetek februarja, ki pa se jim očitno ne piše dobro.

OSMA

Ženevska pogajanja o sirskem konfliktu očitno prinašajo prve sadove. Mediator Združenih narodov, Lakhdar Brahimi, namreč poroča, da so se predstavniki sirskih oblasti in upornikov dogovorili, da lahko ženske in otroci zapustijo oblegano mesto Homs, kar naj bi jim do sedaj preprečevali uporniki, ki imajo nadzor nad strateško pomembnim mestom. Prav tako so uporniki režimu predsednika Bašarja Al Asada pripravljeni predati seznam ljudi v njihovih zaporih, dobro pa kaže tudi Rdečemu križu, ki bo morda že danes smel vstopiti v Homs in pomagati tamkajšnjim prebivalcem. Pogovori sicer potekajo zelo počasi, dokončnega dogovora pa si kljub nekaj popuščanja še ni obetati.

Bolj odločna pa je nova nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen. Napovedala je namreč, da bo odslej nemška vojska bolj aktivno posredovala v Afriki na območjih, kjer so posilstva in umori vsakodnevni pojavi. Tako je napovedala povečanje nemške misije v Maliju in več pomoči francoskim enotam, ki posredujejo v Srednjeafriški republiki. Svojo odločitev je utemeljila s še nekaj posploševanja o religioznem konfliktu, ki da lahko celo Afriko požene v plamene.

Versko ozaveščeni pa so tudi uradno postali v ameriški vojski. Po novem je namreč pripadnikom verstev, ki med svoje simbole štejejo tudi različna oblačila, dovoljeno, da ta postanejo del uniforme, dokler ne ogrožajo misije ali kohezije enote. Nova ureditev bo dovoljevala tudi poraščenost po obrazu, pirsinge in tatuje, v kolikor bo posameznik lahko dokazal, da predstavljajo nepogrešljiv del njegove spiritualne opredelitve.

DEVETA

Medtem ko so vse oči uprte v prihajajoče zimske olimpijske igre v Sočiju, pa se na svojih pet minut slave pripravljajo tudi v Tokiu, ki bo olimpijske igre gostil leta 2020. Priprave sicer potekajo s težavo, saj močno primanjkuje gradbenih delavcev. Kar 40 odstotkov gradbenih podjetij se sooča s pomanjkanjem delavcev, ki bi gradili olimpijske stadione in izvajali obnovo po cunamiju, kar je premierja Šinza Abeja navedlo k odločitvi, da omili vizumske pogoje za tuje delavce. Japonska je sicer tradicionalno zelo zaprta za priseljence, saj je le odstotek delovne sile tujega rodu.

Prah se še naprej dviga tudi okoli olimpijskih iger v ruskem Sočiju. Najbolj vroča tema so še vedno homoseksualci, ob katere se je tokrat obregnil župan Sočija, Anatolij Pakhomov. Zatrdil je, da v njegovem mestu ni gejev in še enkrat poudaril, da so tuji homoseksualci dobrodošli, dokler svojih navad ne vsiljujejo drugim. Soči ima sicer svoj gejevski bar.

Še ena na pol športna. V Braziliji se stopnjujejo protesti proti prihajajočemu nogometnemu prvenstvu. V večjih mestih po državi se je tako zbralo več deset tisoč ljudi, nekaj sto pa se jih je tudi spopadlo s policijo in zažigalo avtomobile. Protestniki sicer načeloma nimajo nič proti nogometnemu prvenstvu, moti pa jih nesorazmerna količina denarja, ki gre za ta velik dogodek z ozirom na slabe življenske pogoje velikega dela prebivalstva.

DESETA

Tunizijski parlament je s plebiscitarno večino sprejel predlog nove ustave. To je prva ustava po padcu dolgoletnega predsednika Ben Alija pred tremi leti in plod dolgotrajnih pogajanj. Na koncu je najbolj popustila vladajoča stranka Enhada, ki je dovolila izločitev referenc na islamsko pravo, v ustavi pa ostaja islam kot državna religija. Tunizijo sicer pretresa ekonomska in politična kriza, saj je bil po odstopu premierja Alija Larayedha imenovan nov premier, ki bo v prihodnjih dneh tudi oblikoval prehodno tehnično vlado.

Več sto civilistov je pobegnilo iz svojih domov zaradi spopadov med filipinsko vojsko in islamsko uporniško skupino Bangsamaro islamski borci za svobodo. Ofenziva filipinske vojske na jugu otoka Mindanao se je pričela le dva dneva po podpisanem mirovnem sporazumu med največjo uporniško skupino Moro islamska osvobodilna fronta, katere del je bila do pred nekaj leti tudi prej omenjena skupina, in filipinsko vlado. Spopadi med islamskimi uporniki in vladnimi silami so v več deset let trajajočem konfliktu zahtevali več deset tisoč žrtev.

Avstralski rangerji v nacionalnem parku Kakadu so ustrelili že dva slanovodna krokodila, ki so ju sumili, da sta požrla dvanajstletnega dečka. Med plavanjem je namreč njega in prijatelja napadel krokodil in omenjenega dvanajsletnika tudi pojedel. Po natančnem pregledu želodcev krokodilov je bilo ugotovljeno, da pravega krokodila še niso našli, zato se iskanje nadaljuje, obiskovalce parka pa še enkrat opozarjajo, da je prepoved plavanja na nekaterih območjih tam z razlogom.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.