Britoff Rose Parks

Aktualno-politična novica
28. 2. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

 

Dobro jutro. Začenjamo z aretacijo Elbe Esther Gordillo vodje vplivnega mehiškega učiteljskega sindikata. Gordillova je namreč osumljena poneverbe 155 milijonov evrov sindikalnega denarja, ki naj bi ga nakazovala na zasebne bančne račune v Švici in Liechtensteinu. Iz bank pa naprej v nepremičninske agencije, lepotne salone, raznorazne trgovine z luksuznimi dobrinami, nekaj ga je pa romalo tudi za vzdrževanje njenega privatnega letala.

Precej manj luksuzno pa živi na dosmrtno ječo obsojeni vodja Kurdske delavske stranke, PKK, Abdullah Öcalan. PKK se že skoraj tri desetletja s silo bori za vzpostavitev avtonomne kurdske države, pri čemer je umrlo vsaj 45.000 ljudi, predvsem Kurdov. Glede na navedbe namestnika turškega premiera Bulenta Arinca se stvar v Turčiji radikalno spreminja, Öcalan naj bi iz zapora sporočil, da bo PKK 21. marca, ko Kurdi praznujejo novo leto, razglasila premirje. Kasneje se namerava tudi razorožiti in na koncu oditi iz Turčije.

 

V državnem zboru so včeraj nekaj čez deseto večerno poslanci s 55-imi glasovi za in 33-imi proti izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše in za mandatarko izvolili vodjo Pozitivne Slovenije Alenko Bratušek. Slovenija je tako dobila prvo premierko in po vsej verjetnosti odprto pot do predčasnih volitev. Pa ne pozabite na 4. vseslovensko vstajo.

 

OSMA

 

V posebni dvorani ameriške kongresne palače so postavili skulpturo pokojne Rose Parks. 4. decembra leta 1955 je takrat 42-letna Rosa v Montgomeryju v zvezni državi Alabami vstopila na avtobus in se usedla na še prosti sedež v sprednjem delu vozila. Ker se po protestu šoferja ni premaknila, je ta poklical policijo, ki je Parksovo aretirala zaradi kršenja rasnega zakona. Ta je namreč temnopoltim na jugu Združenih držav med drugim prepovedoval uporabo sprednjih sedežev. Upor Parksove se je kmalu razvil v množičen bojkot avtobusov, ki je zaradi finančnih posledic, pripeljal do odprave segregacije na javnem prevozu.

 

Grki pa nameravajo očitno s trdo roko odpraviti tatove javnega denarja. Tako je sodišče prvič v novejši grški zgodovini izreklo dosmrtno kazen za poneverbo. To si je prislužil nekdanji župan mesta Solun, Vasilis Papageorgopulos, ki je v času mandata med letoma 1999 in 2008 namerno spregledal poneverbo skupaj več kot 18 milijonov evrov iz občinske blagajne. In elitna politika si bo spet pridobila zaupanje, pravijo.

Vodja gibanja Pet Zvezd Beppe Grillo, ki je na še toplih italijanskih parlamentarnih volitvah osvojilo več kot 25 odstotkov glasov, se drži predvolilne napovedi. Napovedal je namreč, da namerava gibanje delovati iz opozicije. V spremembo stališča ga ni prepričala niti zapletena politična situacija v Italiji, ki je nastala po volitvah. Ker nobena stranka ni dobila večine v obeh domovih parlamenta in zaradi nemogoče koalicije med levosredinskem Bersaniju in desnosredinskega Berlusconiju ter trdnim stališčem Grilla, so najverjetnejši scenarij nove predčasne volitve.

 

DEVETA

 

Bradley Manning – človek, ki je za Wikileaks izdal Ameriko - bo po več kot dveh letih nadvse ponižujočega pripora danes v vojaškem oporišču Fort Meade pri Washingtonu prebral izjavo v svojo obrambo. Obtožnica Manninga bremeni pomoči sovražniku zaradi izdaje tajnih dokumentov. Pri tem večina predsodnega postopka ni znanega javnosti, kar pa je po mnenju nekaterih organizacij in medijev nelegalno. Pa srečno, Bradley.

 

Kar nekaj sreče pa je imelo več sto nezakonitih priseljencev, ki jih je Ameriška služba za priseljevanje in carine zaradi varčevanja izpustila iz zaporov. Preživljanje enega zapornika stane zvezni proračun 165 dolarjev na dan, kar pa je zaradi nove proračunske prerazporeditve predrago. Ob tem so se že oglasili republikanci in Obamo obtožili, da izvaja nedopusten pritisk nanje, da popustijo in sprejmejo kompromis proti krčenju proračunske porabe.

 

V program 7. festivala dokumentarnega rock filma, ki bo v Vinkovcih na Hrvaškem potekal med 7. in 10. marcem, sta se uvrstila tudi dva slovenska dokumentarca. Gre za filma Otroci socializma - zamenite mi glavo v režiji Braneta Bitenca in Silence - Glasbenika s konca sveta po scenariju in v režiji Haidy Kancler. Prikazana bosta med 12 filmi v regionalni konkurenci, kjer se bosta projecirala tudi dokumentareca o punk in hardcore festivalu Monte Paradiso in alternativni sceni v Nišu.

 

DESETA

 

Kaže, da je Mars vse bolj zaželjena destinacija vesoljskih potovanj. Zadnjo je napovedal prvi vesoljski turist, ameriški multimilijonar Dennis Tito. Odprava sicer ne bi vključevala pristanka na planetu niti ne vstopa v njegovo orbito, ampak le bližnji oblet Marsa in nato vrnitev na Zemljo. Predvidena sta dva potnika in 501 dan potovanja, za kar že sedaj obstaja tehnologija.

 

Romunski poslanci so si bolj kot širitev obzorja zaželeli razširiti poslansko imuniteto, vendar je ustavo sodišče razglasilo, da so spremembe neustavne. Levosredinska vlada premiera Victorja Ponte je kmalu po volitvah decembra 2012 namreč sprejela novelo zakona, ki čas za ugovor poslancev na očitke nacionalne agencije za integriteto podaljšuje s 15 na 45 dni. Obtožbe agencije, ki je analogna slovenski protikorupcijski komisiji, so sicer dovoljšen razlog za odstop poslancev.

 

Za konec naj še omenimo, da se bo ob štirih na Prešernovem trgu začel shod za odpravo državnega financiranja cerkve in njene sfere. Organizira ga seveda Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve. Na njihovi spletni strani pa lahko podpišete tudi peticijo za popolno obdavčitev katoliške cerkve.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness