Britoff Runeta

Aktualno-politična novica
14. 2. 2019 - 10.05
 / BritOFF

ob 10.05

Rusija se pripravlja na odklop s svetovnega internetnega omrežja. Spodnji dom ruskega parlamenta je potrdil zakon, ki bi ruskemu medmrežju zagotovil stabilnost in neodvisnost od svetovnega spleta. Drugi cilj zakona, poimenovanega Runet, pa je vzpostavitev požarnega zidu po vzoru Kitajske.

Runet prihaja kot odziv na novo doktrino Severnoatlantskega zavezništva, ki predvideva bolj odločen odziv na kibernetske napade. A razloga za Runet sta vsaj še dva. Rusija na svojih tleh nima nobenega korenskega strežnika domenskega sistema. To predstavlja šibko točko pri zagotavljanju delovanja ruskega medmrežja v primeru nepredvidenih dogodkov. Za primer takega dogodka lahko navedemo razkritje žvižgača Edwarda Snowdna, da za tridnevnim izpadom interneta v Siriji leta 2012 stoji ameriška agencija za nacionalno varnost NSA.

Prav tako je leta 2012 v Združenih državah v veljavo stopil zakon, ki Združenim državam omogoča prevzem nadzora nad vsemi komunikacijami, ki potekajo na njihovem ozemlju.

V okviru novega zakona bo Rusija celo izvedla vajo, v kateri se bo za nekaj časa odklopila s svetovnega medmrežja. Datum izvedbe vaje ni javno dostopen, vsekakor pa bo pred 1. aprilom. Ruska informacijsko-tehnološka industrija podpira tako zakon kakor samo vajo. Ruska vlada pa naj bi podjetjem, ki bodo zaradi zakona prisiljena nadgraditi svojo strojno opremo, zagotovila subvencije.

 

ob 8.05

Španski parlament je s 191 proti 158 in enim vzdržanim glasom zavrnil predlog proračuna za leto 2019, ki ga je pripravil premier Pedro Sánchez. Ta se je za podporo zanašal na stranki baskovskih in katalonskih nacionalistov, a sta se ti zaradi vladnega nasprotovanja katalonski samostojnosti odločili podpreti desno opozicijo. Sanchezova Španska socialistična delavska stranka ima v parlamentu le 84 od 350 sedežev. Vlada bo v petek javnosti sporočila, ali glasovanje o proračunu pomeni tudi razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Evropska komisija je na spisek držav s povečanim tveganjem financiranja terorizma in pranja denarja obstoječim 16 dodala še sedem držav: Saudovo Arabijo, Panamo, Nigerijo, Libijo, Botsvano, Gano, Samoo, Bahame ter štiri teritorije Združenih držav Amerike, Ameriško Samoo, Portoriko, Gvam in Deviške otoke. Države članice imajo sedaj mesec dni časa z možnostjo podaljšanja na dva, da se prilagodijo spremembam. Spisek za države ne predstavlja uvedbe sankcij, a od bank zahteva striktnejši nadzor nad transakcijami posameznikov in institucij iz navedenih držav.

Bolgarija je blokirala bančne račune, ki so prejemali nakazila iz venezuelskega naftnega podjetja PDVSA. Na transakcije je bolgarskega državnega tožilca opozoril ameriški ambasador v Sofiji. Bolgarija bo opravila preiskavo, ali gre pri milijonskih nakazilih preko njenih bank za pranje denarja.

Predsednik Borut Pahor je razpisal volitve slovenskih poslancev v Evropski parlament, ki bodo 26. maja. Lista Marjana Šarca je že sporočila, da bo predlagala svojega kandidata samostojno, medtem ko bosta njeni kolegici v skupini evropskih liberalcev oziroma Alde SMC in SAB predlagala oblikovanje skupne liste.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.