BritOFF ruskih zoknov

Aktualno-politična novica
15. 1. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Francoski igralec Gerard Depardieu, ki ima od nedavnega tudi ruski potni list, je v nedeljo kritiziral rusko opozicijo in zagovarjal stališče Kremlja glede članic punk skupine Pussy Riot. Na njihov račun je dejal, da ta dekleta, če bi odšla v kako mošejo iz nje ne bi prišla živa. Tudi v katoliškem svetu bi bilo njihovo dejanje po njegovem mnenju grozljivo. Depardieu je dejal še, da ko kaj takšnega izreče v Franciji ga imajo tam za idiota. Tudi mi ga imamo.

Sodišče na Dunaju je nekdanjega evropskega poslanca Ernsta Strasserja spoznalo za krivega sprejemanja podkupnine in ga obsodilo na štiri leta zapora. Strasser je bil eden izmed evropskih poslancev v središču korupcijske afere, ki jo je marca 2011 razkril britanski časnik Sunday Times. Vpletenosti v afero so bili poleg Strasserja osumljeni še trije evropski poslanci - Slovenec Zoran Thaler, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain.

Nekdanji kolesarski zvezdnik Lance Armstrong, ki so mu zaradi dopinga odvzeli vseh sedem zmag na dirki po Franciji, se je pred pogovorom s televizijsko voditeljico Oprah Winfrey, v katerem naj bi priznal goljufanje v kolesarski karieri, po poročanju ameriških medijev danes opravičil osebju na fundaciji Livestrong. Armstrong, ki je leta 1997 ustanovil to fundacijo, ki zbira sredstva za boj proti raku, pozval uslužbence Livestronga, naj se še naprej borijo za vse ljudi, ki jih je prizadela ta bolezen.

8.05

Glavni odbor SLS in izvršni odbor DeSUS sta po zgledu Državljanske liste premieru Janši postavili ultimat: ali naj odstopi in v SDS predlagajo novega mandatarja ali bosta oni izstopili iz koalicije. Prvak SLS Radovan Žerjav je sicer napovedal, da bo SLS vztrajala v aktualni vladi do konca februarske seje Državnega zbora. Tako so vedno bolj verjetne nove predčasne volitve, saj koalicijske stranke pravijo, da so možnosti obstoja koalicije z novim mandatarjem ali oblikovanja nove koalicije ob isti sestavi Državnega zbora majhne.

Svet Nove Slovenije je soglasno sklenil, da bodo ostali v vladi, saj naj bi bilo za Slovenijo najbolje, da sedanja vladna koalicija nadaljuje s svojim delom ter izpelje in uveljavi začete reforme. Odločitev o tem, ali bo odstopil, pa prepušča  stranka predsedniku vlade Janezu Janši. Svet NSi v sklepu tudi poudarja, da je za stranko v tem trenutku sprejemljiva edino obstoječa koalicija, zato od ostalih koalicijskih strank pričakuje, da bodo pripravljene na dogovor o domnevno nujno potrebnih projektih, ki jih je treba še izpeljati.

SDS se je na dogajanje odzval s tvitom. Napisali so, da njihova stranka ni izbirala ministrov koalicijskih partnerjev za vlado, zato tudi oni nimajo pravice narekovati SDS, koga bo imela v vladi, Zapisali so še, navajamo: "SDS ima 26 poslancev, DeSUS, DL, SLS in NSi pa skupaj 22. Mirno gre lahko kdorkoli k Jankoviću in Lukšiču, komaj čakamo to sanjsko ekipo."

9.05

Danes bo znano, ali bodo zaposleni v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi sodelovali v splošni stavki javnega sektorja, ki je napovedana za 23. januar, saj bo sindikat Sviz sporočil rezultate opredeljevanja članstva. Minuli teden je namreč potekalo opredeljevanje članov Sviza do sodelovanja v stavki. Nadaljevala se bodo tudi pogajanja med vladno stranjo in Policijskim sindikatom Slovenije, ki je že začel izvajati stavkovne aktivnosti. Policijski sindikat Slovenije je v skladu z napovedmi v petek namreč nadaljeval lani prekinjeno stavko zaradi neizpolnjevanja in oviranja izvajanja stavkovnega sporazuma, sklenjenega z vlado.

Francoski veleposlanik v Združenih narodih Gerard Araud je dejal, da je ostalih 14 držav članic Varnostnega sveta Združenih narodov na zasedanju podprlo vojaško posredovanje njegove države v Maliju. Francija je v četrtek sprožila vojaško akcijo v Maliju proti islamistom, ki so zavzeli sever države. Araud je dejal, da Francija ravna v skladu z mednarodnim pravom, saj posreduje na prošnjo Malija. Mali je bil francoska kolonija do leta 1960. Prve demokratične volitve v državi so bile šele leta 1992 in do marca lani so se oblasti ubadale le z uporom puščavskih Tuaregov na severu države. Nato je oblast z državnim udarom prevzela vojska, sever pa je bil prepuščen samemu sebi oziroma uvodoma Tuaregom.

Film o lovu na vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna, z naslovom »00:30 - Tajna operacija«, je v prvih treh dneh predvajanja na velikih platnih v Združenih državah Amerike in Kanadi prinesel 24 milijonov dolarjev in se tako uvrstil na prvo mesto največjih prodajnih uspešnic. Film, ki je prejšnji teden prejel pet nominacij za oskarje je bil v ZDA deležen tudi kritik, ker naj bi namigoval, da so bin Ladna ujeli na osnovi informacij, pridobljenih z mučenjem.

10.05

Ruski vojaki bodo lahko do konca leta kose blaga, v katere si zavijajo stopala zamenjali z nogavicami, je v ponedeljek sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Kot je dejal, bo treba tradicionalne "portjanke" do konca leta pozabiti. Proti omenjenim kosom blaga je sicer bil že prejšnji obrambni minister Anatolij Serdjukov, a se je izkazalo, da problem ni tako lahko rešljiv. Nogavice bi namreč bilo treba prati vsak dan, za kar pa ruske vojašnice niso opremljene. "Potrjanke" so kos blaga, ki je dolg od 35 do 90 centimetrov. Da se tkanina med hojo ne bi odmotavala in se ne bi naredili žulji, mora biti blago okoli stopala na poseben način dobro zavito. Obstajajo pa sicer letne in zimske portjanke. Letne so iz blaga ali bombaža, zimske pa volnene.

Znanstveniki raziskovalnega centra primatov Yerkes v ameriški zvezni državi Georgiji so ugotovili, da so šimpanzi pripravljeni na delitev plena oziroma imajo občutek za poštenost. Raziskovalci so v igro po imenu "ultimat" vključili šest odraslih šimpanzov in 20 človeških otrok, starih od dveh do sedem let. Na voljo so imeli različno obarvane žetone, ki so prinesli nagrado samo njim ali obema udeležencema v igri. Otroci in opice so se obnašali povsem enako in so izbirali žetone, ki so zagotavljali nagrado obema udeležencema. Znanstveniki menijo, da se je sposobnost sodelovanja pri šimpanzih razvila postopoma, da so lažje preživeli, podobno torej kot pri ljudeh.

Z današnjim dnem začenja veljati nov zakon o elektronskih komunikacijah, s katerim se v slovensko zakonodajo prenaša spremembe evropskega pravnega reda na tem področju. Z novim zakonom se v Sloveniji vzpostavlja prenovljeno regulativno okolje za delovanje operaterjev, primerljivo z okoljem v drugih državah Evropske unije. Z novim zakonom se hkrati izboljšuje obstoječe rešitve za lažji in hitrejši razvoj širokopasovnih omrežij, krepi se varstvo pravic potrošnikov in uporabnikov, prav tako pa se zvišuje varstvo zasebnosti in osebnih podatkov končnih uporabnikov, kar naj bi okrepilo zaupanje v uporabo elektronskih komunikacij. V tem okviru se na primer uvaja strožje pogoje za poseganje v terminalsko opremo naročnika ali uporabnika - gre za tako imenovane piškotke, katerih raba je bistveno bolj omejena.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness