Britoff Saeime

Aktualno-politična novica
Harmonija
7. 10. 2018 - 11.00
 / BritOFF

Na parlamentarnih volitvah v Latviji je največ, tj. slabih 20 odstotkov glasov, dobila proruska socialdemokratska stranka Harmonija. Druga je bila z dobrimi 13 odstotki proevropska Za razvoj, sledila pa je desna Nacionalna zveza s slabimi 13 odstotki. Sledili sta stranki, ki bi se najverjetneje najlažje povezovali s Harmonijo v koalicijo, tj. Nova konservativna stranka z dobrimi 12 odstotki in desna evroskeptična KPV LV z dobrimi 11 odstotki. Stranka dosedanjega premierja Marisa Kučinskega Zveza zelenih in kmetov je dosegla slabih 10 odstotkov. Harmonija, ki je sicer najbolj priljubljena med rusko manjšino v državi, ki šteje okoli četrtino prebivalstva, je na volitvah v Saimo, torej latvijski parlament, največ glasov dosegla tudi na zadnjih treh volitvah, a ji ni uspelo sestaviti koalicije.

Z Lucy Honan in Ianom Rintoulom o stanju boja za pravice beguncev v Avstraliji
 / 24. 5. 2017
Vlada otoka Nauru, na katerem je stacioniran eden izmed dveh avstralskih azilnih centrov, je organizaciji Zdravniki brez meja ukazala, naj v 24 urah prenehajo s svojimi aktivnostmi na otoku. Vlada Nauruja namreč smatra, da storitve zdravnikov brez meja na otoku in v begunskem centru niso več potrebne. Zdravniki brez meja so bili na Nauruju prisotni eno leto. Poleg oskrbovanja beguncev so skrbeli tudi za psihiatrično zdravljenje domačinov, saj na otoku Nauru na tem področju ni dovolj zdravniških kapacitet. Zdravniki brez meja se na zahtevo še niso odzvali.

Pričelo se je rušenje Tovarne Rog
 / 6. 6. 2016
Višje sodišče v Ljubljani je pritrdilo aprilski sodbi ljubljanskega Okrajnega sodišča, da je Mestna občina Ljubljana motila posest rogovcev, ko je junija 2016 z bagri in varnostniki vdrla v prostore Roga. Vendar posestna pravica rogovcem pripada le začasno, namreč do druge sodbe, ki bo razsodila spor med osmimi posamezniki, ki so se izpostavili kot posestniki, in MOL-om. V teh osmih sodbah je sodišče že odločilo v prid občini in rogovcem naložilo izpraznitev prostorov, a so se ti na razsodbo pritožili.

Turške oblasti so mnenja, da je bil izginuli saudijski novinar Jamal Khashoggi ubit na saudijskem veleposlaništvu v Turčiji. Po ugotovitvah turške policije Khashoggi, ki je v Istanbulu vstopil v veleposlaništvo, ni iz njega nikoli izstopil. Khashoggi je bil kritičen do nove saudske oblasti in kronskega prica Mohemmeda bin Salmana zaradi ostrih ukrepov proti politični svobodi in nestrinjanju z oblastjo. Na saudijsko veleposlaništvo je Khashoggi, ki je sicer že dlje časa živel v ZDA, prišel po ločitvene papirje, ki bi mu omogočili poroko s svojo turško zaročenko. Saudijske oblasti trdijo, da je pogrešani Khashoggi iz veleposlaništva izstopil v roku ene ure po vstopu, a trditve njegove zaročenke, ki ga je čakala pred veleposlaništvom, te trditve postavljajo na laž.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness