Britoff Severnokorejske tehnološke dovršenosti

Aktualno-politična novica
12. 12. 2012 - 10.00
 / BritOFF

0805
Severni Koreji je uspelo izstreliti raketo dolgega dosega. Po prvih podatkih je let rakete potekal po načrtih, kljub dejstvu, da so imeli severnokorejci v zadnjih dneh težave z le-to. Tudi satelit je po besedah režima uspel priti na svoje mesto. Japonski predstavniki so seveda izrazila svoj protest, saj izstrelitev smatrajo za testiranje balističnih zmogljivosti, ki bi lahko na japonska tla prinesle jedrske konice.
Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi je poleg napovedi svoje ponovne kandidature za mesto premiera, sedaj napadel trenutnega tehničnega mandatarja Maria Montija. Po Berlusconijevih besedah je Monti sledil nemško-centrični politiki, ki škoduje ostalim evropskim državam. Monti se na Berlusconijeve besede ni odzval, finančni trgi pa so pokazali nelagodje ob možni vrnitvi Bunga Bunga partijev med evropsko politično srenjo.
Preiskovalci finančnega kriminala na Kajmanskih otokih, svetovno znane bančne oaze, so priprli premiera McKeeva Busha. McKeeva je osumljen kraje, zlorabe državne kreditne kartice in uvoza eksplozivnih substanc brez dovoljenja. Preiskava še ni zaključena, o McKeevini osebnosti pa priča tudi dejstvo, da  ne zaseda le premierskega mesta, temveč je tudi minister za finance in turizem.

0905
Največja evropska banka - HSBC - je pred ameriškimi tožilci priznala krivdo glede obtožb pranja denarja za Iran, Sirijo, Kajmanske otoke, ter mehiške narko-kartele. Za zaustavitev sodbe se je s preiskovalci ameriškega ministrstva za pravosodje dogovorila o poravnavi v višini slabih dveh milijard dolarjev. Banko čaka še poravnava na britanskih tleh z domačim nadzornikom - oblastjo za finančne storitve. S poravnavo in priznanjem krivde je banki uspelo prekiniti preiskavo, ki bi lahko na plan privedla njene preostale kršitve.
Izraelski vojaki so vdrli v pisarne treh palestinskih nevladnih organizacij nahajajočih se v središču mesta Ramallah v okupiranem Zahodnem bregu. Vdrli so v poslopja “Ženske unije”, “Palestinske mreže nevladnih organizacij” in v stavbo organizacije “Addameer”, ki se bori za pravice palestincev zaprtih v izraelskih zaporih. Palestinska stran je vojaške racije označila za povračilni ukrep Izraela zaradi dviga statusa Palestine v državo nečlanico opazovalko v Združenih narodih.
Ahmed Saleh, poveljnik republikanske garde v Jemnu se ni odzval na zahteve predsednika Abd-Rabbu Hadija, da preda kontingent raket s srednjim dosegom pod poveljstvo obrambnega ministrstva. Ahmed Saleh je sin pred enim letom odstavljenega predsednika Ali Abdullah Saleh-a, spor s trenutnim predsednikom pa odraža moč, ki jo ima rodbina Saleh nad jemensko vojsko.

1005
Zunanji ministri Evropske unije so gostili vodjo Sirske opozicijske koalicije, Ahmeda Mouaza al Khatiba. Obenem so spremenili besednjak o priznavanju opozicijskih sil. Nacionalna koalicija sirskih revolucionarnih in opozocijskih sil ne predstavlja več le teženj sirskega naroda, temveč je po novem predstavnik sirskega naroda. De-facto, so v očeh Evropske unije, uporniki postali edini legitimen predstavnik sirskega naroda. Isto priznanje je uporniški koaliciji sporočil tudi Barack Obama.
Kljub mednarodnem priznanju dela sirskih upornikov, pa so Združene države Amerike označile “Fronto al-Nusra”, močno silo med uporniki, za teroristično organizacijo, s čimer ji bo prekinjen direkten dostop do zahodne podpore. Po mnenju američanov poskuša al-Nusra dominirati uporniškemu gibanju s pomočjo sil al-Kaide v Iraku. Sirska opozicijska koalicija, priznana od Evropske unije, je ameriško odločitev označila za nespametno.
Ob koncu je težko reči kateri del sirske opozicije se bori za višje cilje, najsibodo narodno-osvobodilni ali pro-zahodni, in kateri uporniki bi dejansko lahko bili označeni za teroriste. Situacija se v vsakem primeru vedno znova zaostruje. V sirskem mestu Aqrab v provinci Hama je odjeknilo več bomb. Po prvih poadtkih je bilo ranjenih ali ubitih vsaj 125 civilistov, večina njih pa je pripadala alavitski manjšini. Pripadnik slednje je tudi sirski predsednik Bašir al-Assad.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness