Britoff severnokorejskih volitev

Aktualno-politična novica
10. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Kitajski zunanji minister Wang Yi je napovedal, da bo Kitajska pomagala Afganistanu pri obnovi države in predvsem spopadanju s terorizmom. Afganistanske skrajneže namreč obtožujejo pomoči Ujgurom, kitajski narodni manjšini, ki se tudi s terorističnimi metodami borijo za priznanje pravic in večjo avtonomijo, kitajske oblasti pa jih krivijo tudi za krvav napad z noži na železniški postaji v Kunmingu prejšnji teden. Kitajsko potezo lahko beremo tudi drugače, saj je hkrati z umikanjem ameriških enot iz Afganistana tja začelo potovati vse več kitajskih gospodarskih delegacij, ki se zanimajo za povojno obnovo z energenti bogate države.

 

V Severni Koreji potekajo volitve v državni parlament, ki ima sicer zelo simbolično funkcijo. V vsakem od 687 okrajev je za eno poslansko mesto na voljo le en kandidat, od volivcev pa se pričakuje, da na glasovnico zapišejo DA ali NE in tako izrazijo svojo podporo. Pjongjang je v teh dneh seveda prekrit s predvolilno propagando, ki nosi preprosto sporočilo, to je DA. Ta način predstavitve kandidatov deluje, saj je bila na prejšnjih parlamentarnih volitvah udeležba nič manj kot 100-odstotna, podpora kandidatom pa zavoljo občutka demokratičnosti le 99-odstotna.

 

Zelo povedna je tudi izpoved pjongjanškega volivca, ki je ob prihodu z volišča povedal tole: "Vso svojo inteligenco in moč bom posvetil utrditvi našega socialističnega sistema, osredotočenega na masah, ki je bi razvit in zgrajen s strani naših velikih generalisimov!" 

 

OSMA

 

Petdeset bodočih vojaških nabornikov je v pismu izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju sporočilo, da ne nameravajo opravljati obveznega triletnega služenja vojaškega roka. Kot je razvidno iz pisma, ki ga je objavila pacifistična skupina Yesh Gvul, najstniki namreč nasprotujejo politikam izraelske vlade, ki na okupiranem Zahodnem bregu preko vojske izvaja usmrtitve, gradi naselbine, muči lokalno prebivalstvo in nepravično deli vodo in elektriko.

 

Libijska vlada je z bombardiranjem zagrozila tankerju, ki pluje pod severnokorejsko zastavo in je brez njihove odobritve vstopil v libijske vode in je sedaj zasidran v enem od treh pristanišč pod nadzorom uporniških skupin vzhodno od Tripoliaa. Gre za upornike, ki so pomagali pri zrušitvi Gadafijevega režima, a niso zadovoljni z nagradami za ta podvig in si želijo večjo stopnjo avtonomije. Tanker, ki ga uporniki sedaj polnijo s surovo nafto, naj bi zaenkrat imel na krovu za 36 milijonov dolarjev črnega zlata.

 

V Salvadorju so potekale predsedniške volitve. Glavna kandidata sta levičarski bivši gverilec in upokojeni učitelj Salvador Sanchez Ceren. Nasproti mu stoji Norman Quijano, konservativni župan prestolnice, ki pa praktično nima možnosti, saj je Sanchez Ceren s svojimi socialnimi programi, ki jih izvaja kot trenutni podpredsednik, med prebivalstvom, od katerega kar tretjina živi pod pragom revščine, zelo priljubljen.

 

DEVETA

 

V Ukrajini se nadaljujejo protesti podpornikov obeh strani v konfliktu. V prestolnici Simferopol se je tako več deset tisoč ljudi zbralo pri različnih spomenikih. Proruski protestniki so se zbrali ob Leninovem kipu na eni strani mesta in zahtevali pridružitev Rusiji, na drugi strani mesta pa so se pri kipu pesnika Tarasa Ševčenka zbrali podporniki ozemeljske celovitosti Ukrajine, ki seveda vključuje tudi Krim. Skupini sta se kasneje tudi spopadli.

 

Mehiška vlada je potrdila, da je moški, ubit v včerajšnjem jutranjem streljanju s policijo, šef enega od najmočnejših mehiških kartelov, Vitezov templarjev. Nazario Moreno Gonzalez naj bi bil sicer mrtev že od leta 2010, ko je v nekem drugem streljanju prav tako izginil, vendar pa njegovega trupla nikoli niso našli. Poročila o tem, da je Moreno Gonzalez še kako živ, so sicer pogosto prihajala od samoorganiziranih obrambnih skupin, ki so v zadnjih časih nastale po mehiški zvezni državi Miochacan.

 

Amnesty International poroča, da Al Asadov režim v Siriji uporablja stradanje kot orožje vojne, s čimer je zagrešila zločin proti človeštvu. Poročilo se nanaša predvsem na begunski kamp Yarmouk, kjer je približno 20.000 palestinskih in sirskih beguncev nastanjenih v katastrofalnih humanitarnih razmerah. Begunci so tako prisiljeni jesti mačke in pse, ob iskanju hrane na ulicah Damaska pa tvegajo, da bodo tarča ostrostrelcev.

 

DESETA

 

V Južnokitajskem morju ob obalah Vietnama se nadaljuje iskanje v soboto zjutraj izginulega letala malezijske družbe z 239 ljudmi na krovu. Preiskovalci še vedno nimajo nobene ideje, kam bi lahko izginilo letalo, saj v morju še niso odkrili razbitin, prav tako ni potrjenih informacij, da bi se letalo obrnilo nazaj v Kuala Lumpur, odkoder je poletelo, odsotnost kakršnihkoli klicev na pomoč pa tudi možnost terorističnega napada dela manjšo. V radiju 50 navtičnih milj od mesta zadnjega signala z letala sicer noč in dan razbitine išče 40 ladij iz devetih držav.

 

Rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik bodo stavkovno ostali v jami, saj delodajalcem ni uspelo izpolniti zahtev. Gre predvsem za izplačilo delov januarske plače in zapadlih odpravnin. Pomagal ni niti obisk ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, ki po besedah Antona Lisca, predsednika stavkovnega odbora, ni mogel ponuditi ničesar. Lisec je sicer zatrdil, da so pripravljeni na dialog, vendar pa le prek bankomata. Srečno!

 

Sirski uporniki so izpustili 13 nun in tri pripravnice, ki so pred tremi meseci izginile iz samostana v starodavnem krščanskem mestu Maaloula. Sirski uradniki so tako potrdili, da je končana drama, ki so jo uporniki interpretirali kot ugrabitev zavoljo zaščite pred vladnim bombardiranjem, vlada pa kot ugrabitev, s katero naj bi uporniki zastraševali krščansko prebivalstvo v Siriji.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.