BritOFF shujševalnih tablet

Aktualno-politična novica
28. 6. 2012 - 11.50
 / BritOFF

7.05

Za vse tiste, ki se ne zmorejo znebiti odvečne telesne teže samo z dietami ali naporno telovadbo, so Američani iznašli novo bližnjico s tabletko imenovano "belviq", ki je dobila zeleno luč za prodajo od Zvezne uprave za zdravila. Isto zdravilo pod drugim imenom, lorcaserin, je Zvezna uprava za zdravila sicer zavrnila leta 2010 zaradi morebitne nevarnosti srčnih okvar, vendar so sedaj ugotovili, da prednosti odtehtajo nevarnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je zavzel za reformo zgornjega doma ruskega parlamenta, s čimer se je, kot kaže, odzval na plaz kritik, da ta ni nič drugega kot počitniško zatočišče za uradnike. Kot je dejal, bi moral svet federacije postati bolj demokratičen, zato je predlagal neposredne volitve senatorjev, ki bi potekale hkrati z volitvami regionalnih guvernerjev, pri čemer se je Putin zavzel za spremembo ruske ustave, s čimer bi tudi omogočili neposredne volitve članov sveta federacije.

Razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice, s katero je ugotovilo, da Slovenija še ni v zadostni meri uredila vprašanja izbrisanih, šestim izbrisanim pa prisodilo odškodnino, je naletela na številne odzive. Izmed članov vlade se je na sodbo po seji vlade odzval minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav in ocenil, da se je država po sodbi znašla v zagati. Če namreč pomnožimo 20.000 evrov, koliko jih je vsakemu od šestih posameznikov določilo sodišče, s številom izbrisanim, pridemo po besedah Žerjava do grozljivih številk, ki so na ravni višine pred kratkim sprejetega varčevalnega paketa.

Pravni strokovnjak Rajko Pirnat in nekdanja ustavna sodnica Dragica Wedam Lukić sta si bila v odzivu za sodbo enotna, da bo morala Slovenija upoštevati navodila, ki ji jih je v razsodbi o izbrisanih dalo evropsko sodišče, saj je Slovenija podpisnica Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Odvetnik 11 izbrisanih, ki so zoper Slovenijo vložili tožbo na omenjeno evropsko sodišče, Andrea Saccucci, je sodbo ocenil kot nedvomno zgodovinsko odločitev.

 

8.05

V Laosu je včeraj potekala prva javna prireditev istospolno usmerjenih. Organizatorji se niso odločili za parado ponosa, tako kot je to običajno drugod po svetu, temveč so pripravili sproščeno druženje na športnem igrišču ameriškega veleposlaništva v prestolnici Viangchan. Na prireditvi se je zbralo okoli 100 gejev, lezbijk, biseksualcev in transseksualcev, ki so si ogledali predstave na temo položaja skupnosti LGBT v laoški družbi.

Vlade držav članic bodo letos morale prispevati še nekaj milijard evrov več v proračun Evropske unije, sicer ta ne bo mogla pokriti vseh svojih stroškov, je opozoril evropski komisar za proračun Janusz Lewandowski. Decembra so se sicer vlade držav članic dogovorile o proračunu za leto 2012 v višini 129 milijard evrov, kar predstavlja 1,86 odstotka več kot leto poprej. Lewandowski je takrat opozoril, da to ne bo zadostovalo, in predlagal petodstotni dvig. Lewandowski je države članice pozval, naj priskrbijo dodatno pomoč, če bo ta potrebna.

V prvem in drugem krogu izbirnega postopka se je na srednje šole vpisalo 18.010 dijakov, največ – 7411, na gimnazije. Na razpis za vpis v srednje šole za šolsko leto 2012/13 se je sicer na 21.267 vpisnih mest do 15. junija prijavilo 18.810 kandidatov, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Število še prostih mest za vpis v prvi letnik posameznih srednješolskih programov bo 29. junija objavljeno na spletnih straneh ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Kandidati se lahko na šolah, kjer bodo še prosta mesta, vpišejo do 31. avgusta.

 

9.05

Odbor Državnega zbora za finance in monetarno politiko bo nadaljeval razpravo o državnem poroštvu za Teš 6, potem ko jo je minuli četrtek po skoraj petih urah prekinil. Takrat je namreč odbor ocenil, da ni dobil zagotovila o končni ceni Teša 6. Teš je odboru zdaj poslal dodatna pojasnila glede cene. Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je prejšnji teden pojasnil, da Termoelektrarna Šoštanj ni izpolnila prvega in bistvenega pogoja, torej znižanja vrednosti investicije, medtem ko je prvi mož Teša Simon Tot zagotovil, da je 1,3 milijarde evrov zgornja meja, če bo poroštvo pravočasno podeljeno.

Vrhovno sodišče Združenih držav Amerike bo sprejelo z napetostjo pričakovano sodbo o usodi leta 2010 sprejete reforme zdravstvenega sistema. Možni so najmanj štirje izidi, ne glede na to, kakšna bo odločitev sodišča, pa reforma zdravstva ostaja nedokončano delo. Sodniki lahko reformo v celoti podprejo, v celoti zavrnejo ali pa jo podprejo oziroma zavrnejo le v delih. Ta zadnji izid bi zadeve najbolj zapletel. Največ nasprotovanja je bilo doslej zahtevi o obveznem zavarovanju, ki pa je ključni del celotne reforme. Na vrhovnem sodišču imajo sicer večino konservativci, zato večina analitikov meni, da reforma v celoti ne bo potrjena.

Obdukcija trupla moškega, ki je 26. maja v Miamiju pojedel večino obraza brezdomcu Ronaldu Poppu, je pokazala, da napadalec ni bil pod vplivom mešanice sintetičnih drog, ki jim pravijo kopalna sol. Mrliški oglednik je v napadalčevem telesu sicer odkril sledi naravne marihuane, vendar o drugih mamilih ali alkoholu ni bilo niti sledi.

 

10.05

V Mongoliji potekajo parlamentarne volitve. Javnomnenjske raziskave kažejo na tesen izid med trenutno vladajočo Mongolsko ljudsko stranko in njeno najresnejšo protikandidatko, Demokratično stranko. V Mongoliji, ki ima sicer ene največjih zalog železove rude, zlata, bakra in premoga na svetu, tretjina izmed 2,78 milijonov prebivalcev še vedno živi pod pragom revščine. Na zadnjih parlamentarnih volitvah pred štirimi leti je sicer zaradi poročil o ponarejanju glasovnic prišlo do nasilnih protestov v prestolnici Ulan Bator, v katerih so umrli štirje ljudje.

Ameriški časnik New York Times je zagnal novo spletno stran, namenjeno bralcem na Kitajskem. Ponuja jim pregled pomembnega svetovnega političnega, gospodarskega in kulturnega dogajanja. New York Times bo novice na spletni strani ustvarjal s pomočjo približno 30 novinarjev in prevajalcev. Kitajskim bralcem pa bodo poleg prevodov najboljših in nagrajenih novinarskih prispevkov ponudili tudi avtorske prispevke kitajskih novinarjev. Nedavno je sicer prišlo do napetosti med oblastmi v Pekingu in tujimi mediji, ki delujejo na Kitajskem. Katarska televizija Al Džazira je maja na primer začasno zaprla svoje angleško dopisništvo v Pekingu, ker so kitajske oblasti izgnale njihovo dopisnico Melisso Chan in zavrnile izdajo vizumov nekaterim drugim novinarjem televizije.

V Katoliški cerkvi že več let opažajo trend upadanja števila duhovnikov, letos bodo škofje posvetili le sedem novih. Ljubljanski nadškof Anton Stres bo tako v petek v ljubljanski stolnici v duhovnike posvetil pet kandidatov, celjski škof Stanislav Lipovšek bo posvetil enega kandidata, prav tako enega pa bo koprski škof Jurij Bizjak v duhovnika posvetil že danes.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino te dni poteka 20. mednarodna likovna delavnica Slovenija, odprta za umetnost. Udeleženci jubilejnega delovnega druženja so izbrani avtorji, ki so v preteklosti še posebej zaznamovali likovno dogajanje na Sinjem vrhu. Novonastala dela malega formata bodo drevi ob 20. uri predstavili v Lični hiši v Ajdovščini.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness