Britoff skritih sporazumov

Aktualno-politična novica
18. 3. 2016 - 10.00
 / BritOFF

0800

Iran po več letih težav in odlašanj končno prejema ruske protizračne baterije s-300. 800 milijonov dolarjev vredna oprema je bila naročena leta 2007, vendar je Rusija izvoz odložila zaradi sankcij Združenih narodov proti Iranu iz leta 2010. Glede na uspeh jedrskega dogovora in vsesplošnega opuščanja sankcij bo ruska stran sedaj dostavila naročeno opremo.

Venezuelski predsednik Nikolas Maduro je napovedal devalvacijo nacionalne valute bolivar in prvič v dvajsetih letih povečal ceno bencina. Ta je iz 0,1 bolivarja za liter narasla na 6 bolivarjev, torej gre za 60-kratno povečanje. S potezo si je vlada obetala stabilizacijo ekonomije, ki doživlja krizo zaradi nizke cene nafte. Sočasno pa se pričakuje nove proteste glede na krhko politično stanje v državi.

Skupina južnokorejskih geologov opozarja, da lahko jedrski testi severne sosede povzročijo vulkanski izbruh. Severna Koreja 100 kilometrov stran od aktivnega vulkana Baekdu namreč opravlja teste pod zemljo. Vulkan je zadnjič izbruhnil leta 1903, njegov cikel izbruhov pa traja 100 let.

1000

Vodja Appla Tim Cook je ostro napadel sodniško odločitev, ki od podjetja zahteva crackanje enkripcije iPhona, ki je bil last enega od napadalcev v San Bernardinu. Telefon namreč ob prepogostem vnosu napačnega gesla podatke izbriše, kar seveda ni pogodu amriški zvezni policiji FBI. Tim Cook nadalje navaja, da ustvarja sodniška odločitev nelagoden precedenčni primer, FBI pa bi lahko crack uporabljal tudi v prihodnje. Cookovi pogledi niso sicer popolnoma filantropski. Apple se kiti z enkripcijskimi standardi svojih gizmov - razvoj lastne opreme za dešifriranje je torej slab PR.

Škotska policija na otoku Bute je pred sodnika peljala lokalca zaradi sovražnega govora na spletišču facebook. Glede na trenutno maniro evropskega duha, je bila sovražnost seveda nastrojena zoper begunce. V svojih objavah begunce ni le zmerjal, temveč grozil z nasiljem, če se uresničijo desničarske sanje o epidemiji posilstev. Namesto k Freudu, ga je policija peljala k sodniku.

Aktivisti proti trgovinskemu sporazumu poimenovanim Trans-pacifiško partnerstvo - okrajšano TPP - so opazili razliko v tekstu dokumenta iz ameriške gospodarske zbornice in novejšim dokumentom iz Nove Zelandije. S spremembo ene besede v več tisoč stranskem dokumentu, se nosilcem avtorskih pravic odpira možnost, da sodno preganjajo posameznika, ki posredno pomaga pri kratenju avtorskih pravic. Kot primer se navaja spletišče za iskanje podnapisov za piratizirane filme. Četudi sami podnapisi ne kratijo avtorskih pravic, se bo glede na spremenjen tekst TPPja, lahko preganjalo tudi njih.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.