BritOFF skrivno posnetega žogobrca

Aktualno-politična novica
13. 6. 2019 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Pozdravljeni v četrtkovem tehnološkem BritOFFU. Verjeli ali ne, danes bomo tehnološko pretresli nogomet, in to celo špansko prvo ligo.

V začetku tedna je španski časnik El Pais objavil, da je urad informacijskega pooblaščenca AEPD prvi španski ligi izrekel globo kar v višini 250 tisoč evrov. Liga je ljubiteljem nogometa namreč ponujala aplikacijo za pametne naprave, ki omogoča sprotno spremljanje podatkov o tekmah. Zgolj to seveda informacijskega pooblaščenca ni zmotilo. Četrtmilijonsko kazen si je liga prislužila, ker je aplikacija poljubno vklapljala lokacijske podatke in mikrofone pametnih naprav ter te podatke pošiljala strežnikom lige.

podatki uporabnikov za profit in zabavo
 / 13. 12. 2018

Liga je v svoj zagovor navedla, da je s skrivnim snemanjem svojih podpornikov želela zgolj ugotoviti, kateri lokali ligaške tekme predvajajo brez plačane naročnine oziroma licence. S kombiniranjem GPS koordinat in zvočnega posnetka morebitne tekme naj bi zgolj preprečevali piratstvo v gostinstvu. Poleg tega naj bi uporabniki aplikacije, teh je okoli deset milijonov, v občasno snemanje zvokov iz njihove okolice sami privolili, ko so si aplikacijo naložili. A AEPD je te trditve zavrnil s pojasnilom, da bi morala aplikacija za vsak vklop posebej pridobiti dovoljenje uporabnika. Poleg tega bi moral na aktivno snemanje opozarjati tudi poseben simbol mikrofona. Liga je že napovedala pritožbo na kazen, saj naj bi njihovi strežniki analizirali zgolj zvočni odtis in ne vsebine izgovorjenega okoli skrivno vključenega mikrofona. Posledično naj tako ne bi kršili Splošne uredbe o varstvu podatkov. Boj za zasebnost nogometnih navdušencev se bo tako očitno odvijal na sodišču.

Ši nikoli ne laže, Facebook pa
 / 7. 3. 2019
Križem rok pa ta teden ni stal niti Facebook. Spletni velikan je bil v preteklih mesecih namreč pogosto deležen očitkov, da je preveč popustljiv do širjenja lažnih novic in prikrite politične propagande. Pod drobnogled sta ga zato večkrat vzela tako ameriški kongres kot Evropska komisija. Facebook je posledično v nedeljo s svoje platforme umaknil stran Natural News in blokiral njenega ustanovitelja Mika Adamsa. Natural News, ki je imel pred ukinitvijo skoraj tri milijone članov, je bil zadnja leta znan predvsem po širjenju teorij zarote z desničarskim pridihom. Pred obratom v zarotništvo pa je Adams v uporu proti znanosti ponujal predvsem pripravke iz gobic in kurkume. Da je bila ukinitev strani karseda bučna, pa je poskrbel kar Adams sam. V skoraj eno uro dolgem videoposnetku je namreč ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga ozmerjal s tehnofašistom, ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa pozval, naj nad domnevno pristranske spletne platforme pošlje kar vojsko. Sto ljudi, sto čudi.

8:05

V Hongkongu so oblasti po množičnih protestih do konca tedna zaprle vladna poslopja v finančni četrti, prav tako je preloženo drugo branje spornega zakona o neposrednem izročanju osumljencev kaznivih dejanj Kitajski. Več deset tisoč protestnikov je namreč blokiralo dostop do parlamenta in poskušalo preprečiti sprejetje zakona. V spopadih s policijo, ki je proti protestnikom uporabila solzivec in gumijaste naboje, je bilo v bolnišnico pripeljanih okoli 70 ljudi. Nevladna organizacija Human Rights Watch je hongkonško vlado obtožila uporabe pretirane sile proti protestnikom. Gre za nadaljevanje protestov proti kitajskemu vmešavanju v avtonomijo Hongkonga, ki se jih je v nedeljo udeležilo do milijon ljudi.

V Moskvi je policija aretirala približno tretjino od 1200 protestnikov, ki so se zbrali v podporo novinarju Ivanu Golunovu. Med njimi je bil tudi opozicijski voditelj Aleksej Navalni, a ga je policija že izpustila iz pripora. Prav tako je v torek, dan pred napovedanim protestom, spustila na prostost Golunova in ovrgla obtožbe proti njemu. Novinarja je bremenila obtožnica o domnevnem posedovanju prepovedanih drog, a je policija že priznala, da fotografije drog niso bile posnete v njegovem stanovanju. Golunov je za spletni portal Meduza raziskoval predvsem koruptivne naveze med politiko in poslovnim svetom, najprej letalstvo v Tatarstanu, nazadnje pa moskovska pogrebna podjetja.

Obisk poljskega predsednika Andrzeja Dude v Beli hiši pa je že požel prve vojaške sadove. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč obljubil, da bo na Poljsko poslal tisoč dodatnih vojakov iz nemškega kontingenta. Ni pa se pustil zapeljati mikavni ponudbi, da bi ZDA na Poljskem vzpostavile stalno vojaško bazo. Poljska je bila za gradnjo baze pripravljena odpreti mošnjiček v višini okoli milijon in pol evrov, za povrhu pa bi bila baza še poimenovana Fort Trump. Stalna vojaška baza ZDA na Poljskem bi med drugim pomenila tudi kršitev sporazuma med Natom in Rusijo iz leta 1997. Za tolažilno nagrado pa je Poljska lahko kupila kar 32 bojnih letal F-35 proizvajalca Lockheed Martin.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness