Britoff Skupnega

Aktualno-politična novica
12. 2. 2014 - 10.05
 / BritOFF

ob 7:05

Zaradi zlorabe uradnega položaja so kriminalisti NPU ovadili nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka in nekdanjega direktorja direktorata za visoko šolstvo Boruta Rončevića. Dobrih pet milijonov evrov davkoplačevalskega denarja naj bi si namreč razdelile tri že vnaprej izbrane zasebne fakultete, za katere so bili prirejeni razpisi. Rončević naj bi kot direktor direktorata za visoko šolstvo po naročilu tedanjega ministra Turka pogoje razpisa za koncesije za posamezne študijske programe priredil tako, da so jih dobile točno določene fakultete. Rončevič naj bi bil s Fakulteto za medije v času razpisa celo lastniško povezan. Turk je ob tem povedal, da je seznanjen s preiskavo tega primera, vsebine ovadbe pa natančno ne pozna. Zagotovil je, da vlada ni storila nič nezakonitega ali kar ne bi bilo v javnem interesu.

Slovenski kmetijski minister Dejan Židan in njegov hrvaški kolega Tihomir Jakovina sta v Varaždinu podprla skupen nastop pri registraciji kmetijskih izdelkov v EU. Proizvajalci z obeh strani meje se bodo o skupnih nastopih pri registraciji in zaščiti označbe geografskega izvora svojih izdelkov začeli pogovarjati že čez dva tedna. Židan je ob tem dejal, da nekatere izdelke proizvajamo enako ali podobno in da bi morali odprto povedati, da je tako. Ministra sta se sicer strinjala, da obstajajo med državama odprta vprašanja, ko gre za zaščito terana, istrskega pršuta in kranjske klobase.

Ob prvi letošnji zadolžitvi države za 3,5 milijarde evrov je finančni minister Uroš Čufer pojasnil, da je položaj Slovenije izjemno težak, da je država hudo odvisna od tujih trgov in se bo morala še nekaj let zadolževati. Včerajšnjo zadolžitev sicer ocenjuje kot dobro, razlog pa je izjemno zanimanje za slovenske obveznice. Povpraševanja je bilo za kar 16 milijard dolarjev, največ s strani ameriških vlagateljev, zaradi česar smo se v Ameriki zadolžili ceneje, kot bi se v Evropi. Dodal je še, da bo šla milijarda evrov za financiranje proračunskega primanjkljaja; 3,5 milijarde evrov pa imamo plačila glavnic preteklih dolgov, a to bo premalo. Čufer tako že napoveduje novo zadolžitev, ki bo predvidoma v evrih.

ob 8:05

V DeSUS so se včeraj odločili, da bodo ostali na zdravstvenem resorju, za kandidatko za novo ministrico pa predlagajo državno sekretarko na ministrstvu Brigito Čokl. To je nekoliko zapletlo razmerja v koaliciji, saj so imeli v PS že pripravljeno svojo kandidatko, zato je neuradno slišati, da bodo vztrajali pri prvotni zahtevi DeSUS za zamenjavo resorjev. Čoklova je po oceni Karla Erjavca na področju zdravstva bolj izkušena od Alenke Trop Skaza, ki se je v zadnjih dneh najpogosteje omenjala kot možna kandidatka za ministrico. Predlog je že posredoval tudi predsednici vlade Alenki Bratušek in zdaj pričakuje njen odgovor. Čoklova je dejala, da je pogojno pripravljena prevzeti ta resor. Poudarja namreč, da so kakršne koli spremembe na področju zdravstva stvar širšega družbenega konsenza in absolutne podpore v vladi.

Italijanski parlament je predlog za odstavitev predsednika države Giorgia Napolitana včeraj pričakovano zavrnil kot neutemeljen. Postopek za odstavitev je konec januarja sprožilo populistično opozicijsko gibanje Pet zvezd komika Beppeja Grilla, v katerem Napolitanu očitajo "atentat na ustavo" in zlorabo oblasti. Za odstavitev so glasovali samo poslanci Petih zvezd, čeprav so 88-letnega Napolitana pred tem ostro kritizirali tudi poslanci desnosredinske stranke Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija. Slednji so se na koncu pri glasovanju vzdržali. Napolitano je v zadnjih letih precej dobro izkoristil svoja pooblastila in tako v primeru Maria Montija kot tudi Enrica Lette na mesto premierja uspešno pomagal človeku po lastni izbiri.

Vlada Južnega Sudana in uporniki so začeli nov krog pogajanj za končanje krvavega konflikta v najmlajši državi na svetu. Posredniki upajo, da se bosta sprti strani držali dogovora o prekinitvi ognja in se lotili vzrokov za dva meseca trajajočo vojno, ki je že terjala več tisoč življenj, skoraj 900.000 ljudi pa zbežalo z domov. Na slovesnosti pred začetkom pogajanj so se pogajalci obeh strani medsebojno obtoževali za kršitve prekinitve ognja, ki je bila sklenjena v Adis Abebi 23. januarja. Vodja vladne delegacije Nhial Deng Nhial je obtožbam navkljub zagotovil, da je vladna stran zavezana pogajanjem, ki se bodo uradno začela danes. Vodja uporniške delegacije Taban Deng ša je obtožil sosednjo Ugando, da pošilja enote v podporo južnosudanskemu predsedniku Salvi Kiiru. Ugandskega predsednika Yowerija Musevenija je označil za "novodobnega kolonialista", ki se je odločil za dolgotrajno državljansko vojno v Južnem Sudanu.

ob 9:05

Pred zgradbo predsedstva Bosne in Hercegovine v Sarajevu so se včeraj ponovno zbirali protestniki, ki so nezadovoljni z razmerami v državi. Več sto protestnikov je blokiralo promet na Ulici maršala Tita, a do večera se je večina jeznih državljanov razšla, prisotnost policije pa je bila komaj zaznavna. Protestom so se sicer pridružili tudi zaposleni v javnem mestnem prometu. Protestnikom so poleg tega razdeljevali poziv na prvi sestanek t. i. Plenuma meščanov Sarajeva, ki bo danes. Protestniki zahtevajo odstop kantonalnih premierjev ter premierja Federacije BiH Nermina Nikšića. Doslej naj bi odstopilo že pet od desetih kantonalnih premierjev. Nikšić pa je v ponedeljek možnost odstopa zavrnil, medtem pa k odstopu pozval notranjega ministra Fahrudina Radončića, ki mu očita neodgovornost in nedržavotvornost zaradi izjav, da njegovo ministrstvo nima pristojnosti, da posreduje proti nasilnim protestnikom.

Grška skrajna levičarska Skupina ljudskih borcev je prevzela odgovornost za nedavni napad na rezidenco nemškega veleposlanika v Atenah in pozvala k novim napadom med grškim predsedovanjem Evropski uniji v prvi polovici leta. Skupina je sporočila, da je decembrski napad posvetila grškemu upokojencu, ki je leta 2012 naredil samomor na osrednjem atenskem trgu Sintagma v znak protesta proti vladnim varčevalnim ukrepom.

Danes bosta uradno objavljeni lestvici točkovno najuspešnejših osnovnih in srednjih šol, ki naj bi poleg informativnih dnevov, ki bodo ta petek in soboto, najbolj pomagali otrokom in staršem pri odločitvi za šolanje. Lestvici sta bili oblikovani na osnovi rezultatov nacionalnega preverjanja znanja oziroma splošne mature. Najuspešnejše srednje šole glede na rezultate splošne mature so: Gimnazija Bežigrad, Škofijska klasična gimnazija, Gimnazija Vič, Gimnazija Želimlje in ljutomerska gimnazija. Ena izmed njih – Škofijska klasična gimnazija – je že več let med najuspešnejšimi. In osnovne šole? To lestvico so sestavili glede na uspešnost pri nacionalnem preverjanju znanja iz leta 2011. Med najboljšimi so štiri šole iz Ljubljane – na prvem mestu Majde Vrhovnik – in piranska osnovna šola.

ob 10:10

V avstrijskem pribežališču nemškega zbiralca umetnin Corneliusa Gurlitta, pri katerem so marca 2012 v Münchnu odkrili več kot 1.400 pomembnih umetniških del, je samevalo še več kot 60 neodkritih slik neprecenljive vrednosti. V Salzburgu je Gurlitt med drugim skrival slike Renoirja, Clauda Moneta in Pabla Picassa, je zdaj pokazal natančnejši pregled njegovega plena, strokovnjaki pa zdaj preverjajo, ali je bil ukraden v času nacistične Nemčije. Gurlitt je sin Hildebranda Gurlitta, trgovca z umetninami, ki je v imenu nacistov prodajal sodobno umetnost. Nacisti so jo namreč imeli za "degenerirano", niso pa imeli zadržkov pred preprodajanjem takih "izprijenih" del v dobro državne blagajne. V zbirki, ki je po prvih ocenah strokovnjakov vredna več kot milijardo evrov, drugi jo postavljajo precej nižje, med 30 in 50 milijoni evrov, so številna dela največjih mojstrov 20. stoletja, med drugim Henrija Matissa, Emila Noldeja, Franza Marca, Maxa Beckmanna in Maxa Liebermana.

Devet bivših srbskih pripadnikov paramilitarističnih enot je bilo spoznanih za krive poboja več kot stotih etnično albanskih civilistov med konfliktom na Kosovu v poznih devedesetih letih prejšnjega stoletja. Srbsko sodišče za vojne zločine je pripadnike tako imenovanih Šakalov obsodilo na dvajset let zaporne kazni, ker so posiljevali, morili in ropali žrtve v štirih vaseh na zahodu Kosova.

V 85. letu starosti je umrla bivša hollywoodska otroška zvezda Shirley Temple. S svojim šarmom in plavimi kodri je bila ena bolj priljubljenih zvezd tridesetih let prejšnjega stoletja. S filmskega platna se je umaknila pri enaindvajsetih, kasneje pa v soj luči še enkrat stopila kot političarka in diplomatka. Umrla je naravne smrti v svojem domačem okolju v Woodsidu v Kaliforniji, obkrožena s svojci.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.