Britoff sledenja porabnikom

Aktualno-politična novica
facebook allseeing eye
1. 4. 2015 - 9.03
 / BritOFF

0b 9.O5

 

Včeraj se je iztekel rok za priključitev k Azijski infrastrukturni investicijski banki. Kljub kritiki Združenih držav Amerike se je banki pridružilo veliko njenih zaveznikov v regiji, med drugimi tudi Južna Koreja in Avstralija. Kot zadnji sta se v elitni klub ustanoviteljic banke vpisali še Rusija in Tajvan. Odnosi slednjega s Kitajsko so se v zadnjih letih močno otoplili. Na suhem pa je ostala Severna Koreja, ki ji je Kitajska odrekla možnost priključitve. Morda se bodo zdaj izboljšali njeni odnosi z ZDA in Japonsko.

Pogajanja o iranskem jedrskem programu se niso zaključila v roku, ki je potekel včeraj. A se bodo nadaljevala, saj pet stalnih članic varnostnega sveta skupaj z Nemčijo ostaja optimističnih. Stališče Irana je takojšna sprostitev vseh ekonomskih sankcij, v zameno pa bi Iran pristal na desetletno omejitev jedrskega programa. Pritisk pa izvaja nasprotna stran svetovnih velesil, ki želi sankcije zaostriti, dokler ne bo Iranu mogoče zaupati, da nima teženj po jedrskem orožju.

Ugrabitev turškega tožilca Mehmeta Selima Kiraza, ki sta ga na sodišču za talca vzela pripadnika Marksistične revolucionarne ljudske stranke, se je izjalovila. Razlog za ugrabitev so bile zahteve stranke po javnem imenovanju policistov, ki so bili odgovorni za smrt štirinajstletnika med protivladnimi protesti leta 2013, ter opustitev pregona protestnikov. Ugrabitelja sta bila ubita že med policijsko akcijo, tožilec pa je kasneje umrl na urgenci.

Britanski premier David Cameron je od svetovalca za intelektualno lastnino dobil sveženj nasvetov za ponudnike spletnih storitev. Nasveti se nanašajo na piratstvo oziroma etiko avtorskih pravic, med njimi pa sta tudi ukrepa kaznovanja vztrajnih kršiteljev z zaporno kaznijo in cenzuriranja spletnih strani, na katerih so dostopni torrenti. Otroci se morajo namreč naučiti etike.

 

ob 10.05

 

Raziskovalci z belgijske Univerze v Leuvenu in njihovi kolegi z bruseljske univerze so izdali poročilo o Facebookovem sledenju uporabnikov. Izkazalo se je, da Obrazna knjiga krši evropsko zakonodajo, saj sledi uporabnikom, tudi če se ti s tem ne strinjajo. Fb-uporabnikom sledi tudi, ko ti niso prijavljeni v račun, sledi pa tudi tistim, ki sploh niso registrirani uporabniki.

Problematični so tudi vsi gumbki za prekleto všečkanje, prek katerih Facebook beleži zgodovino obiskov posameznega surferja po spletu. To se zgodi prek piškotkov, ki jih preberejo skripte, ki se skrivajo za gumbki.
Evropska zakonodaja je na tem področju precej jasna. Vsaka spletna stran mora o uporabi piškotkov obvestiti svojega obiskovalca. Vsak posameznik se mora tudi strinjati z željo spletne strani po sledenju njegovi medmrežni aktivnosti. V IT-multinacionalki se branijo, da je zbiranje podatkov o obisku spletnih strani, ki uporabljajo njene storitve, v okviru njene politike.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness