BritOFF slovaških protestov

Aktualno-politična novica
10. 3. 2018 - 16.00
 / BritOFF

Več 10.000 Slovakov je v Bratislavi in ostalih slovaških mestih na protestih zahtevalo odstop slovaške vlade pod vodstvom Roberta Fica. Protestniki so poleg odstopa vlade zahtevali tudi preiskavo umora novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove, ki se je zgodil 25. februarja. Največ ljudi se je zbralo v glavnem mestu Bratislavi, in sicer 50.000. To je največji protest v državi po žametni revoluciji leta 1989, ki je na Slovaškem zrušila komunizem. Slovaška policija je sicer sporočila, da je Kuciakova smrt najverjetne povezavanja z raziskovanjem povezav med vodilnimi slovaškimi politiki in kalabrijsko mafijo 'Ndrangheta. Politično krizo v državi je poskušal reševati tudi slovaški predsednik, ki je na pogovor povabil premierja Fica in predsednika parlamenta Andreja Danka. Trojica se je pred pogovorom zavezala, da bodo strinjali glede dogovora o skupni deklaraciji, a je ta dogovor po pogajanjih nato padel v vodo.

V Tuzli je minister za vprašanja borcev in invalidov obrambno-osvobodilne vojne Salko Bukvarević predstavil register borcev drugega korpusa vojske Bosne in Hercegovine. V registru se je tako znašlo 119.000 oseb, ki so evidantirani kot udeleženci oboroženega konflikta v letih od 1992 do 1995. Register zaradi varovanja osebnih podatkov ni javno dostopen, do njega lahko dostpajo le državne inštutucije in borčevska združenja. Minister je povedal tudi, da je bilo v preteklem letu za materialno podporo borcem porabljenih 161 milijonov evrov. Skupina borcev je sicer 1. marca v znak protesta blokirala vse ključne prometne povezave v Bosni in Hercegovini. Ena od njihovih zahtev je bila tudi objava registra borcev.

Predsednik Demokratične republike Kongo Joseph Kabila je podpisal novo zakonodajo, ki bo povišala davke za rudarska podjetja v državi. Kabila je zakon potrdil kljub nasprotovanju tujih rudarskih podjetij, ki trdijo da po sprejemu nove zakonodaje njihovo poslovanje v Kongu ne bo več prinašalo dobička. Demokratična republika Kongo je sicer med afriškimi državami vodilna na področju proizvodnje bakra in kobalta. Novo zakonodajo so sprejeli, saj so vodilni politiki v državi menili, da je stara zakonodaja preveč dobička prepustila tujim rudarskim podjetjem. Prihodek države od kovin naj bi se s sprejemom novega zakona podvojil.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

*Register zaradi varovanja osebnih podatkov ni javno dostopen, do njega lahko dostpajo le državne inštutucije in borčevska združenja. *

Slovenija:
http://www.kinoteka.si/si/463/537/Zgodbe_iz_omare_filmi_na_8_S8_in_16_mm...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.