Britoff svežih bonitetnih ocenjevalcev

Aktualno-politična novica
27. 6. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0700

Predstavniki Facebooka so zavrnili izjavo turškega ministra za transport in komunikacije, ki je med svojim govorom pohvalil sodelovanje Facebooka s turškimi oblastmi med protesti. Na Facebooku poudarjajo, da niso izdali nikakršne privatne informacije o svojih uporabniki, ter obenem opozarjajo na osnutek novega turškega zakona o socialnih medijih, ki bi družbena spletišča prisilil v sodelovanje z oblastmi.

Kim Dot Com - ustanovitelj sporne spletne strani Megaupload - je napovedal svoje udejstvovanje v bodočih Novozelandskih parlamentarnih volitvah. Ne namerava sicer kandidirati, bo pa svoja sredstva uporabljal za lobiranje in podporo kandidatom, ki ne bodo le bolje zastopili potencialov interneta, temveč obenem zagotavljali svobodo na medmrežju. Na Novi Zelandiji se namreč v zakonodajnem postopku nahaja osnutek zakona, ki bi razširil možnosti vohunskih agencij, da zbirajo podrobnosti o posameznikih.

Dolgoletni albanski premier Sali Berisha je prevzel krivdo za poraz svoje stranke na volitvah. Njegova desno-sredinska demokratska stranka je uspela dobiti le 36 odstotkov glasov, medtem ko so socialisti pod vodstvom Edi Rame dobili 53 odstotkov. Po besedah Berishe, mu ni uspelo uresničiti obljub, zaradi česar bo odstopil tudi kot vodja svoje stranke. Zmagovalna socialistična platforma je temeljila na izničevanju korupcije in približevanju možnemu članstvu v Evropski uniji.

0800

V egiptu se nadaljujejo spopadi med podporniki in nasprotniki egipčanskega predsednika Morsija. Prav tako so v javnost prišle govorice, da je Morsi na včerajšnjem sestanku z notranjim in obrambnim ministrom razglabljal o možni razglasitvi izrednega stanja med opozicijskimi protesti, ki so napovedani za 30. junija. Oba ministra sta njegovo pobudo zavrnila in odšla s sestanka. Obenem egipčanski varnostni eksperti pričakujejo, da se bod nasilje v roku enega meseca dodatno stopnjevalo, medtem ko je vrhovni poveljnik varnostnih sil že v nedeljo obelodanil, da je vojska pripravljena na posredovanje. Morsi pa je medtem ponudil načrt, s katerim bi se ustanovila parlamentarna komisija sestavljena iz predstavnikov vseh strank, ki bi amandmirala sporne točke v ustavi sprejeti konec prejšnjega leta.

Agencija Združenih narodov za droge in kriminal je v najnovejšem poročilu ponovno izpostavila fakt, da Afganistan ostaja največji proizvajalec opija na svetu tudi 12 let po začetku širjenje demokracije s strani zahoda. Afganistan uspe zalagati 75 odstotkov potreb tržišča navkljub dejstvu, da se je v zadnjem letu zaradi bolezni rastlin proizvodnja zmanjšala za 30 odstotkov.

Izrael je odobril gradnjo 69 novih stanovanjskih poslopij v naselju Har Homa v vzhodnem Jeruzalemu. Izraelska stran odobritev seveda ne smatra za sporno, saj se bo nova poslopja gradilo zraven že obstoječih blokov zgrajenih pred desetimi leti, v katerih trenutno živi 12.000 Izraelcev. Celotna zgodba pa se odvija v luči ponovnega obiska zunanjega ministra Združenih držav Amerike, Johna Kerrya, ki si trudi zagnati mirovna pogajanja med sprtima stranema. Eden od palestinskih pogojev za pričetek pogajanj je ravno ustavitev vseh gradenj na spornih ozemljih.

0900

Filipinska vojska je ponovno oživela načrte gradnje novih letalskih in morskih oporišč pri Subic Bayu, področju, kjer že stoji zapuščena ameriška vojaška baza. Glede na tesno prijateljstvo med Filipini in Združenimi državami amerike, bi slednje seveda lahko uporabljalje nove kapacitete v svojem načrtu zaustavitve širjenja kitajskega vpliva. Scubic Bay je namreč 124 navtičnih milj oddaljen od spornega območja  Scarborough Shoal v Južnokitajskem morju.

Vrhovno sodišče v Združenih državah Amerike je sprejelo prelomno odločitev glede svoje pozicije do istospolnih porok. Zvezna oblast bo od sedaj naprej morala priznati in enačiti istospolne poroke pred zakonom v vseh zveznih državah, ki so le-to uzakonile. Odločitev sodišča gre v pravo smer, vendar ne bo vplivala na več kot 30 zveznih držav, kjer isto-spolne poroke še niso dovoljene.

Teksas praznuje dvomljiv dosežek. Usmrtili so 500-tega človeka odkar so leta 1982 ponovno pričeli z izvajanjem smrtne kazni. Usmrčena Kimberly McCarthy je bila prav tako prva ženska v treh letih, ki se je znašla s smrtno dozo pentabarbitala v žili. Zagovorniki smrtne kazni v Teksasu so obenem lahko ponosni nad svojo vnemo. Odkar je bila na zvezni ravni leta 1976 ponovno uzakonjena smrtna kazen, je Teksas prispeval 40 odstotkov od 1300 usmrtitev.

 

1000

Kitajski delavci so izpustili svojega ameriškega šefa - Chipa Starnes, ki so ga imeli pridržanega od petka zaradi spora glede odpravnin. Ker se bo del proizvodnje outsourcal iz Kitajske v Indijo, so se pričele širiti govorice o zaprtju celotne tovarne. Ko je Starnes prišel na ogled kitajske tovarne, ga delavci niso več spustili stran dokler niso imeli zagotovljenih odpravnin v primeru zaprtja. Starnes je popustil in odšel v hotel, delavci pa so nedvomno navdušeni nad uspehom svoje kolektivne akcije.

Kitajska Dagong bonitetna agencija bo skupaj s Rus-ratingom in ameriško Egan-Jones agencijo ustanovila skupno bonitetno hišo imenovano Universal Credit Rating Group. S tem želijo napasti dominanco trenutnih agencij, ki de-facto sodelujejo z določenimi bankami pri prikrivanju resnice, kar nas je pripeljalo na rob popolnega gospodarskega zloma. Obenem želijo k novi agenciji privabiti tudi lokalne bonitetne hiše, saj želijo v poročilih o nekem podjetju objaviti tudi mnenje bonitetne hiše, ki deluje v istem okolju kot neko podjetje.

Ameriška obeščevalna agencija - CIA - je pričela z masovnim transferjem orožja v Jordanijo, od koder bo slednje nadaljevalo svojo pot v roke sirskih upornikov. Poleg orožja bo CIA obenem poskrbela za trening medtem ko jim bo Savdska arabija dostavila protiletalsko orožje. Če situacija kogarkoli spominja na Afganistan, ko so se talibani bojevali s Sovjetsko zvezo medtem ko je Amerika dostavljala orožje, je podobnost le naključna.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.