BritOFF takšnih in drugačnih iger

Aktualno-politična novica
9. 5. 2019 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Pozdravljeni v četrtkovem tehnološkem BritOFFu na dan, ko naš radio praznuje svoj petdeseti rojstni dan. Pred večerno zabavo in vsesplošnim odklopom pa bomo to dopoldne prežvečili še težave razvijalcev računalniških iger.

150 delavcev ameriškega založnika iger Riot Games je v ponedeljek protestno zapustilo prostore svojega delodajalca v Los Angelesu. Zahtevali so, da Riot Games, ki je znan predvsem po igri League of Legends, povsem preneha s prakso prisilnega reševanja sporov z arbitražo. Konec aprila je namreč prišlo na dan, da je Riot Games v arbitražo prisilil tudi delavki, ki sta podjetje hoteli tožiti zaradi primera spolnega nasilja. Odločitev razsodnikov, ki jih plača delodajalec, je brezprizivna, postopek tajen, delavec pa se v isti stvari ne sme več obrniti na redno sodišče. Riot Games je prejšnji teden v želji po gašenju piarovskega požara sicer razglasil, da bo v primerih spolnega nasilja v prihodnje naredil izjemo glede arbitraže. A ta izjema naj bi veljala samo za nove zaposlitvene pogodbe, stare pa naj bi spremenili ob kateri drugi priložnosti, uradno takrat, ko bo konec vseh že začetih arbitraž. Mimogrede, Riot Games ima približno 2500 zaposlenih, njegov lastnik pa je v prejšnjem BritOFFu omenjeni kitajski internetni velikan Tencent.

Izgorelost
996 - pazi se, čaka te urgenca.
 / 25. 4. 2019

Industrija razvoja in založništva računalniških iger je zlasti v zadnjem letu upravičeno na udaru zaradi izkoriščevalskega odnosa do svojih zaposlenih in pogodbenih sodelavcev. Od razvijalcev se neformalno zahteva veliko neplačanih nadur, ki se lahko vlečejo tudi nekaj mesecev pred izidom nove igre. Zaposleni pri Epic Games, ki ima v lasti popularno igro Fortnite, pogosto delajo od 70 do 100 ur na teden. Razvijalci lahko nadure sicer formalno zavrnejo, a izgubijo službo, če zamudijo roke, ki jim tempo narekujejo kolegi z opravljenimi nadurami. Hvaležnosti za nenehno ždenje pred zaslonom podjetja sicer ne izkazujejo. Založnik Telltale je septembra brez odpravnin odpustil 90 odstotkov svojih razvijalcev, potem ko so ti vložili ogromno neplačanih nadur v razvoj igre The Walking Dead. Združeni velikan Activision Blizzard, najbolj znan po naslovih Call of Duty in World of Warcraft, je konec lanskega leta odpustil 800 zaposlenih oziroma osem odstotkov vse delovne sile. Izvršni direktor podjetja, Bobby Kotick, je v izjavi za medije zapisal, da je bilo finančno leto 2018 sicer najboljše v njihovi zgodovini, a bojda vseeno niso realizirali vsega svojega potenciala.

Pohlep velikih igričarskih založnikov pa seveda kvari tudi odnos do potrošnikov. Elementi mikrotransakcij in hazardiranja, ki so bili včasih značilnost zgolj zastonjkarskih mobilnih iger, se že nekaj let vztrajno selijo tudi v plačljive naslove, namenjene osebnim računalnikom in konzolam. A to je že tema za kak drug tehno BritOFF.

8:05

Parlament v Singapurju je sprejel zakon o preprečevanju širjenja lažnih novic, ki vladi omogoča objavo popravka, zahtevo po odstranitvi spornih novic in blokado spletnih strani. Kazni za posameznike in spletne platforme se gibljejo do deset let zapora in približno 700 tisoč dolarjev kazni. Nevladna organizacija Human Rights Watch pa je opozorila, da široka pooblastila, ki jih zakon podeljuje vladi, ogrožajo svobodo legitimnih novičarskih portalov in vzpostavljajo slab precedens v regiji. Zakon je namreč soglasno podprlo vseh 72 poslacev Stranke ljudske akcije, ki je na oblasti od leta 1959.

Brazilsko zvezno sodišče je zaradi obtožnice o korupciji v primeru nuklearke Angra 3 odredilo ponovni pripor za nekdanjega predsednika Michela Temerja. Sodišče je v istem primeru Temerja za nekaj dni priprlo že marca, obtožnica pa ga bremeni zlorabe javnih sredstev v vsoti 400 tisoč evrov. Temer, ki je bil na čelu Brazilije od leta 2016 do 2018, je bil zlorabe položaja obtožen že med predsedovanjem, vendar spodnji dom parlamenta preiskave proti njemu ni podprl.

Uberjevi vozniki v ZDA, Veliki Britaniji, Braziliji in Avstraliji so izvedli opozorilno stavko ter se za nekaj ur odjavili iz svojih vozniških aplikacij. Uber, ki po novem kotira na borzi, želi namreč pridobiti vsaj devet milijard dolarjev novih sredstev. Uberjevi vozniki so zahtevali ureditev svojega zaposlitvenega statusa, zvišanje postavke za kilometer ter uvedbo postopkov, ki bi preprečili enostransko prekinitev delovnega razmerja z vozniki.

Poslanski skupini SDS in Levice sta na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti nekaterih spornih členov novele zakona o kazenskem postopku. En sklop se nanaša na poenostavljene postopke vabljenja na policijsko zaslišanje, drug pa na ohlapen nadzor nad pridobivanjem prometnih in bančnih podatkov osumljencev. Naveza poslanskih skupin je zahtevala tudi odlog izvajanja novele zakona, ki jo je parlament sprejel konec marca.

Danes praznujemo dan zmage nad fašizmom in nacizmom, ko je bila po dvodnevih bojih osvobojena Ljubljana. Obenem pa svoj petdeseti rojstni dan slavi tudi naš radio. Na zdravje!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness