Britoff torrent trackerjev

Aktualno-politična novica
piratiziranje
28. 1. 2016 - 8.00
 / BritOFF

ob 8:05

Še neobjavljeno poročilo Združenih narodov ugotavlja, da je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije izvajala letalske napade na civilno prebivalstvo v Jemnu in kršila mednarodno pravo. Poročilo vrže slabo luč tudi na Veliko Britanijo, ki je za srednjeveško kraljevino, bogato z nafto, glavna dobaviteljica orožja.

Evropska komisija je včeraj sprejela osnutek tajnega poročila, v katerem ugotavlja nepravilnosti Grčije pri varovanju meja Unije. V ponedeljek so notranji ministri držav članic na Komisiji sprožili postopek za uveljavitev 26. člena schengenskega zakonika, po katerem je mogoče uvesti do dveletni nadzor na meji v eni ali več schengenskih članicah. Uveljavitev tega člena v Grčiji tolmačijo kot začasno izključitev balkanske države iz schengenskega območja.

Po včerajšnjem odstopu francoske pravosodne ministrice Christiane Taubira najvišje ustavno sodišče v Franciji, tako imenovani državni svet, zavrača vsaj delno ukinitev izrednih razmer, ki jo je zahtevala Liga za človekove pravice, podprli pa so jo tudi sindikati policistov in sodnikov ter 450 akademikov. Izredne razmere je francoski parlament sicer že podaljšal za tri mesece, predsednik Holland pa napoveduje, da jih bodo ob izteku roka verjetno še podaljšali. Spomnimo, da je v tem času varnostnim organom dovoljeno izvajati racije po domovih in hišne pripore brez sodnih nalogov.

Zadnja trdnjava v Evropi, ki še ne omogoča registracije istospolnih partnerstev, utegne pasti. Italijanski senat namreč danes odloča o zakonu, ki bi dal istospolnim parom pravice, podobne zakonskim, ne bi pa omogočal istospolnih porok. Prejšnji teden so v Italiji potekali shodi ZA zakon, v soboto pa bodo v Rimu potekali protesti zaskrbljenih za otroke, ki jih moti možnost, da istospolno usmerjena oseba posvoji otroka svojega partnerja.

 

ob 10:05

Ruski Roskomnadzor je nedavno blokiral 13 ruskih spletnih strani zaradi kršenja buržoaznih avtorskih pravic. Med njimi je tudi priljubljeni sledilnik datotekam torrent RuTracker. Oktobra smo že poročali o njihovih konfliktih z velikimi hollywoodskimi studii, ki so jih pri njihovi želji po dobičku podprli tudi ruski zakonodajalci. A blokada kljub vsemu ni preveč uspešna. Po manj kot tednu dni blokade se je na stran vrnila več kot polovica uporabnikov, dostop pa jim omogočajo virtualna privatna omrežja in vtičniki za brskalnike, ki blokado zaobidejo.

Če RuTracker v Rusiji nima političnih vzvodov moči, pa to ne velja za Češko piratsko stranko. Ta je že leta 2011 sprožila spletno kampanjo, v kateri so objavljali povezave na spletne strani, ki so omogočale ogled in prenos avtorsko zaščitenih vsebin. Nedavno je bila Češka piratska stranka obveščena, da je proti njim vložena tožba zaradi kršenja avtorskih pravic. Češki se po žametni revoluciji obeta prvi politični sodni proces.

Nemški organi pregona so aretirali dva administratorja ekstremno desne spletne platforme altermedia.de in blokirali dostop do nje. Spletna stran je med drugim širila protiislamistično propagando, objavljala sovražni govor in druge vsebine iz nemške polpretekle zgodovine. Spletna stran gostuje na ruskih strežnikih in nemške oblasti so Rusijo prosile, da strežnike ugasne.

Selimo se v Združene države Amerike, kjer je še vedno na prepihu multikorporacija Juniper Networks. Razkritju vrste stranskih vrat v njihovih routerjih oziroma omrežnih usmerjevalnikih sledijo zahteve kongresa, da zvezne agencije v tednu dni pripravijo poročila o tem, ali so strojne pomanjkljivosti izkoriščali za lastne namene. Brinovo omrežje, ki je leta 2009 končalo monopolno ero prav tako sporne korporacije Cisco, je imelo v svoje produkte vgrajeno strojno geslo, s katerim je bilo mogoče zaobiti požarni zid. Nedavna razkritja so pokazala tudi uporabo kukavičjega generatorja naključnih števil. Kukavica pa ni bil nihče drug kot Agencija za nacionalno varnost oziroma NSA.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.