Britoff transatlanskega sodelovanja

Aktualno-politična novica

0805

Turške oblasti so tik pred začetkom sinoči odpovedale istanbulski nogometni derbi med Fenerbahčejem in Galatasarayem zaradi obveščevalnih informacij o možnem bombnem napadu. Odgovornost za sobotni samomorilski napad v množično obiskani peš coni v središču prestolnice je sicer turška vlada pripisala Islamski državi. Napad naj bi izvedel 24-letni turški državljan, v njem pa so poleg napadalca umrli še štirje ljudje, 36 je ranjenih.

V petek prijeti načrtovalec jesenskih napadov v Parizu Salah Abdeslam je napovedal tožbo proti francoskemu tožilcu. Ta je namreč po njegovem prijetju v domačem Bruslju in zaslišanju medijem razkril, da se je Abdeslam na večer pariških napadov nameraval razstreliti pred stadionom Stade de France, vendar si je zadnji trenutek premislil, načrtoval pa naj bi tudi napade v Bruslju. Ker gre za informacijo, pridobljeno med preiskavo, je tožilec ne bi smel razkriti medijem. Kot zanimivost, Abdeslama, najbolj iskanega Evropejca, so belgijske oblasti aretirale v stavbi le 200 metrov od njegovega doma v bruseljski soseski Molenbeek. Kljub temu Francija ostaja v polni bojni pripravljenosti, saj je na svoje meje poslala dodatne vojake, ki jim že zdaj družbo dela tudi pet tisoč policistov.

Iraška kurdska regionalna vlada se je odzvala na odločitev svojih zahodnih sosedov, da v Rožavi razglasi federacijo, sestavljeno iz treh pretežno kurdskih kantonov. Predsednik omenjene vlade Masoud Barzani razglasitev podpira in ureditev vidi kot primeren model za Sirijo, o katerem pa se morajo strinjati vse vpletene strani. Odločitev 200-ih delegatov o federalni ureditvi je sicer Turčija pospremila z zagotovilom, da ne bo trpela nobene kurdske entitete na severu Sirije in bo ostro nasprotovala vzpostavitvi kakršnihkoli državnih struktur. Združene države so izjavile, zgolj da preferirajo unitarno Sirijo, a bodo spoštovale odločitev sirskega ljudstva. Rusija pa je naklonjena debati o alternativnem administrativnem sistemu v Siriji.

1005

Ameriški in evropski sindikati se združujejo v svojem nasprotovanju potrditvi trgovinskega sporazuma TTIP. Tokrat sta se v Washingtonu sestala generalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov, Luca Visentitni, in predsednik Ameriške federacije dela - kongresa industrijskih odnosov, Richard Trumka. Skupaj sta opozorila na zapostavljanje javnega interesa v omenjenem sporazumu in nujnosti zaustavitve poskusa napada na delavske pravice, javne storitve ter okolje. Ker samo besedilo dogovora niti ni dostopno javnosti, sta opozorila tudi na pomanjkanje transparentnosti.

Protestom v podporo pozivom kitajski vladi, naj omogoči oblikovanje neodvisnih sindikatov, so se tokrat pridružili še nekateri aktivisti v Tajvanu. Poudarili so, da je nujno graditi solidarnost med delavkami in delavci v obeh državah ter ponuditi podporo v različnih bojih, kot je trenutni za neodvisne sindikate in možnost varovanja delavskih pravic. Kitajske oblasti in z njimi povezani sindikati so v zadnjem času tarče kritik predvsem zaradi omejevanja protestov v rudnikih kitajske province Heilongjiang.

Zaposleni mestnega sveta v Glasgowu so v odziv spremembam na področju dela prostih dni izglasovali stavko. Do odločitve je prišlo, potem ko je v javnost prišla novica, da jim bo ukinjenih šest dela prostih dni, državnih praznikov, ki jih bodo sedaj morali koristiti v sklopu sicer obstoječih dni dopusta. Gre za enega izmed ukrepov v sklopu finančnih rezov, ki so bili dodeljeni tudi lokalni oblasti, ta pa sedaj išče možnosti nižanja stroškov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.