Britoff tvoje osebnosti

Aktualno-politična novica
myPersonality
17. 5. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10-ih

V luči skorajšnjega sprejetja splošne direktive o varovanju podatkov, s tujo kratico GDPR, bo današnji tehnobritoff posvečen novici, ki osvetljuje slabo stanje pravice do zasebnosti v Združenih državah Amerike.

FacebookSocialno omrežje Facebook je doletela nova afera zaradi slabega varovanja osebnih podatkov. Portal New scientist razkriva, da so upravljavci aplikacije ‘myPersonality’ s podatki ravnali milo rečeno malomarno. Aplikacija je uporabnikom omogočala anonimno reševanje osebnostnih kvizov, veliko količina podatkov pa bi akademikom pomagala pri raziskavah. Do podatkov, ki jih je narudarila aplikacija ’Moja osebnost’, pa so imeli dostop vsi, ki so se k projektu prijavili kot sodelavci, za kar ni bilo strogih pogojev. Prijavilo se je namreč 280 posameznikov iz približno 150-ih organizacij, med drugim tudi zaposleni pri Googlu, Facebooku, Microsoftu in Yahooju. Pri projektu je sodeloval tudi profesor Alexandr Kogan iz Cambridge Analytice.

A trenutno smo šele na začetku malomarnega ravnanja z osebnimi podatki. Dostop do podatkov je bil mogoč tudi z uporabniškim imenom in geslom, ki sta bila javno objavljena in ju je našel celo Googlov iskalnik. Profesorji pa so ju predajali svojim študentom. Za nameček se je izkazalo še, da so podatki slabo anonimizirani, tako da je mogoče odgovore v kvizu z malo truda povezati s profili na Facebooku.

Facebook je aplikacijo ustavil 7. aprila letos, po izbruhu škandala s Cambridge Analytico. Aplikacijo ‘Moja osebnost’ je do sedaj uporabljalo več milijonov uporabnikov.

Britoff pa izkoristimo še za napoved tehnoklistirja, ki bo na sporedu v ponedeljek, 21. maja, ob 23h. Beseda bo tekla o uvodoma omenjeni splošni direktivi o varstvu podatkov v Evropski uniji. Prej opisan primer z aplikacijo ‘myPersonality’ bi po novi zakonodaji Facebooku prinesel najmanj visoko finančno kazen.

 

Ob 8-ih

Izrael je poslal vojaško letalo, ki je bombardiralo zgradbe palestinske skupine Hamas v Gazi. Bombardiranje prihaja le nekaj dni zatem, ko so ob odprtju ameriške ambasade v Jeruzalemu izraelski vojaki pobili okoli 60 palestinskih protestnikov.

Sirske oblasti so po petih letih za promet odprle avtocestno povezavo med Damaskom in Homsom. Odprtje avtoceste je omogočil pregon upornikov iz Vzhodne Gute pred enim mesecem. Od takrat naprej so intenzivno obnavljali cesto, saj je imela od eksplozij poškodovan asfalt, na njej je bilo veliko zažganih vozil, pod njo pa so bili skopani rovi. 163-kilometrska avtocestna povezava skrajša čas potovanja med Damaskom in Homsom s štirih ur na dobri dve uri.

nevtralnost spleta
Odvija se politična bitka za enakopravnost podatkov na spletu.
 / 12. 10. 2015

V belgijskem Bruslju je nekaj deset tisoč protestnikov zahtevalo umik pokojninske reforme, ki jo je predlagala vlada Charlesa Michela. Po reformi bi se pokojninska doba zvišala s 65 na 67 let, pokojnine pa bi se znižale.

Senat Združenih držav Amerike je izglasoval preklic sklepa Zvezne komisije za komunikacije, da ukine internetno nevtralnost. Sedaj je na potezi še ameriški kongres. V njem so demokrati, ki so predlagali zavrnitev razveljavitve internetne nevtralnosti, precej slabše zastopani. Tako verjetnost, da bi ZDA ohranile nevtralnost interneta, ostaja izredno majhna.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness