Britoff ugrabitev in zlorab

Aktualno-politična novica
19. 5. 2014 - 10.00
 / BritOFF

07:00

Samozvana Libijska nacionalna vojska je napadla parlament in s tem preprečila imenovanje vlade islamistom naklonjenega Ahmeda Maeinga. Napadalci so ugrabili okoli 20 islamističnih poslancev, medtem ko je sam napad terjal eno smrtno žrtev in devet ranjenih. Sledil je televizijski nagovor polkovnika Muktara Fernana, ki se je razglasil za predstavnika vodstva libijske vojske in oznanil razpustitev parlamenta. Dejal je, da bo delo parlamenta nadaljeval konstitutivni odbor in je oblast dodelil Abdulahu al Thinniju, ki je nedavno odstopil.

Venezuela je napovedala, da se bo zaradi vmešavanja ZDA v njene notranje zadeve pritožila Združenim narodom in drugim mednarodnim organizacijam. Venezuelski zunanji minister, Elias Jaua, je izjavil, da njegova vlada poseduje dokaze o ameriškem spodbujanju in orkestriranju protivladnih protestov, ki od februarja pretresajo državo. Potezo Caracasa lahko razumemo kot odgovor na ameriške grožnje s sankcijami zaradi poročil o nasilju nad protestniki.

Iranski predsednik, Hasan Rouhani, je izjavil, da je pravica vsakega državljana prost dostop do medmrežja, v kolikor to ne krši islamski etični kodeks ali ogroža nacionalno varnost. Šel je še dlje: poudaril je, da bi morale ženske v iranski družbi imeti enake pravice in priložnosti kot moški, ampak je tudi priznal, da jih do tega cilja čaka še dolga pot. Upajmo, da bo od besed prešel k dejanjem.

08:00

Švicarski volivci so na referendumu zavrnili predlog o zvišanju minimalne plače. Civilna iniciativa je predlagala zvišanje minimalne urne postavke na 22 švicarskih frankov oziroma približno 18 evrov, kar bi bila najvišja minimalna plača na svetu. Volivci so zavrnili tudi predlog vlade o nakupu 22 lovskih letal, medtem ko so podprli doživljenjsko prepoved dela z otroki za obsojene pedofile in znatno okrepitev primarnega zdravstvenega zavarovanja.

Kanadski pridelovalci marihuane so dobili izkušenega svetovalca. Upokojeni politik in nekdanji policijski načelnik, Kash Heed, bo uporabil svoje izkušnje z delom v javni upravi, da bi omogočil legalizacijo uživanja marihuane v medicinske in rekreacijske namene. Samozavestno je napovedal, da bo do legalizacije prišlo v petih letih, in predlagal uvedbo urugvajskega modela z nizkimi cenami opojne substance, kar dela marihuano nezanimivo za ilegalno preprodajo.

Nove razsežnosti policijskega nadzora utira avstralska zvezna država Novi južni Wales. Tamkajšnji notranji minister, Stuard Ayres, je napovedal, da bodo policisti med opravljanjem svojega dela okoli ovratnika nosili video kamere. Posnetki se bodo lahko uporabljali na sodišču in projekt naj bi pripomogel k občutnem zmanšanju kriminalitete. Novi južni Wales je samozavestno zakorakal proti letu 1984.

09:00

Pogajanja med nigerijsko vlado in uporniško skupino Boko Haram so očitno dosegla pomemben preboj. Pogajanja o osvoboditvi več kot 200 ugrabljenih deklic so obrodila sadove, potem ko so se islamisti odpovedali zahtevi po izpustitvi najvišjih zaprtih vodij, saj so očitno ugotovili, da je to za vlado politično nesprejemljivo. Boko Haram naj bi se zavezal, da bo postopoma osvobodil polovico ugrabljenih deklet v zameno za izpustitev neznanega števila islamističnih borcev, zaprtih v nigerijskih zaporih.

Prakso prisilnih porok deklet z islamističnimi borci prevzemajo tudi v Siriji. Območja pod nadzorom organizacije Islamska država Iraka in Levanta postajajo magnet za mlade nadobudne islamiste, katerim podarjajo zaplenjene avtomobile, zemljišča in hiše. Vodje organizacije spodbujajo tudi poroke mladih borcev s tamkajšnimi dekleti, katera so v zakon večinoma prisiljena proti njihovi volji. Sirski aktivisti poročajo o številnih primerih zverinskega nasilja nad ženskami, nekatere med njimi pa naj bi zaradi razmer tudi storile samomor.

Savdske oblasti so se odločile, da bodo  prebivalcem kraljevine pomagale doseči zakonsko srečo. Po zgledu podobnega malezijskega programa bo Savdska Arabija usposobila okoli tisoč učiteljev, ki bodo širom kraljevine vodili tečaje, na katerih se bodo udeleženci lahko poučili, kako ustvariti uspešno zakonsko življenje. Katera znanja so potrebna za uspešno in srečno življenje v dvoje, pa Savdijci, žal, niso sporočili.

10:00

Dokumenti, ki so prišli na dan, odkrivajo nove razsežnosti demokratičnih metod zasliševanja, ki so bile uporabljene v Gvantanamu. Leta 2006 naj bi trije zaporniki storili samomor, kot ugotavlja poročilo ameriških mornariških obveščevalcev, in sicer naj bi dva takoj umrla, medtem ko so takrat enaindvajsetletnega Jaserja al Zahranija prepeljali v bolnišnico, kjer je kasneje preminil.

Sedaj dostopni cenzurirani deli omenjenega mornariškega poročila odkrivajo pričanje ameriškega vojaka, ki je videl umirajočega Zahranija s poškodbami, ki so neskladne s trditvami o samomoru in bi jih lahko zadala samo druga oseba. Očividec naj bi tudi zatrdil, da je Zahrani bil pripeljan iz oddelka, kjer so agenti CIE vršili zasliševanja domnevih teroristov. Poleg tega naj bi vojaku nadrejeni prepovedali fotografirati poškodbe ujetnika, kar je sicer bila njegova dolžnost.

V večjih avstralskih mestih potekajo množične demonstracije proti varčevalnim ukrepom, ki jih načrtuje vlada. Samo v Sidneyu se je zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so izražali svoje nezadovoljstvo z rezi v javno porabo, ki bi prizadeli tudi šolstvo in zdravstvo. Ena od najbolj spornih posledic sprejetja reform bi bila ukinitev brezplačnega cepljenja otrok.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.