BritOFF ukradenega vagona

Aktualno-politična novica
17. 4. 2019 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Večni slovensko-hrvaški obmejni spor s svojo aktualno arbitražno različico v zadnjih tednih namesto spomladanskega sonca ponovno ogreva politiko na obeh straneh meje. Predvsem v Sloveniji je v začetku aprila odmevala medijska informacija, da naj bi za prisluhi, v katere sta se leta 2015 ujela slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec in zastopnica Slovenije pred tem sodiščem Simona Drenik, stala hrvaška obveščevalna agencija SOA oziroma njen sporni obveščevalec Davor Franić. Situacijo so nato še zaostrile navedbe medijske hiše POP TV, ta je novico o hrvaških prisluhih objavila, da je hrvaška vlada po lobistu Ivanu Tolju skušala vplivati nanje in objavo preprečiti. Zaradi vsega dogajanja se je v Sloveniji sestal Svet za nacionalno varnost, premier Marjan Šarec pa je nad domnevnim hrvaškim početjem brezuspešno jadikoval tudi na vrhu Evropske unije in tarnal nad slabim odzivom Evropske komisije.

Takšnih in podobnih diplomatskih incidentov s sosedi je bilo v preteklosti precej. A ne le v zadnjih skoraj 30 letih samostojne slovensko-hrvaške zgodovine, temveč tudi precej bolj v preteklosti in v drugih nadnacionalnih okvirih, ki jim je današnje slovensko območje pripadalo. V tokratnem BritOFFu se bomo tako vrnili v leto 1920, ko je neodvisni dnevnik Večerni list poročal o vrnjenemu železniškemu vagonu, ki ga je leto poprej ob vrnitvi iz pariške mirovne konference zaplenila Kraljevina Italija. V vagonu so se skrivali diplomatski spisi Kraljevine SHS skupaj z dokumenti pa so italijanske oblasti za krajši čas zadržale tudi dva njena diplomata.

“Italijani vrnili ukradeni vagon z diplomatskimi spisi

Ljubljana, 18. oktobra. Te dni so poročali listi, da je pariško poslaništvo poslalo prek Italije 2 vagona diplomatskih spisov bivše naše delegacije pri mirovni konferenci. Kakor znano, so Italijani v Trstu spremljevalca teh dveh vagonov zaprli in izpustili na posredovanje jugoslovanskega delegata šele čez 2 dni. Medtem pa je izginil 1 vagon spisov. Italijani so  ga pač ukradli, preštudirali spise, jih fotografirali in prepisali, kar ima zanje temveč pomena, ker stojimo tik pred pogajanji z Italijo glede rešitve jadranskega vprašanja. Značilno je, da se je vest o ukradenem vagonu iz Belgrada celo skušala dementirati. Kakor pa smo zvedeli iz zanesljivega vira, se je končno izgubljeni vagon po dolgem času našel in je včeraj dopoldne tudi dospel na ljubljanski kolodvor, seveda s pristnimi, prvotnimi »plombami«. Za »prijateljske odnošaje«, ki jih goji dr. Vesnič z Italijo, je vsa zadeva precej značilna, ker dokazuje, da nimamo napram Italijanom ničesar prikrivati.”

Vest je bila objavljena v Večernem listu 18. oktobra 1920.

OSMA

Egiptovski parlament je potrdil ustavne spremembe, s katerimi bo aktualni predsednik Abdel Fatah al Sisi na oblasti lahko ostal vse od leta 2030. Spremembe obdobje predsednikovanja podaljšujejo iz štirih let na šest, hkrati pa predsedniku al Sisiju izjemoma* omogočajo potegovanje še za tretji zaporedni mandat. Potrjene ustavne spremembe ob tem prinašajo večja pooblastila vojske v politiki, predsednik pa bo imel poslej tudi večji nadzor nad sodstvom. O spremembah ustave bodo v Egiptu praviloma izvedli še referendum.

V enem odmevnejših primerov je ljubljansko Okrožno sodišče v ponovljenem sojenju oprostilo Milka Noviča, obtoženega umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Predsedujoči sodnemu senatu sodnik Zvjezdan Radonjić je v obrazložitvi sodbe dejal, da Novič dokazano ni kriv za Jamnikov umor, pri tem pa se je skliceval predvsem na rekonstrukcijo dogajanja v času umora, ki je po mnenju sodnika jasno pokazala, da obtoženi ni mogel biti na kraju umora, ob času, ko se je ta  zgodil. V prvem sojenju je sodišče Noviča, prav tako nekdanjega uslužbenca Kemijskega inštituta, pravnomočno obsodilo na 25 let zapora, vrhovno sodišče pa je novembra lani sodbo razveljavilo.

Amsterdamski Ajax je po Realu iz Madrida iz nogometne Lige prvakov izločil še enega favorita za letošnji naslov. V četrtfinalu je bilo nizozemsko moštvo boljše tudi od Juventusa, ki ga je na povratni tekmi v Torinu premagalo z 2 : 1. Prvo srečanje v Amsterdamu se je končalo z remijem 1 : 1. Drugi že znani polfinalist je Barcelona, ki je bila tudi v drugo boljša od Manchestra Uniteda. Na prvi tekmi na Otoku so Katalonci slavili minimalno zmago, tokrat pa so na svojem Camp Nou zmagali s 3 : 0.

*popravljeno

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness