Britoff, umij se!

Aktualno-politična novica
17. 2. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10.uri 

V čast vsem učiteljem, ki morajo te dni otroke prepričevati, da nosijo maske, je današnji zgodovinski BritOFF posvečen porodničarju, ki je svoje kolege poskušal prepričati, da si pred porodom umivajo roke. 

Ignacij Semmelweis, madžarski porodničar in profesor, je v petdesetih letih devetnajstega stoletja ugotovil, da na njegovem oddelku nove matere umirajo mnogo pogosteje kot na oddelku, kjer porode izvajajo babice. Smrtnost je bila na oddelku, kjer so porode izvajali zdravniki, 13- do 18-odstotna, na ločenem oddelku, ki so ga nadzirale babice in je veljal za staromodnega, pa 2-odstotna.

Semmmelweis je premagal stereotipe, izvedel večletno preiskavo in ugotovil, da so za razliko kriva trupla. Posredno. Porodničarji so pred porodi namreč učili anatomijo na truplih, izvajali obdukcije, za tem pa si niso umili rok. Najpogostejši vzrok smrti porodnic, porodna vročica, posledica prenosa bakterij in virusov na žensko, se je tako upravičeno imenovala tudi zdravniška kuga. Nerazkuženi operacijski instrumenti so služili, tako zgodovinarka medicine Lindsey Fitz-harris, »počasno izvedeni usmrtitvi pacienta«. Babice pa so si roke umivale, saj je to sodilo k spretnostim, pridobljenim skozi leta opazovanja in izkušenj. 

Semmelweis je, da bi izboljšal zdravniški ugled, na svojem oddelku uvedel obvezno umivanje rok pred začetkom poroda. Smrtnost je na doktorskem oddelku padla na dva odstotka, ko so začeli razkuževati še inštrumente, pa na en odstotek. Kljub vsemu ga je spremljal odpor medicinske stroke. Kolegi drugih bolnišnic so njegovo dognanje ignorirali in ga niso predavali študentom. Nekateri so verjeli v predpasteursko teorijo, da je za visoko smrtnost kriv umazan zrak. Semmelweis se je ne-vede že strinjal s Pasteurjem, ki je kasneje potrdil teorijo o mikroorganizmih kot vzroku mnogih bolezni in s tem pokopal staro teorijo o slabem zraku. 

Semmelweisovi kolegi so se mu upirali tudi na podlagi razrednih predsodkov in seksizma. Češ, a si ti drzneš reči, da smo mi, mi, doktorji umazani in iz nižjih razredov!? Ni šans, da so babice boljše od nas! »Zdravniki so gentlemani in gentlemanove roke so čiste,« je izjavil ameriški porodničar Charles Meigs. Semmelweis namreč še ni, kot kasneje Pasteur, razumel mikroorganizmov in tako ni znal pojasniti, zakaj je stik s trupli tako slab za porodnice. Poleg tega je kolegom, ki so ignorirali njegov nasvet o umivanju rok, pisaril pisma, kjer jih je nazival z morilci in jih imenoval medicinski Neroni. Navsezadnje je razhudil toliko kolegov, da je izgubil službo, še naprej blatil kolege, zapadel v depresijo, alkoholizem in umrl v psihiatrični bolnišnici, potem ko so ga ob poskusu bega varnostniki pretepli. V zameno za njegov trud k izboljšanju higiene se po njem imenuje semmelweisov refleks – človekova težnja, da zavrne nove informacije, dokaze, ker niso v skladu z uveljavljenimi normami in prepričanji. 

 
Ob 8.uri 

Bennie Thompson iz predstavniškega doma ameriškega kongresa je vložil tožbo proti Donaldu Trumpu in njegovemu odvetniku Rudyju Giulianiju. Obtožnica ju dolži zarote z namenom oviranja dela Kongresa, od spodbujanja vdora v Kongres do poskusa preprečitve certifikacije elektorskih glasov. Oviranje dela kongresa je namreč kršitev po tako imenovanem zakonu o Ku-kluks-klanu iz leta 1871, ki vključuje zaščitne pravne mehanizme proti nasilnim zarotam, ki bi vplivale na delovanje Kongresa. Senat je Trumpa pred dnevi oprostil že njegove druge ustavne obtožbe, trdeč, da je odločanje o ustavni obtožbi v senatu neustavno, saj Trump ni več predsednik. 

Vlada trenutnega predsednika Joeja Bidna je medtem spremenila oznako jemenskih Hutijev. Te je njegov predhodnik tik pred odhodom s funkcije definiral kot tujo teroristično organizacijo in Američanom prepovedal poslovati z njimi ali jim nuditi kakršnokoli, tudi humanitarno pomoč. Biden je pred tem napovedal ustavitev ameriške pdopore Saudovi Arabiji pri njenih napadih na Jemen. 

Francoski spodnji dom parlamenta je z 62 odstotki glasov sprejel zakon »proti separatizmu«. Po mnenju predlagatelja, francoskega predsednika Emmanuela Macrona, je zakon namenjen okrepitvi francoskih sekularnih načel proti »islamskemu separatizmu«. Obsežen zakon državi dovoljuje zapiranje verskih šol in drugih objektov, če jih država opredeli kot žarišče ekstremizma. Prav tako lahko prepove delovanje pridigarjev, ki jih ima za skrajneže. Verskim skupnostim nalaga, da prijavijo vse tuje donacije nad deset tisoč evrov, saj, tako Macron, »je treba islam v Franciji osvoboditi tujih vplivov«. Zakon tudi olajšuje blokiranje spletnih strani s sovražnim govorom in višje kazni za tiste, ki bi na socialnih omrežjih razkrili podatke javnih uslužbencev z namenom, da bi jim škodili. Na področju šolstva mora država od leta 2024 odobriti vsako šolanje na domu, medtem ko je bilo to do sedaj državi treba le prijaviti.

Nasprotniki zakona so tega označili za poskus krepitve diskriminacije proti muslimanom in izrazit udarec verski svobodi in svobodi združevanja. Zakon je prešel prvo branje predvsem na račun podpore predlagateljice, Macronove stranke En Marche!, naslednji mesec pa ga mora potrditi še senat.

Državni zbor je z glasovi 45 poslancev po več neuspelih poskusih potrdil novelo zakona, ki spreminja meje petih volilnih okrajev. Volilni okraji bodo tako sedaj bolj usklajeni po številu prebivalcev. Sprejetje novele je narekovalo ustavno sodišče, ki je pred dvema letoma del volilne zakonodaje o volilnih okrajih spoznalo za neustavno. Neustavnost, povezano z nekaj prevelikimi volilnimi okraji bi razrešila tudi ukinitev volilnih okrajev, a ta predlog v dveh poskusih v parlamentu ni bil sprejet. Za spremembo so glasovali SDS, DeSUS, SMC in Nova Slovenija. Opozicija je glasovala proti ali se vzdržala, saj da novela ne razrešuje težav, ki jih je izpostavilo ustavno sodišče. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.