Britoff univerzalnega temeljnega dohodka

Aktualno-politična novica
pšenica
5. 6. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Evropsko sodišče je odločilo, da lahko vsi zavarovanci, ki ob sklenitvi pogodb življenskega zavarovanja niso bili natančno obveščeni o vseh zavarovalnih pogojih, zahtevajo razveljavitev zavarovanja in vračilo vplačanega denarja. Avstrijske zavarovalnice bi to lahko stalo 200 miljard evrov, nemške pa 400 miljard evrov. Razveljavitev bodo lahko zahtevali tudi slovenski zavarovanci, a so njihove možnosti za povrnitev premije majhne, če so pri sklenitvi pogodbe podpisali, da so seznanjeni z vsemi pogoji in splošnimi pogoji zavarovanja ter da je bilo vse razloženo.

Švicarski volivci so na referendumu z veliko večino zavrnili predlog uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka. Ta je imel malo podpore med tamkajšnjimi politiki. Trenutne ocene kažejo, da je proti predlogu glasovalo 78 odstotkov volivcev, končni rezultati bodo znani zvečer. Če bi bil predlog sprejet, bi vsak odrasel švicar prejel najmanj 2263 evrov mesečno, vsak otrok pa 565 evrov mesečno. O poskusnem obdobju z uvedbo UTD razmišljajo tudi na finskem, kjer bi ta nadomestil socialne pomoči.

Švicarji so na referendumu med drugim glasovali tudi o spremembi azilne zakonodaje, ki bi pospešila azilne postopke, zmanjšala stroške in omogočila hitrejšo integracijo azilantov. Ta sprememba je namenjena tudi odvračanju tako imenovanih ekonomskih migrantov. Javnomenjski inštitut Gfs.bern ocenjuje, da je bil predlog sprejet s 66 odstotno podporo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.