BritOFF uranove rude

Aktualno-politična novica
24. 2. 2015 - 9.00
 / BritOFF

9:05

Indonezijci so začeli zbirati denar za avstralskega premiera Tonyja Abbotta. Gre za kampanjo, ki je odziv na Abbottovo izjavo, da je Avstralija po cunamiju pred dobrimi desetimi leti Indoneziji priskočila na pomoč z eno milijardo dolarjev in da bi bilo primerno, če bi Indonezija zdaj uslugo vrnila z oprostitvijo dveh avstralskih državljanov. Ta sta člana tako imenovane balijske deveterice, obtožene prekupčevanja z mamili, in obsojena na smrt. Indonezijci so na socialnih omrežjih zagnali kampanjo zbiranja kovančkov, da poplačajo dolg Abbottu in ohranijo suverenost.

Izrael od Združenih narodov zahteva, da obsodi tekmovanje za najboljši strip, ki zanika holokavst ali ga primerja s situacijo današnjih Palestincev. Prirejata ga dve iranski organizaciji - Iranska hiša stripov in kulturna organizacija Sarcheshmeh. Organizatorji trdijo, da gre za odziv na upodobitve preroka Mohameda v francoski reviji Charlie Hebdo in da želijo s tem zgolj izpostaviti dvojne standarde zahoda glede svobode izražanja.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se pred marčevskimi volitvami sooča z obtožbami, da je v svoji bojevitosti proti Iranu v konfliktu celo z lastnimi obveščevalnimi službami. Iz razkritih pogovorov naj bi bilo razvidno, da je Mossad ocenil, da Iran ne razvija jedrskega orožja. Netanjahujev adut na prihajajočih volitvah je prav odločnost pri vprašanjih nacionalne varnosti.

 

10:05

Če imate del svojih študentskih, delavskih ali upokojenskih prihrankov naloženih v investicijah, vezanih na uranovo rudo, lahko svojemu finančnemu svetovalcu date povišico. Cene v zadnjem tednu namreč rastejo, razlog za to pa je v nedavnih nesrečah v dveh največjih rudnikih uranove rude na svetu, ki sta tamkajšnjo proizvodnjo omejili oziroma ustavili. Gre za rudnik Rössing v Namibiji, kjer je iz za zdaj še neznanega razloga zagorelo v obratu za obdelavo rude, in rudnik Olympic Dam v Avstraliji, kjer je prišlo do okvare v največjem izmed treh mlinov za procesiranje.

Omenjena dva rudnika skupaj proizvedeta okoli 8 odstotkov urana na svetu, državi gostiteljici pa sta med največjimi izvoznicami te rude. Namibija ima največje zaloge na afriški celini, ki jih pospešeno razvija. Prvi uranov rudnik v državi ta mesec odpirajo Kitajci. Zaenkrat sta oba delujoča namibijska rudnika podružnici avstralskih podjetij.

Avstralija je tudi sama tretja največja proizvajalka urana, ponaša pa se z največjimi zalogami te rude na svetu. Z rudo in njeno že obdelano obliko, tako imenovano rumeno torto ali ‘yellowcake’, oskrbuje predvsem Združene države Amerike, Francijo in Kanado, v zadnjih letih pa vse bolj tudi velikanko v soseščini - Kitajsko. Tudi Kanada je ena izmed večjih izvoznic te najpomembnejše radioaktivne surovine. Ta roma pretežno v severno- in zahodnoevropske države z velikimi kapacitetami jedrskih elektrarn, kot so Velika Britanija, Francija in Belgija.

Trenutno je največji proizvajalec in izvoznik urana Kazahstan, kjer izkop nadzoruje rusko državno podjetje Rosatom. S kazahstanskimi zalogami zadovoljuje večji del lakote kitajskih jedrskih reaktorjev. Tudi Rusija sama je ena izmed pomembnejših izvoznic in oskrbuje predvsem evropski trg in ZDA. Ohladitev odnosov med Rusijo in zahodom je tudi eden izmed dejavnikov, ki botruje rasti cen urana že vse lanskega poletja, ko so v veljavo stopile prve resnejše gospodarske sankcije proti Rusiji.

Zahod izpad ruskega urana kompenzira s kupovanjem na prej omenjenih trgih. Predvsem Francija, ki je po deležu jedrske energije v električnem omrežju prva na svetu, pa si je varnost zagotovila tudi z izkoriščanjem statusa bivše kolonialne sile. V Nigerju, trenutno največjem afriškem proizvajalcu urana, si večino rudnikov lasti francosko državno podjetja Areva. Temu primerno v Francijo roma tudi skoraj ves izkop. Uran predstavlja enega največjih interesov Pariza v saharski regiji, kjer se bojuje proti islamističnim milicam. Kljub temu se je leta 2011 v državi odprl prvi rudnik v kitajski lasti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness