BritOFF v vesolju

Aktualno-politična novica
25. 11. 2021 - 10.00
 / BritOFF

Vlada je pred tednom dni sprejela predlog zakona o vesoljski dejavnosti, prvega zakona, ki bi urejal dejavnosti v kozmosu. Najprej je treba povedati, kaj je sploh mišljeno, ko govorimo o “vesoljski dejavnosti”. Pojem “vesoljska dejavnost” zajema izstrelitev vesoljskega objekta v vesolje, njegovo upravljanje in nadzorovanje vesoljskega objekta pri vrnitvi na Zemljo. Namen predlaganega zakona je torej urediti nadzor nad vesoljskimi dejavnostmi na območju Slovenije, na plovilih, ki so registrirana v Sloveniji, in za dejavnosti, ki jih izvajajo slovenski državljani.

Lani septembra sta bila z raketo Vega v vesolje izstreljena prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. V skladu z mednarodno ureditvijo morajo biti vsi izstreljeni vesoljski objekti vpisani v register, ki ga Slovenija kljub izstrelitvi še nima. Predlagani zakon vzpostavlja register vesoljskih objektov in določa podatke, ki se vanj vpisujejo. Mednarodna zakonodaja med drugim določa tudi odškodninsko odgovornost za škodo, ki jo vesoljska dejavnost države povzroči drugim državam – to predstavlja dodaten razlog za vzpostavitev nadzora nad dejavnostjo v vesolju. 

Pred izstrelitvijo objekta v vesolje bo treba pridobiti dovoljenje, ki ga izda ministrstvo, pristojno za tehnologijo. Za to morajo biti izpolnjeni pogoji, ki zagotavljajo, da je vesoljska dejavnost varna in da ne povzroča škodljivih posledic na Zemlji in v vesolju. Prav tako bo pisno dovoljenje ministrstva potrebno za upravljanje vesoljskega objekta.

Predlog je bil v javno obravnavo poslan že leta 2019. Takrat so umetniki, ki se ukvarjajo z vesoljsko dejavnostjo, med njimi Dragan Živadinov, opozarjali, da jih diskriminira, ker zanemarja neznanstvene in netehnološke oblike dejavnosti. Pričakovali so namreč, da bodo lahko lahko kot vesoljski objekt registrirali svoj satelit. Ministrstvo za gospodarstvo je v obrazložitvi posodobljenega predloga pojasnilo, da kulturne dejavnosti niso predmet zakona. Dodalo je, da noben sektor ne bo imel omejenega dostopa niti do koriščenja vesoljske tehnologije na Zemlji niti do izvajanja vesoljske dejavnosti v vesolju, če bodo izpolnjeni vsi zakonsko določeni pogoji. Objekti s področja kulture pa so bili izenačeni tudi na podlagi prej problematične določbe, ki ureja opustitev zavarovanja za škodo, povzročeno z vesoljsko dejavnostjo. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness