BRITOFF VERSKIH POLICISTK

Aktualno-politična novica
19. 10. 2012 - 10.00
 / BritOFF

 

SEDMA

V Oslu so se začeli mirovni pogovori med kolumbijsko vlado in levičarskim uporniškim gibanjem FARC, s katerimi želijo ustaviti skoraj pol stoletja trajajoče nasilje v Kolumbiji. Pogovori so sicer zaprti za javnost, beseda pa naj bi tekla o prihodnji vlogi upornikov v političnem življenju, ustavitvi sovražnosti, boju proti trgovini z mamili in zemljiški reformi.

Kljub trditvam o domnevni vpletenosti v upore v Demokratični republiki Kongo, je sosednja Ruanda potrjena kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Ruando obtožujejo, da naj bi z orožjem oskrbovala upornike v Kongu, kar pa ruandska diplomacija zanika. Runda se bo tako v Varnostnem svetu pridružila stalnim članicam in nestalnim - Avstraliji, Argentini, Južni Koreji ter Luksemburgu.

Na srečanju voditeljev držav članic Evropske unije so dosegli dogovor o usmeritvi za vzpostavitev enotnega bančnega nadzora in zgladili razlike med Nemčijo in Francijo. Enoten nadzor nad bankami naj bi bil pogoj za neposredno dokapitalizacijo bank iz stalnega reševalnega mehanizma ESM. To naj bi bilo orodje pri reševnju bančne in dolžniške krize, saj se z dokapitalizacijo dolgovi članic območja evra ne bi povečevali.

OSMA

Z Al Kajdo povezani islamistični uporniki so uničili grobove treh lokalnih svetnikov, ki se nahajajo v bližini puščavskega mesta Timbuktu v Maliju. Uporniki, ki nadzorujejo severni del države, naj bi grobove oskrunili zato, ker čaščenje idolov omadežuje čistost njihove vere. Mesto Timbuktu se sicer nahaja na UNESCOvem seznamu svetovne dediščine.

Kitajska bo začela s pomorskimi vajami v Vzhodnokitajskem morju, kar utegne zaostriti spor z Japonsko, glede določenih otokov v tem morju. Vaje naj bi bile namenjene hitrejšemu ukrepanju v primeru ogrožanja krepitve kitajske teritorialne suverenosti. V vajah bo sodelovalo enajst pomorskih vozil in osem letal. Kitajska, Japonska in Tajvan si vse lastijo otoka Senkaku in Diaoyu, območje pa je privlačno zaradi nahajališč nafte.

Na severu Anglije so znanstveniki razvili tehnologijo, s katero lahko z zrakom in elektriko ustvarijo umeten bencin. Natrijev hidroksid so zmešali z ogljikovim dikosidom, še preden so elektrolizirali natrijev karbonat. Znanstveniki so v sklepni fazi postopka uporabili ogljikov dioksid in vodik za proizvodnjo metanola, ki so ga nato s pomočjo reaktorja spremenili v bencin. V nekaj manj kot treh mesecih jim je uspelo ustvariti pet litrov bencina.

DEVETA

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Lakhdar Brahimi, ki se trenutno mudi na obisku v Jordaniji, poziva k ustavitvi nasilja v Siriji med muslimanskimi prazniki, ki bodo potekali prihodnji teden. Lakhdar meni, da bi začasna ustavitev nasilja lahko vodila do premirja in iskanja skupne restive za rešitev konflikta v Siriji. Dodaja še, da verjame, da bi bili Sirijci sposobni sami nadzorovati izvajanje premirja.

V Rusiji sprejemajo zakon, ki bo prepovedal kajenje na javnih mestih. Premier Dimitrij Medvedjev je dejal, da je zakon potrebno sprejeti, če se Rusija želi pomikati proti razvitemu svetu in rešiti človeška življenja. V državi je kar tretjina ljudi kadilcev, kajenje pa bo najprej prepovedano v državnih ustanovah, kulturnih ustanovah, na javnem prevozu in igriščih. Leta 2014 bo kajenje prepovedano še na regionalnih vlakih, letalih, v hotelih in trgovinah, leto kasneje pa se bodo prepovedi pridružile še restavracije in kavarne.

Vodja verske policije v Savdovi Arabiji je dejal, da se pojavlja nujna potreba po zaposlitvi žensk v njihovih vrstah. Med naloge policije spadajo izvajanje prepovedi žensk za volanom, preprečevanje nespodobnega oblačenja, nadzor nas zapiranjem vseh poslovalnic med časom molitve, ki se izvaja petkrat na dan in nadzor nad raznimi oblikami zabave. V državi ženskam še vedno ni dovoljeno voliti in voziti, za delo, potovanje in odpretje bančnega računa pa potrebujejo dovoljenje moža ali očeta.

DESETA

Varnostne sile v Bahrajnu so aretirale štiri moške, ker naj bi na Twitterju žalili bahrajnskega kralja Hamada bin Isa al-Khalifa. Državni tožilec Amad Bucheeri je dejal, da so bili moški zaslišani in obtoženi obrekovanja kralja. Pridržani bodo sedem dni, nato pa jim bo sojeno na urgentnem sojenju pred kazenskim sodiščem. Ni znano, kaj točno so moški zapisali na Twitter, obtožba pa je del obsežnih ostrih ukrepov proti opozicijskim aktivistom.

Severna Koreja grozi, da bo uporabila vojaško silo, če bodo južnokorejski aktivisti prihodnji teden nadaljevali z deljenjem propagandnih letakov ob meji med državama. Aktivisti letake privezujejo na balone, nato pa jih spustijo v zrak, Severna Koreja pa je prebivalce teh območij ob morebitni novi akciji že pozvala k evakuaciji, saj bodo v tem primeru neusmiljeno uporabili silo. 

Na Medfilmu, najstarejšem filmskem festivalu v Rimu, bo Slovenija letos častna gostja severnega dela mediteranske regije.  Na festivalu se bodo tako predstavili slovenski filmi zadnjih nekaj let, nekateri pa bodo tudi vključeni v tekmovalni program. Priznanje za svoj filmski opus bo na svečani slovesnosti prejel režiser Damjan Kozole, ki se bo na festivalu predstavil z dokumentarnim filmom Dolge počitnice.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness