BritOFF vile egiptovskega dvornega arhitekta

Aktualno-politična novica
13. 3. 2018 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Pozdravljeni v četrtkovem lokalno obarvanem Britoffu. Tokrat se bomo posvetili usodi vile Rafut, ki na pobočju Kostanjevice pri Novi Gorici propada že vse od leta 2003.

Včeraj so se v parku okoli vile Rafut protestno zbrali aktivisti opozicijske mestne stranke Goriška.si in KUD-a Krea. Skupaj s prebivalci z obeh strani meje so nasprotovali nameri Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da vilo še ta mesec proda na javni dražbi. Vilo Rafut, ki se imenuje tudi Laščakova vila, je mestna občina Nova Gorica leta 2003 razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena. Gre namreč za edinstven primer neoislamske arhitekture v Sloveniji. Vilo je leta 1909 zasnoval domačin Anton Laščak, ki je večino svoje profesionalne poti preživel v Aleksandriji kot glavni egipčanski dvorni arhitekt. Laščakove zgradbe v Egiptu so danes ustrezno zaščitene, vila Rafut pa propada že petnajst let, odkar se je iz prostorov izselil Zavod za zdravstveno varstvo.

Šolsko ministrstvo je leta 2015 sicer objavilo razpis za javno-zasebno partnerstvo, na katerega pa je prispela zgolj ena nepopolna prijava. Župan Nove Gorice, Matej Arčon, je takrat vladi tudi predlagal, naj lastništvo vile prenese na kulturno ministrstvo, ki bi jo posledično lahko uvrstilo na seznam najbolj ogroženih enot kulturne dediščine. Šolsko ministrstvo, ki ima poleg vile v lasti tudi zgornji del pripadajočega parka, je namesto tega občini Nova Gorica ponudilo polni prevzem lastništva. A zataknilo se je seveda pri denarju. V času propadlega razpisa za javno-zasebno partnerstvo je bila vrednost prenove vile ocenjena na približno tri milijone evrov.

Župan Arčon je poudaril, da je tak znesek za novogoriški proračun prevelik zalogaj in da je pridobivanje evropskih sredstev po novem precej oteženo. Pri tem se je skliceval na obveznosti, ki jih je občina že prevzela za obnovo gradu Rihemberk. Šolsko ministrstvo je občini posledično predlagalo, naj privoli v javno dražbo vile. Občina Nova Gorica naj bi ministrstvu že dostavila potrdilo, da se odpoveduje predkupni pravici. O dovoljenju za izvedbo javne dražbe pa bo mestni svet zaradi kulturnega statusa vile odločal na četrtkovi seji.

Udeleženci protesta so poudarili, da zavračajo privatizacijo kulturne dediščine, in mestne svetnike pozvali, naj javno dražbo preprečijo. V tem primeru bi bila primorana vilo obnoviti vlada. Šolsko ministrstvo je sicer poudarilo, da naj bi pogoji dražbe kupca zavezovali k obnovi vile v skladu z njenim zaščitenim statusom. Rafutskega parka, ki ima kot botanični vrt naravovarstveni status, pa sploh ni mogoče prodati. Ministrstvo je novogoriško občino zato zaprosilo za načrt ureditve parka. Nove ocene vrednosti obnove vile pa še ni razkrilo.

Zgodba o obnovi vile Rafut bi se sicer lahko zaključila že leta 2008. V takratnem državnem proračunu je bilo za obnovo namreč že rezerviranih dva milijona evrov, manjkala je samo še protipotresna dokumentacija. Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti je nameraval v vili urediti raziskovalno in študijsko središče novogoriške univerze. A se je takratna vlada premierja Janeza Janše odločila, da ta denar raje preusmeri v pokrivanje dolgov Univerze na Primorskem.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness