BritOFF vizumov

Aktualno-politična novica
27. 7. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Vrhovno sodišče Združenih držav Amerike je s petimi glasovi za in štirimi proti odločilo, da predsednik Donald Trump lahko nameni 2,5 milijarde dolarjev (oziroma 2,24 milijarde evrov) proračunskih sredstev Pentagona za postavitev dela ograje na meji z Mehiko. Vrhovni sodniki so tako odpravili razsodbo Haywooda S. Gilliama mlajšega, sodnika iz Oaklanda in prizivnega sodišča iz San Francisca, ki je konec junija na pritožbo nevladnih organizacij in koalicije državnih tožilcev iz 20 zveznih držav, da gre za nezakonito porabo sredstev, predsednikovi administraciji sprva zamrznil dostop do omenjenih sredstev, nato pa z odločitvijo v prid tožnikov povsem blokiral.

Trumpov boj proti migracijam pa se nadaljuje tudi na mednarodnem parketu. Združene države Amerike so namreč z Gvatemalo podpisale tako imenovani sporazum o varni tretji državi. S tem sta se podpisnici dogovorili, da morajo migranti, ki v ZDA potujejo čez Gvatemalo, za azil zaprositi v tej srednjeameriški državi, saj naj bi kljub tamkajšnji revščini in nasilju uličnih tolp šlo za "varno tretjo državo". Trump, ki želi tako zajeziti predvsem val migrantov iz Hondurasa in Salvadorja, si je za podpis sporazuma prizadeval več mesecev, v sredo pa je, da bi pohitril njegovo sprejetje, Gvatemali zagrozil z uvedbo carin in drugih ekonomskih sankcij, na drugi strani pa ponudil sladkorčke v obliki večjega števila podeljenih delovnih vizumov. Kljub sklenitvi dogovora še ni jasno, kako in če bo sporazum zaživel v praksi, saj je gvatemalsko ustavno sodišče 15. julija s sodno odredbo predsedniku Jimmyju Moralesu sicer prepovedalo podpis, če ga prej ne potrdi kongres, ki pa med poletjem ne zaseda.

Saudova Arabija je državljanom Demokratične republike Kongo prenehala izdajati vizume. Savdski minister za zunanje zadeve Adel al-Jubeir je odločitev utemeljil z bojaznijo, da bi med hadžem, tradicionalnim romanjem muslimanov v Meko, ki se bo pričelo 14. avgusta, prišlo do širjenja bolezni ebole. Svetovna zdravstvena organizacija je prejšnji teden zaradi epidemije ebole v provincah Severni Kivu in Ituri namreč razglasila stanje nevarnosti za javno zdravje mednarodnih razsežnosti, a obenem sporočila, da ni potrebe, da države zaprejo svoje meje ali uvedejo omejitve bodisi za potovanja ali trgovanja. Saudova Arabija je svoje meje sicer zaprla tudi v obdobju najbolj smrtonosnega izbruha ebole med letoma 2014 in 2016, ko je na območju zahodne Afrike umrlo več kot 11 tisoč ljudi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness