Britoff vohunskih transkripcij

Aktualno-politična novica
Združene države nadzora
6. 5. 2015 - 9.47
 / BritOFF

Združene države Amerike so dvignile več kot pol stoletja dolgo prepoved in dovolile, da na Kubo zapljujejo komercialni trajekti. Število državljanov Združenih Držav Amerike, ki obiščejo Kubo se vsako leto poveča. Večina se jih na Kubo odpravi preko drugih držav, iz katerih je vstop na komunistični otok lažji. Kljub komercialnim linijam, pa bo za obisk Kube še vedno potrebno dovoljnenje.

Predstavniki študentov petih univerz iz Južnoafrške republike so napovedali priključitev k akademskemu in kulturnemu bojkotu Izraela. K akciji bojkot, dezinvesticije in sankcije je pred kratkim pozval tudi južnoafriški minister za višje izobraževanje doktor Blade Nizmande.

Ubit je bil bivši poveljnik IRE - Gerard Jock Davison. Pod streli je padel včeraj dopoldne v centru Belfasta na Severnem Irskem. To je prvi tak dogodek po sprejetju miru leta 1997. Umor naj ne bi bil politično motiviran, saj je bil Davison leta 2005 vpleten v pretep, ki se je tudi končal z umorom.

ob 10:00

V odprto-tehnološkem britofu “spet” odpiramo dokumente ameriške obveščevalne agencije NSA. Zadnji razkriti dokument, do katerega je javnost, oziroma so mediji prišli prek žvižgača Edvarda Snowdna, opozarja, da ima NSA močna programska orodja za fonetično prepoznavanje in transkripcijo.

Za prisluškovanje niso več potrebni posebni agenti, saj vse počne računalnik. Pogovor se shrani v tekstovnem zapisu, po katerem je kasneje možno brskati in iskati določene besedne zveze. Transkripte obdelajo tudi algoritmi, ki posebej izpostavijo tiste, ki bi lahko vsebovali grožnjo nacionalni varnosti.

Agencija naj bi že sedem let uporabljala to programsko opremo za monitoring novic v arabščini, kitajščini, perzijščini, španščini, angleščini in ruščini. Pretvorbi glasu v tekst sledi še avtomatsko prevajanje.

Podoben program, ki sledi telefonskim pogovorom, telefonski in spletni pošti v realnem času, praktično med samim pogovorom, je bil v Iraku uporabljen za razbitje uporniških mrež.
Še posebej zanimivo pa je, da ameriški kongres sprejema nov zakon o osebnih svoboščinah. Ta naj bi odpravil NSA-jev program masovnega nadzora prek spleta. A zakon se ne dotakne teme, pravtako množičnega nadzora prek telefona.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness